ZANIMLJIVO U SILVERSTONEU

Lewis Hamilton najbrži u kvalifikacijama za 'sprint' utrku; evo koliko bodova donosi pobjeda na takvoj vrsti utrke

16.07.2021 u 21:37

Bionic
Reading

Aktualni svjetski prvak u formuli 1 Britanac Lewis Hamilton (Mercedes) u petak je bio najbrži u kvalifikacijama za subotnju 'sprint utrku' na Velikoj nagradi Velike Britanije u Silverstonu, što je novost na utrkama svjetskog prvenstva

Iako je prvi trening i prvi dio kvalifikacija prošao u znaku vodećeg u ovoj sezoni, Nizozemca Maxa Verstappena (Red Bull), Hamilton je bio najbrži u drugom i trećem dijelu kvalifikacija koje su vožene u istom formatu u kojem su se održavale subotom u prijašnjem formatu natjecanja.

U subotu će u Silverstoneu na rasporedu biti sprint utrka od 17 krugova, a redoslijed vozača na kraju će odrediti njihove startne pozicije za nedjeljnu utrku, kad se očekuje da bi uz stazu u Silverstoneu moglo biti više od 140.000 gledatelja. Uz to, prva trojica iz te utrke će osvojiti bodove za Svjetsko prvenstvo. Najbrži će osvojiti tri, drugi dva, a treći jedan bod.

Uoči britanskog Grand Prixa Verstappen ima 32 boda više od Hamiltona, ali Britanac je u karijeri već sedam puta slavio na domaćem terenu.

  • +10
Formula 1, VN Austrije, 2021. Izvor: EPA / Autor: CHRISTIAN BRUNA

U kratkoj utrci iz drugog startnog reda krenut će Hamiltonov momčadski kolega Finac Valtteri Bottas i Monegašanin Charles Leclerc u Ferrariju.

Subotnja 'sprint' utrka je na rasporedu od 17.30 sati, a tradicionalna nedjeljna od 16 sati.