SENAD LULIĆ

Lazijev heroj: Hrvatska je bolja od Srbije

23.07.2013 u 14:02

Bionic
Reading

Heroj rimskog Lazija, Senad Lulić, u razgovoru za Agenciju Anadolija prognozirao je šanse reprezentacija bivše Jugoslavije u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo koje će se igrati u Brazilu

Nogometni reprezentativac Bosne i Hercegovine i zvijezda rimskog Lazija proteklih dana ponovo je bio u centru pažnje talijanske sportske javnosti. Navijači Lazija su na početku priprema za predstojeću sezonu priredili Luliću veličanstven doček jer je postigao gol odluke na koncu protekle sezone u finalu talijanskog kupa, kada su 'nebesko plavi' pobijedili ljutog gradskog rivala Romu (1:0).

'Puno nam znači osvojeni trofej iz prošle sezone, tim prije što je uzet u utakmici s najvećim protivnikom. Pobjeda nad Romom uvijek je posebno draga svim navijačima Lazija. To je nešto drugačije. Ne znam kako da objasnim. Mi igrači želimo biti što bolji u svakoj utakmici, ali u derbijima s Romom motiv je na vrhuncu. Uvijek je bitno biti ispred gradskog rivala jer to nisu utakmice kao ostali derbiji. Ovdje, u Rimu, vjerujte, to je više od utakmice', kazao je Lulić u ekskluzivnom intervjuu za Agenciju Anadolija (AA).

Momčad Lazija na pripremama je u mjestu Auroncu, u blizini Venecije, u kojem će se zadržati do četvrtka 25. srpnja. Spremaju se za, kako ističe Lulić, još veće pothvate u predstojećoj sezoni.

'Bitno mi je da sam zdrav i da sve ide po planu. Ovo je najteži dio priprema. Nekada treniramo i do tri puta dnevno. Ovdje je hladnije nego u Rimu, tako da bolje podnosimo sve napore. Uvjeti su odlični i ne sumnjam da ćemo 100 posto biti spremni za sezonu u kojoj želimo još više napredovati', naglasio je jedan od najbržih i najkorisnijih igrača Serije A.

Prvi cilj Lazija je već na startu sezone pokušati osvojiti trofej.

'Želimo osvojiti talijanski superkup. Igramo 18. kolovoza s Juventusom i to je prava prilika da pokažemo s kakvim ambicijama ulazimo u sezonu. Ipak, ne maštamo i ne sanjamo previše. Naš cilj je poboljšati se u svim segmentima. U Seriji A želimo biti bolje plasirani nego prošle sezone. Vjerujem da ćemo i u Europskoj ligi igrati značajnu ulogu. Imamo kvalitetan tim i vrlo dobrog trenera Vladimira Petkovića. Ne vidim razloga da ne ostvarimo naše i želje naših navijača', rekao je Lulić.


Ovaj rođeni Jablaničanin istakao je i zanimljiv detalj koji bi mogao izazvati brojne polemike u talijanskoj, ali i javnosti ove regije.

'Seria A je iz godine u godinu kvalitetnija i s punim pravom je u top pet liga svijeta. U tako snažnoj ligi među glavnim igračima su Balkanci. Ne govorim to bez osnove. Pogledajte samo učinke nogometaša s naših prostora u svojim klubovima. Od igrača iz bivše Jugoslavije koji nastupaju u Seriji A mogao bi se napraviti vrhunski tim. Od golmana Handanovića, preko Vučinića, Savića, Kovačića, Ljajića, Pjanića itd… Na koncu, tko je vodio glavnu riječ u ligi, pokazao je i transfer Jovetića iz Fiorentine u Manchester City', tvrdi Lulić, igrač koji će 14. kolovoza u Sarajevu s reprezentacijom Bosne i Hercegovine u prijateljskoj utakmici protiv Sjedinjenih Američkih Država (SAD) imati generalni test pred nastavak kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

'Za nas nema prijateljskih utakmica. Dolazi nam Amerika, velika država, svjetska supersila i sve jača nogometna nacija. Te činjenice su za respekt. Nitko od nas ne voli gubiti. I protiv Amerikanaca želimo nastaviti veliku seriju nepobjedivosti. Osobno, ne pamtim kada sam poražen s reprezentacijom. Uostalom, ne želimo pokvariti plasman na FIFA-inoj rang listi. Želimo zadržati dobru atmosferu i samopouzdanje pred odlučujuće susrete u kvalifikacijama za Mundijal', poručio je Lulić.

Bosna i Hercegovina, prvoplasirana selekcija grupe G, do kraja kvalifikacija u rujnu igrat će kod kuće i u gostima sa Slovačkom te u listopadu u Zenici s Lihtenštajnom, dok će kvalifikacijski ciklus završiti gostovanjem u Litvi.

'Ništa nije gotovo, ali ne bih volio da nekom svojom izjavom pokvarim pozitivno ozračje u BiH. Koliko sam čuo, neki ljudi već rezerviraju mjesta u avionu i hotele za Brazil. Mnogi će dignuti i kredite kako bi išli na SP. Zato ne smijemo iznevjeriti svoj narod i navijače. Treba nam devet bodova iz četiri utakmice da bismo bili sigurni putnici u Brazil. To ćemo i učiniti, i točka', uvjeren je Lulić.

Što se tiče ostalih reprezentacija sa zapadnog Balkana, Lulić kaže da bi volio da ih što više ode na Mundijal, ali i da je svjestan toga da se njegove želje ne podudaraju s realnošću.

'Bilo bi super za cijelu regiju kada bi na Svjetskom prvenstvu igrali i BiH i Hrvatska i Crna Gora. Ostali nemaju šansi, pa ih nisam ni spomenuo. Mislim da će Hrvatska u dodatne kvalifikacije jer će odlična Belgija teško ispustiti priliku da ostane na prvom mjestu. Crna Gora napravila je kiks i ima težak raspored do kraja kvalifikacija. Međutim nadam se da i oni s Hrvatima mogu u dodatne kvalifikacije, kao i da će barem jedna od te dvije selekcije na SP. Pa možda se i sastanemo u Brazilu. Ali prvo svi skočimo, pa recimo hop', upozorava Lulić.

Kada BiH na zeničkom Bilinom polju ugosti Slovačku, 6. rujna, 309 kilometara dalje, u Beogradu, igrat će se regionalni derbi visokog rizika u kojem će Srbija biti domaćin Hrvatskoj.

'Hrvatska je blag favorit i u beogradskom ogledu sa Srbijom. U ovom trenutku nešto su bolji, ali i u povoljnijoj su situaciji. Istina, Srbija će se vaditi protiv Hrvatske za sve svoje propuste u dosadašnjem dijelu kvalifikacija. Ipak, u takvoj situaciji nerijetko su vam noge olovne i ne pokažete što biste trebali i što znate. Srbija je pomladila momčad i mislim da će biti pravi u kvalifikacijama za EURO 2016. u Francuskoj. Do tada imaju vremena uigrati se, odnosno složiti sve kockice u timu', zaključio je Senad Lulić, zvijezda Lazija i reprezentacije BiH u ekskluzivnom intervjuu za Agenciju Anadolija.