samo je stenmark ispred njega

Kralj Sljemena šokirao skijaški svijet: Gotovo je, jedan period mog života upravo je završio...

04.09.2019 u 21:20

Bionic
Reading

Jedan od najboljih skijaša svih vremena, ukupni pobjednik Svjetskog kupa u posljednjih osam sezona, Austrijanac Marcel Hirscher (30), objavio je kraj bogate i više nego uspješne karijere

'Danas je došao dan kada prekidam svoju aktivnu karijeru. Konačnu odluku sam donio prije dva tjedna, a mnogo je razloga iza toga. Ovo nije promjena posla, završava jedan period mog života i sutra počinje drugi', rekao je Marcel Hirscher (30).

Hirscher je u karijeri koja je trajala od 2007. godine osvojio osam Velikih kristalnih globusa pobjednika Svjetskog skijaškog kupa, uz šest Malih kristalnih globusa u slalomu i šest u veleslalomu. Uzeo je i dva olimpijska zlata u Pyeongchangu 2018. godine (kombinacija i veleslalom) te srebro u Sočiju u slalomu. Osvojio je i sedam zlatnih medalja na Svjetskim prvenstvima, a u Svjetskom kupu pobijedio je 67 puta (32 u slalomu, 31 u veleslalomu, tri u paralel-slalomu i jednom u superveleslalomu).

Ispred njega će na vječnoj ljestvici po broju pobjeda u Svjetskom kupu ostati tek legendarni Ingemar Stenmark koji je u karijeri došao do 86 prvih postolja.

Više od svega hrvatski će ga ljubitelji skijanja i sporta općenito pamtiti kao najuspješnijeg skijaša koji je nastupao na Sljemenu. Da, Marcel Hirscher je pravi 'Snježni kralj' jer je ukupno pet puta slavio na slalomu Snježne kraljice (2012., 2013, 2015, 2018., 2019.), a ujedno je jedini koji je triput za redom pokorio Sljeme.