Slagao je Dream Team

Legendarni trener Ljupko Petrović otkrio zanimljiv detalj o Šukeru i Jarniju te zašto je propao njihov siguran dolazak u Crvenu zvezdu

17.04.2020 u 13:46

Bionic
Reading

Legendarni nogometni trener Ljupko Petrović, koji je najpoznatiji po tome što je senzacionalno 1991. godine odveo momčad Crvene zvezde to titule prvaka Europe, prisjetio se kako je tadašnji crveno-bijeli Dream Team trebao biti pojačan s dva vrhunska Hrvata

Poznato je kako je u momčadi Crvene zvezde te povijesne 1991. jedan od važnijih igrača bio Robert Prosinečki koji je pod čudnim okolnostima 1987. kao 18-godišnjak napustio Dinamo nezadovoljan statusom kod Miroslava Ćire Blaževića.

No, rat na području bivše Jugoslavije, pogotovo u Hrvatskoj i BiH, poremetio je planove čelnicima Zvezde koji su mladoj i moćnoj momčadi željeli dodati još dva Hrvata iz iste generacije, a to su Davor Šuker i Robert Jarni.

Lukavi strateg Ljupko Petrović imao je viziju i kako je i sam potvrdio praktički je sve bilo dogovoreno s ova dva vrhunska igrača koji su bili članovi zlatne generacije i svjetskih juniorskih prvaka iz Čilea 1987. gdje je najboljim igračem prvenstva proglašen upravo Robert Prosinečki, a Davor Šuker bio je drugi strijelac prvenstva sa šest golova. Navodno je 'pakleni plan Zvezde' bio da dovedu i Zvonimira Bobana, uz Prosinečkog daleko najboljeg igrača te generacije, ali plan je preko noći propao…

'Davor Šuker i Robert Jarni su igrači koje smo već zakaparili i koji su trebali u ljeto 1991. doći u Crvenu zvezdu', otkrio je zanimljiv detalj 72-godišnji Petrović dodavši:

'Pričali smo i sa Slavišom Jokanovićem i bili blizu dogovora. S onom momčadi, pojačanom sa ta tri igrača, garantiram vam da bismo bili momčad koja je nezadrživa u Europi', kazao je između ostalog Petrović, igračka i trenerska legenda Osijeka, za list Danas.

Imao je očito Petrović viziju kako da napravi istinski Dream Team koji bi po njemu obranio titulu prvaka Europe iz Barija kada su u finalu bili bolji nakon izvođenja jedanaesteraca od Marseillea za koji je tada igrao Dragan Stojković Piksi, bivši glavni igrač Zvezde.

'Isto tako vam garantiram da bismo ponovili uspjeh iz Barija, i to možda više puta. Međutim, izbio je rat i sve je to propalo. Žao mi je jer je Jugoslavija imala snagu da donese ne samo jednog već možda i više prvaka Evrope. Pogledajte kako Španjolci ne dozvoljavaju da im se raspadne država, dok smo mi to u tišini gledali', dodao je Petrović koji očito još nije prežalio ljeto 1991. kada se 'njegov plan da posloži Dream Team' preko noći raspao iako treba reći kako je te iste godine Zvezda bila prvak svijeta u Tokiju, a sljedeće sezone opet je zamalo izborila plasman u finale Kupa prvaka kada je Sampdoria, koja je u finalu poražena od Barcelone, bila bolja.