'DOSTA MU JE GLUPOSTI'

Lanceu Armstrongu uzimaju sve trofeje

24.08.2012 u 09:48

Bionic
Reading

Američka antidopinška agencija (USADA) objavila je u četvrtak kako će Lanceu Armstrongu oduzeti sedam naslova osvojenih na Tour de Franceu nakon što je biciklist odustao od pravne borbe za obranu svog profesionalnog ugleda i naslijeđa

Izvršni direktor USADA-e Travis Tygart rekao je kako će danas 40-godišnjem Amerikancu biti izrečena doživotna zabrana natjecanja, a mogao bi ostati i bez drugih nagrada i priznanja osvojenih tijekom karijere. U pitanje bi mogla doći i njegova brončana medalja osvojena na Olimpijskim igrama 2000. godine.

USADA, pozivajući se na svjedočenja bivših mu momčadskih kolega Tylera Hamiltona i Floyda Landisa, tereti Armstronga da je sustavno koristio doping između 1999. i 2005. godine, među ostalim steroide i krvni doping, iako mu nikad ništa službeno nije dokazano na stotinama obavljenih testiranja. Armstrong je pokušao osporiti nadležnost agencije, tvrdeći cijelo vrijeme da se nije dopingirao i da su ugrožena njegova ustavna prava, ali je nedavno federalni sudac u Austinu, saveznoj američkoj državi Teksas, presudio u korist USADA-e. Nakon toga je legendarnom američkom biciklistu ostalo žaliti se na Žalbenom sudu u New Orleansu, što je ovaj sada odbio, uz obrazloženje da je umoran od borbe.

'Postoji točka u životu svakog čovjeka kada mora reći: 'dosta je dosta'. Za mene je sada to vrijeme došlo. Nosio sam se s tvrdnjama i optužbama da sam varao i imao nepoštenu prednost u osvajanju svojih sedam naslova na Tour de Franceu od 1999. Posljedice su se počele odražavati na moju obitelj, na moj posao za našu fondaciju i na mene, što me dovodi do ovoga gdje sam sada – a sada sam gotov s ovom gluposti,' rekao je među ostalim Armstrong.

Aktualna priča o Armstrongu