BICIKLIZAM

Kump najbrži od Zagreba do Ljubljane

27.08.2012 u 10:37

Bionic
Reading

Slovenski predstavnici nastavili su pobjednički niz, makar su hrvatski natjecatelji Emanuel Kišerlovski, Radoslav Rogina i Matija Kvasina bili skoro minutu u prednosti deset kilometara prije cilja

Slovenski biciklist Marko Kump, član kluba Adria Mobil iz Novog Mesta, pobjednik je tradicionalne, pete međunarodne biciklističke utrke od Zagreba do Ljubljane. Kump je dionicu dugu 187 kilometara prošao za četiri sata i devet sekundi. Njegovim uspjehom nastavljen je pobjednički niz slovenskih predstavnika na jednodnevnoj utrci od Zagreba do Ljubljane.

Najuspješniji hrvatski predstavnik bio je Rijekin član Juraj Ugrinić. On je sa 17 sekundi zaostatka zauzeo 20. mjesto.

'Deset kilometara prije cilja u Ljubljanskem gradu skoro minutu prednosti imali su hrvatski predstavnici Emanuel Kišerlovski, Radoslav Rogina i Matija Kvasina. No kako to često biva u biciklizmu u završnici, zadnji kilometar bila je čista uzbrdica i vodstvo su preuzeli slovenski natjecatelji Marko Kump, Matej Mugerli i Luka Mezgec', istaknuo je tajnik biciklističkog kluba Zagreb Gordan Kernc i zatim dodao:

'Utrka je, baš kao i lani, bila brza, a biciklisti su prosječno jurili 45,8 kilometara na sat. Sudionici su startali po toplom i sunčanom vremenu, no već od Brežica počela je padati kiša koja nije prestajala do završetka utrke. Bilo je i hladno. Utrku je počelo 150 biciklista, a 92 su stigla na cilj.'

Zagreb i Adria Mobil iz Novog Mesta već peti put su organizirali biciklističku utrku od Zagreba do Ljubljane. Sudionici su u Zagrebu startali na Trgu maršala Tita, pokraj zgrade Hrvatskog narodnog kazališta, a u Ljubljani su nakon uzbrdice na cilj stigli u Ljubljanskem gradu. U utrci koja simbolično spaja glavne gradove susjednih zemalja, osim iz Hrvatske i Slovenije,  nastupili su biciklisti iz Austrije, Italije, Mađarske, Češke, Srbije, Slovačke, Turske, Švicarske, Katara i Lihtenštajna. Utrka se inače bodovala za austrijski kup.

Na startu u Zagrebu okupili su se brojni domaći dužnosnici i inozemni gosti, bilo je uistinu živahno, a svečarskom raspoloženju ton je dao i pucanj iz Gričkog topa. Točno u podne znatiželjnici su zapljeskali, a sudionici krenuli prema Ljubljani.

Organizatori su još jednom položili ispit. A mjesto početka utrke, pokraj zgrade HNK, pomalo postaje svakogodišnje kultno okupljalište zaljubljenika u vožnji na dva kotača.

Rezultati: 1. Kump (Adria Mobil, Slovenija) 4:00.09, 2. Mugerli (Adria Mobil), 3. Mezgec (Sava, Slovenija), obojica u vremenu pobjednika... 20. Juraj Ugrinić (Rijeka, Hrvatska), 17 sekundi zaostatka za vodećim.