KUPCHAK IMA PLAN

Lakersi žele u vrh; Kobe igra zadnju sezonu, ali dolaze zvijezde!

26.05.2015 u 14:40

Bionic
Reading

Prije nekoliko dana i službeno je objavljeno kako će jedan od najpopularnijih NBA košarkaša Kobe Bryant odigrati u dresu Los Angeles Lakersa još samo sljedeću sezonu. Međutim, s obzirom da Lakersi na draftu imaju pravo birati drugi jasno je kako imaju priliku, uz još poneko pojačanje, vrlo brzo izgraditi konkurentnu momčad. Naravno, važnu ulogu će imati i nadolazeći NBA draft 2016. koji je posebna priča…

Podsjetimo, nakon najgore sezone u klupskoj povijesti, Los Angeles Lakersi su dobrom voljom košarkaških bogova nagrađeni skokom u draftu i tako će 25. lipnja u New Yorku birati drugi iako su za to imali svega 12% šanse. Jezerčani na ovom draftu također imaju i 27.pick kojeg su dobili u razmjeni s Rocketsima čiji je centralni dio bio Jeremy Lin, te 34.pick. Od raznih izvora se očekuje da će zadržati onaj najviši izbor, dok bi druga dva mogla upakirati u nekoj razmjeni. No u svakom slučaju će im ovo ljeto vrlo važan biti i uspjeh na tržištu slobodnih igrača, piše portal nbacro.com.

'Nemamo vremena za sporu i metodičku izgradnju momčadi kroz draft', izjavio je generalni menadžer Lakersa, Mitch Kupchak. Tu se ne radi samo o tome kako Jim Bussu ponestaje vremena za izgradnju kompetitivne momčadi prije nego ga sestra Jeanie otpusti, jer su u Los Angelesu dvije loše sezone zaredom vrlo rijetka pojava, već i o tome što će Lakersi sljedeće dvije ili tri godine imati vrlo malo, ako i išta izbora u prvoj rundi.

Pick prve runde 2016. je u vlasništvu Philadelphia 76ersa i nosi top-3 zaštitu, a teško je očekivati da će Lakersi opet biti toliko loši, stoga postoji velika mogućnost da taj pick izgube. Inače, 2017. taj pick i dalje ima top-3 zaštitu, a 2018. postaje nezaštićen. No kao što smo rekli, najvjerojatnije je da će se Phila njime pogostiti već iduće godine. U tom bi slučaju Lakersi zadržali svoj izbor 2017., no onaj 2018. bi morali predati Orlandu, iako s top-5 zaštitom, a 2019. bi on, ako nije predan Magicu godinu ranije, također postao nezaštićen.


Iz svega ovoga se da zaključiti da Lakersi jednostavno moraju ovo i iduće ljeto pojačati momčad s kvalitetnim slobodnim igračima (zvijezdama naravno!) jer će u suprotnom upasti u rupu iz koje će se teško izvući. Kvalitetnu mladu bazu će imati u Juliusu Randleu, Jordanu Clarksonu i vrlo vjerojatno centru s ovogodišnjeg drafta, bio to Karl-Anthony Towns ili Jahlil Okafor. Važno će biti okružiti tu mladu jezgru s kvalitetnim veteranima. Naravno, najveće je pitanje kako će nakon još jedne teške ozljede na terenu izgledati Kobe Bryant koji će u kolovozu proslaviti 37. rođendan.

Dodajmo kako se kao potencijalna pojačanja spominju All-Star igrači kao što su Kevin Love, zatim playmakeri Rajon Rondo ili Goran Dragić te najbolji igrač Portlanda LaMarcus Aldridge. Tržnica slobodnim igraćima kreće 1. srpnja, a dotad će ipak puno toga biti jasnije.