PO TREĆI PUTA

Košarkaši Connecticuta su NCAA prvaci!

05.04.2011 u 09:22

Bionic
Reading

U finalnom susretu završnog turnira u američkoj sveučilišnoj košarci Connecticut je na Reliant stadionu u Hostonu pred 70.376 gledatelja pobijedio Butler 53:41 i po treći put u svojoj povijesti osvojio NCAA naslov. UConn je slavio i 1999. te 2004. godine, dok je Butler drugu godinu uzastopce posrnuo u finalu. Lani su izgubili od Dukea.

Finalni ogled bio je ravnopravan u prvom poluvremenu. Košarkaši Butlera, sveučilišta iz Indianapolisa čak su na odmor otišli sa tri koša viška (22:19), no Connecticut se u nastavku probudio i drugo poluvrijeme je dobio rezultatom 34:19 za ukupnu pobjedu 53:41. Na koncu je presudio očajan šut Butlera od svega 18.8 posto. Od 64 šuta iz igre pogodili su samo 12.

'Uništili smo ih sjajnom obranom. To je presudilo,' kazao je Kemba Walker sa 16 koševa i devet skokova prvi strijelac UConna. Jeremy Lamb je dodao 12 koševa i sedam skokova, a Alex Oriakhi 11 koševa i 11 skokova. U suparničkim redovima najefikasniji su bili Shelvin Mack sa 13 koševa i devet skokova, te Chase Stigall sa devet koševa.

'Ova skupina mladića me povela na jedno zanimljivo putovanje. Nitko nije vjerovao, pa niti ja, da se možemo uspeti do samog vrha,' kazao je trener Connecticuta Jim Calhoun koji je ovom pobjedom postao tek peti trener u povijesti NCAA sa tri naslova prvaka. Prije njega to je uspjelo Johnu Woodenu, Adolphu Ruppu, Mikeu Krzyzewskom i Bobu Knightu. Sa 68 godina Calhoun je postao i najstariji trener koji se može pohvaliti kako je osvojio naslov prvaka.

Najuspješnije sveučilište u povijesti NCAA je University of California Los Angeles (UCLA) sa 11 naslova, Kentucky ima sedam, Indiana i North Carolina po pet, Duke četiri, a Connecticut i Kansas po tri naslova prvaka.