stiže Billy Donovan

Legendarni Karnišovas doveo na klupu Chicago Bullsa trenera koji je u dvije različite lige napravio pravo malo čudo; nešto se pitalo i Tonija Kukoča

23.09.2020 u 11:18

Bionic
Reading

Novi trener NBA momčadi Chicago Bullsa je 55-godišnji Billy Donovan koji je proveo pet sezona u Oklahoma City Thunderu.

Dok je vodio Oklahomu, Donovan je imao četvrti omjer pobjeda i poraza (243-157) od svih aktivnih NBA trenera, pet puta je s tom momčadi igrao u završnici i u prvoj sezoni je uspio stići do finala Zapadne konferencije. Na kraju ove sezone Donovanu je istekao ugovor te su ubrzo zajednički dogovorili kako neće produljiti suradnju.

'Ima sposobnost da izvuče maksimum iz igrača da se razvijaju i pojedinačno i kolektivno, a to se slaže s našom filozofijom. I u košarkaškoj i u trenerskoj ulozi osvajao je lovorike gdje god je išao, a nadam se da će to biti slučaj i u Chicagu', izjavio je potpredsjednik Bullsa Arturas Karnišovas, koji je s reprezentacijom Litve osvojio dvije olimpijske medalje.

Nema sumnje kako je važnu ulogu u odluci tko će biti novin trener imao i proslavljeni hrvatski košarkaš Toni Kukoč koji ima ulogu jednog od savjetnika predsjednika kluba.

Donovan je i ove sezone nadmašio očekivanja u Oklahomi jer je već potpuno reorganiziranu momčad doveo do doigravanja te je u sjajnoj seriji uspio odvesti momčad do sedme odlučujuće utakmice u prvom krugu protiv Houston Rocketsa. Ukratko, zamalo je napravio pravo čudo i kreirao najveće iznenađenje sezone. No, jako uspješan bio je Donovan i kao sveučilišni trener.

Posao u Thunderu Donovanu je bio prvi u NBA ligi, a prije toga imao je uspješnu sveučilišnu karijeru, Čak 19 godina vodio je Florida Gatorse i s njima osvojio dva naslova NCAA prvaka, 2006. i 2007. godine.

NBA povjerenik Adam Silver izjavio je danas u intervjuu za američki CNN da 'sumnja da će, zbog pandemije koronavirusa, nova NBA sezona početi prije 2021. godine'.