NBA VODIČ 2012/13.

LeBron brani titulu, Lakersi i Thunderi prijete

30.10.2012 u 19:03

Bionic
Reading

U noći s utorka na srijedu započinje 67. izdanje najjače košarkaške lige svijeta – NBA. Branitelji naslova Miami Heat otvara sezonu protiv 17-orostrukih prvaka Boston Celticsa

Pripremne utakmice su odigrane, treneri su uigrali akcije, rosteri su izmijenjeni koliko su mogli biti i sada kreće ono pravo – još jedna sezona NBA lige. Prošle sezone LeBron James je predvodio Miami do titule prvaka i tako skinuo ogroman teret koji je imao 'na leđima'. No postoji izreka da je teže ostati na vrhu, nego doći do njega. Tako će i ove sezone za Miami i LeBrona biti sada puno teže napraviti ono što im je uspjelo.

'Jednostavno želim biti najbolji svih vremena', nedavno je kazao LeBron.

Trostruki MVP uvjeren je da se, nakon što je osvojio titulu, iz njegove perspektive ništa nije promijenilo.

'Stvarno se ništa nije promijenilo, iako baš i nisam puno o tome razmišljao. Na kraju dana uvijek će postojati ljudi koji će reći: nije sposoban osvojiti dva prstena, neće obraniti titulu!' dodao je LeBron koji će ove sezone zaraditi 17.545,000 dolara, po čemu je tek 13. igrač u NBA-u.

Na vrhu ljestvice nalazi se zvijezda Lakersa Kobe Bryant s godišnjom plaćom od 27.849,000 dolara. Stoga ne čudi što vlasnik Lakersa Jerry Buss ove sezone na plaće igrača mora potrošiti vrtoglavih 100,2 milijuna dolara, uvjerljivo najviše u NBA-u.

Kladite se pametno

Opširnije najave za svih 30 NBA ekipa, kao i brojne zanimljivosti, možete pronaći na portalu Dvoznak.com, adresi za pametno klađenje

Prošle se godine najviše pričalo o sudbini najdominatnijeg centra lige Dwighta Howarda. Mnogi su ga željeli, no Howard je na kraju izabrao Lakerse gdje mu se pridružio i jedan od najboljih playmakera svih vremena Steve Nash. Kada njima dvojici dodate Kobea Bryanta – koji još uvijek igra na visokoj razoni i lakoćom postiže koševe - dobijete zastrašujuću momčad koja uz Miami spada u najuži krug favorita za titulu.

Kobe Bryant u karijeri ima pet titula NBA prvaka i samo mu jedna nedostaje da se izjednači sa svojim najvećim igračkim uzorom Michaelom Jordanom. Je li mu to dovoljan motiv? Naravno da jest!

Vodič za svih šest NBA divizija pročitajte OVDJE

I dok su u igračkom kadru mnoge momčadi mijenjale, što se tiče trenera bilježimo samo tri promjene. Charlotte Bobcatsi su umjesto Silasa doveli Dunlapa, Orlando sada vodi Jacque Vaugh, dok je na klupu Portlanda zasjeo Terry Stotts.

Što se tiče favorita, uz već spomenute Miami i LA Lakerse, na istoku to su još samo možda Boston Celtisci kojima je ovo posljednja šansa da u ovom sastavu (Paul Pierce & Kevin Garnett) dođu do prstena. Ray Allen je napustio Celticse jer je, valjda, zaključio kako će uz LeBrona lakše do titule…
Na Zapadu je i dalje ista priča. Tu su Oklahoma City Thunderi, prošlogodišnji finalisti, čiji su čelnici prije neki dan mijenjali najboljeg šestog igrača lige Jamesa Hardena. Koliko je taj potez bio pametan pokazati će sezona pred nama. Mnogi su mišljenja kako će tijekom sezone dovesti jednu super-zvijezdu, no čak i ako se to ne dogodi Thunderi s sa strijelcem kao što je Kevin Durant moćna momčad.

NBA predsezona 2012-13.

Ova NBA sezona bit će specifična po tome što je liga dobila novu momčad. New Jersey Netsi, klub u kojem je igrao naš Dražen Petrović, preselili su se preko rijeke i sada se zovu Brooklyn Netsi te su tako okrenuli novu stranicu u povijesti kluba. Crni dresovi i novi logo samo su početak slaganja šampionske momčadi kojoj je trenutačno na čelu ponajbolji playmaker svijeta Deron Williams. Vlasnik kluba, Rus Prohorov, ima velike planove, ali nikako da u klub dovede zvijezdu kao što je LeBron James i Dwight Howard koji su ga odbili.

Od nekih drugih novosti, valja istaknuti kako su NBA napustila dva nekadašnja All Star igrača. Tracy McGrady te Gilbert Arenas sreću su pronašli u dalekoj Kini koja posljednjih godina strahovito puno ulaže u ovaj sport.

Na tportalu potražite pregled svih 30 klubova razvrstanih u šest divizija koji smo napravili u suradnji s portalom Dvoznak.com

Tko će u lipnju 2013. godine slaviti, teško je reći, a po anketama većina navijača priželjkuje finale Miami Heat – LA Lakers i još jedan vekliki obračun LeBron-Kobe. We love this game!