pre(var)a

Legendarni sudac Pierluigi Collina optimistično je najavio novi VAR na SP-u u Katru: Bit ćemo brži i točniji...

Bionic
Reading

VAR odluke o zaleđu bit će brže i točnije na Svjetskom prvenstvu nakon uvođenja nove tehnologije koju je FIFA razvila u posljednje tri godine, rekao je šef sudaca Pierluigi Collina

'Poluautomatska tehnologija ofsajda' odlučivat će čak i o najtijesnijim odlukama o ofsajdu brže nego u prethodnom sustavu, a 3D animirani prikaz incidenta bit će emitiran za navijače na stadionu i na TV-u.

'To nam daje mogućnost da budemo brži i točniji u smislu odluka o zaleđu', rekao je šef sudaca Pierluigi Collina na brifingu uoči turnira te pojasnio:

'Samo da bude jasno, to što smo brži ne znači da ćemo imati trenutnu procjenu ofsajda. Bit će brža nego sada, svakako, ali ne možemo imati odgovor u jednoj sekundi, ili zapravo uživo. Jednu stvar koju želim naglasiti je da konačna odluka uvijek pripada službenoj osobi utakmice - na VAR-u, pomoćnom video sucu, a na terenu za igru, sucu.'

Dvanaest kamera na svakom stadionu pratit će 29 točaka na tijelu svakog igrača, a senzor unutar lopte za meč slat će podatke u VAR operativnu sobu 500 puta u sekundi kako bi se omogućila vrlo precizna procjena kada je odigrano dodavanje.

Nova tehnologija već je isprobana na dva FIFA turnira te u testnim utakmicama na svim stadionima na kojima se igraju utakmice Svjetskog prvenstva.

'Analizirali smo podatke i ishod je bio vrlo pozitivan. To je trenutno najprecizniji pomoćni alat za zaleđa.', rekao je Johannes Holzmueller, Fifin direktor za tehnologiju i inovacije te istaknuo da će prijašnja tehnologija zaleđa biti dostupna u Katru, ali samo kao rezerva.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal