cedevitina nada

Košarkaši koji su dobili ovu nagradu sad su zvijezde NBA lige

13.03.2018 u 18:27

Bionic
Reading

Daroviti 18-godišnji košarkaš Cedevite i bosansko-hercegovačke reprezentacije Džanan Musa u utorak je proglašen dobitnikom nagrade za najveću nadu ABA lige u prošloj sezoni, objavljeno je na službenom internetskom portalu regionalnog košarkaškog natjecanja...

Džanan Musa je najboljim proglašen glasovima trenera momčadi ABA lige, glasovima navijača i posebne komisije ABA lige. Pobjeda svestranog 18-godišnjaka, koji je u Cedevitu došao 2015. kao 15-godišnja velika nada europske košarke, bila je vrlo uvjerljiva, jer je Musa osvojio 64 % kombiniranih glasova, dok je drugoplasirani centar Mege Bemax Goga Bitadze osvojio 16 % glasova, a Aleksa Radanov iz FMP-a bio je treći sa 5 % glasova.

U svojoj trećoj sezoni u prvoj momčadi Cedevite Musin napredak je bio više nego očigledan. Dok je u prošloj sezoni igrao u prosjeku 14,5 minuta u kojima je ubacivao 6,3 koševa, imao 1,6 skokova i jednu asistenciju po utakmici, Musa je u 22 kola osnovnog dijela ove sezone prosječno na terenu bio 23,5 minute, ubaciovao 13,6 koševa, imao 3,4 skoka, 1,6 asistencija i 1,2 osvojene lopte.

Najimpresivniji učinak u sezoni imao je protiv Mornara u 9. kolu, kad je momčadi iz Bara ubacio 35 koševa šutirajući za dvice i trice 5/6, ukupno 10/12 iz igre te 10/11 sa slobodnih bacanja, a imao je i pet skokova, tri asistencije i tri osvojene lopte.

  • +16
Finale Kupa Krešimir Ćosić, Cedevita - Cibona, 2018. Izvor: Cropix / Autor: Jure Miskovic / CROPIX

Nagrada za najveću nadu ustanovljena je 2014. godine, a prvi dobitnik bio je Dario Šarić koji je u toj sezoni predvodio Cibonu do naslova pobjednika ABA lige. Šarića je naslijedio Nikola Jokić, koji je nagradu zaradio u dresu Mega Leksa. U 2016. godini nagrada je otišla u ruke Ciboninom centru Anti Žižiću, a prošlogodišnji slavodobitnik bio je Australac Jonah Bolden iz FMP-a. Ne treba napominjati kako su Šarić, Jokić i Žižić danas u NBA ligi, prva dvojica su praktički nositelji u svojim momčadima, a i Žižić napreduje iz utakmicu u utakmicu... Spomenimo kako je Boldena na draftu 2017. izabrala Šarićeva Philadelphija.

Musa je treći košarkaš Cedevite koji je osvojio pojedinačnu nagradu ABA lige. Prije njega nagrade su osvajali centri. Andrija Žižić je u dresu Cedevite bio najbolji strijelac ABA lige u sezoni 2009./'10., a Miro Bilan je prije dvije sezone proglašen najkorisnijim igračem osnovnog dijela sezone.