Bez dlake na jeziku

Legendarni Dino Rađa otkrio koja je razlika između srpske i hrvatske košarke i zašto Hrvati toliko zaostaju za svojim susjedima

26.07.2020 u 10:58

Bionic
Reading

Dino Rađa se osvrnuo na košarku u Srbiji i Hrvatskoj i otkrio zašto Hrvati toliko zaostaju za susjedima

Legendarni Dino Rađa je u razgovoru s novinarima Telegrafa otkrio koja je razlika između srpske i hrvatske košarke i zašto je srpska reprezentacija od raspada Jugoslavije osvojila 11, a Hrvatska samo četiri medalje na velikim natjecanja. Da stvar bude gora, zadnja je osvojena još 1995. godine u Ateni.

Kada govorimo o klubovima, i tu uvelike prednjače Srbi. Hrvatski klubovi imaju samo dva naslova u ABA Ligi. Jednom je to uspjelo Zadru, još 2003. godine, a drugi puta Ciboni 2014. godine. S druge strane, Crvena zvezda, Partizan, FMP i Hemofarm su u 18 godina čak 13 puta bili prvaci. Rađa zna i zašto.

'Teško da će se odnosi u ABA ligi promijeniti. Naši klubovi se ne mogu boriti protiv ostalih u ABA ligi. Prije svega sa srpskim koji već godinama dominiraju. Nemamo toliko novaca da bismo nešto napravili kao Zvezda i Partizan. Problem je i to što nema dovoljno mladih igrača pa se dovode prosječni stranci', rekao je Rađa.

Novinare Telegrafa je zanimalo i što misli o novom pojačanju Splita, srpskom reprezentativcu Iliji Đokoviću.

'Stvarno ne bi trebalo biti bitno od kuda je tko kada je košarka u pitanju. Drago mi je zbog Ilije i želim mu da bude uspješan u Splitu.'

Rađa je otkrio i zašto Hrvatska nije imala uspjeha na velikim natjecanjima od 1995. godine.

'Dosta ovisimo o NBA igračima, a oni posljednjih godina nisu bili uspješni iz različitih razloga. Taman kad smo krenuli dobrom putanjom, počela je korona. Trebali smo biti i domaćin kvalifikacija za Olimpijske igre, ali sve to se sad mijenja', kaže Rađa.

Za kraj je odgovorio i na pitanje zašto je stao u obranu Novaka Đokovića koji je bio na udaru žestokih kritika nakon što je na njegovom turniru Adria Tour u Zadru izbio koronavirus.

'Novak je imao najbolje namjere, ali na kraju to nije dobro završilo. Mi Balkanci smo posebni. Volimo se družiti, ponekad se malo više opustimo i onda od toga ispadne neka zaje*ancija. Tako je bilo i s Đokovićevim turnirom u Beogradu i Zadru', zaključio je Rađa.