od 29.11 do 17.12.

Kraljice šoka imale sreće u ždrijebu skupina Svjetskog prvenstva

06.07.2023 u 23:23

Bionic
Reading

Hrvatske rukometašice igrat će u skupini A Svjetskog prvenstva koje će se od 29. studenog do 17. prosinca ove godine održati u Danskoj, Norveškoj i Švedskoj, odlučeno je na ždrijebu u Gotheborgu

Hrvatska će igrati u skupini A sa Švedskom, Kinom i Senegalom, a sve utakmice odabranice izbornika Nenada Šoštarića igrat će u dvorani Scandinavium u Gotheborgu.

Na SP će nastupiti 32 ekipe, čak njih 18 iz Europe, Azija i Amerika imaju po 5 predstavnika, a Afrika četiri.

Reprezentacije su razvrstane u osam skupina po četiri ekipe, a po tri najbolje prolaze dalje. U drugom krugu spajaju se skupine A i B, C i D, E i F te G i H. Skupina A u kojoj je Hrvatska spajat će se sa skupinom B u kojoj su Crna Gora, Mađarska, Kamerun i Paragvaj.

Iz drugog kruga po dvije najbolje ekipe iz četiri skupine plasirat će se u četvrtfinale.

Svjetske prvakinje idu direktno na Olimpijske igre u Pariz, a mjesto na olimpijskom turniru već su osigurali domaćin Francuska i aktualni europski prvak Norveška.

Reprezentacije poredane od 2. do 7. mjesta idu u kvalifikacije za OI, a u njih mogu ići i osmi i deveti sa SP, naravno, ako će se među prvih sedam plasirati Francuska i Norveška.

Šest gradova ugostit će Svjetsko prvenstvo: Herning i Frederikshavn u Danskoj, Trondheim i Stavanger u Norveškoj te Göteborg i Helsingborg u Švedskoj. Finale je u Herningu.

Naslov brane Norvežanke koje su prije dvije godine u Španjolskoj u finalu porazile Francusku.

Hrvatske rukometašice su prije dvije godine zauzele ukupno 18. mjesto, a najbolji plasman zauzele su 1997. kada su bile šeste.

Nenad Šoštarić, izbornik hrvatske ženske seniorske reprezentacije:

„Mogu reći da je ždrijeb konačno dobar za nas. Važno je da za početak razmišljamo o skupini. Tu je Švedska koja napreduje iz godine u godinu i kao domaćin naravno da ima jako visoke ambicije. Kinu vodi Nataliya Derpasko i ona pokazuje jako veliki napredak. Osvojila je broncu na Azijskim igrama. Senegal je bio u polufinalu Afričkog prvenstva. Većina njihovih igračica rođena je i igra u Francuskoj. Uostalom, Francuz je i njihov izbornik. S druge strane, u drugom krugu, a vjerujem da ćemo biti tamo, su Crna Gora, Mađarska, Kamerun i Paragvaj. Mislim da sa svima njima možemo igrati i pruža nam se doista lijepa prilika za dobar rezultat. Naravno jako je važno da sve djevojke budu zdrave i da smo kompletni. Šansa je tu, treba je iskoristiti.“

Katarina Ježić, kapetanica hrvatske ženske seniorske reprezentacije:

„Mislim da je ždrijeb jako dobar. Posebno stoga što tri reprezentacije idu dalje. Otvaraju nam se lijepe perspektive. Ali jako je važno da dobro poučimo one ekipe koje nisu iz Europe. One nam u posljednje vrijeme stvaraju dosta problema (sjetite se Japana u Španjolskoj 2021. godine). Također, jako je bitno s kim se križamo u drugoj rundi. Vjerujem da s Crnom Gorom i Mađarskom koje su tamo favoriti možemo ravnopravno igrati. Uvjet za sve je naravno da smo kompletne. I ne manje bitno, ostajemo u Goteborgu oba kruga, što je u zimskim uvjetima putovanja koji mogu biti jako teški, bitno.”

SKUPINE SP-A:

  • A: Švedska, HRVATSKA, Kina, Senegal
  • B: Crna Gora, Mađarska, Kamerun, Paragvaj
  • C: Norveška, Južna Koreja, Grenland, Austrija
  • D: Francuska, Slovenija, Angola, Island
  • E: Danska, Rumunjska, Srbija, Čile
  • F: Njemačka, Poljska, Japan, Iran
  • G: Brazil, Španjolska, Ukrajina, Kazahstan
  • H: Nizozemska, Češka, Argentina, Kongo