stiglo očitovanje

LEN odlučio; ukinuta suspenzija Hrvatskom plivačkom savezu, a stiglo je i priopćenje zašto je bila nezakonita

26.11.2021 u 13:10

Bionic
Reading

Europska organizacija vodenih sportova (LEN) službeno je ukinula suspenziju Hrvatskom i Portugalskom plivačkom savezu udovoljivši tako svim zahtjevima Međunarodne plivačke federacije (Fédération Internationale de Natation – FINA).

Izvršni direktor FINA-e Brent J. Nowicki nakon sastanka FINA Bureaua koji se održao 23. studenog 2021., čelnicima LEN-a uputio je dopis s odlukama i zaključcima s tog sastanka i naglasio zahtjev za očitovanjem LEN-a kao i obaveznim postupanjem u skladu s donesenom odlukom.

Suspenzija Hrvatskom plivačkom savezu kao i Portugalskom plivačkom savezu službeno je ukinuta 25. studenoga i stupa na snagu danas (26.11.).

Ishod je to zapleta koji hrvatska javnost prati od početka mjeseca, a koji je kulminirao 12. studenog kada je LEN poslao službenu odluku o suspenziji Hrvatskom plivačkom savezu. Suspenzija je prema toj odluci trebala trajati godinu dana, počevši od 6. studenog, a od suspenzije bi bile izuzete sve plivačice i plivači koji su registrirani u Hrvatskom plivačkom savezu, već bi se ona odnosila samo na dužnosnike.

Nakon što je izvršni direktor FINA-e Brent J. Nowicki poslao službeno pismo naslovljeno na predsjednika, glavnog tajnika i članove LEN-a u kojem između ostalog zahtjeva i hitno ukidanje suspenzije Hrvatskom i Portugalskom plivačkom savezu, LEN je popustio i ukinuo suspenziju koja je na snazi bila već dva tjedna. Cijeli će predmet sada biti proslijeđen Stegovnom vijeću LEN-a.

FINA je odluku LEN-a o suspenziji dvaju saveza nazvala nezakonitom i pozvala na njeno ukidanje ali i naglasila potrebu za postavljanjem procedura i pripremu svih potrebnih procesa za izvanredne izbore koji će odlučiti tko će preuzeti vodeće pozicije u LEN-u. Izbori će se održati 5. veljače 2022. na službenom Kongresu LEN-a, a FINA je u svom pismu naglasila da su i svi članovi LEN-a pozvani na slanje prijava i kandidaturu na predstojećim izborima. LEN je odluku o suspenzijama ovih saveza donio da se zaštiti od oporbenih utjecaja unutar Organizacije kao i kako bi spriječila potencijalnu kandidaturu Hrvata Josipa Varvodića i Portugalca Antonia Josea Silve za novog predsjednika odnosno potpredsjednika LENA-a.