imao bi što reći o krausu

Kolumnista USA Todaya zanima isto što i nas; gdje je u seriji The Last Dance nestao Toni Kukoč?

01.05.2020 u 08:30

Bionic
Reading

ESPN-ov dokumentarac The Last Dance o šampionskoj momčadi Chichago Bullsa, njenom nastanku, razvoju i, posebno, zadnjoj sezoni izazvao je puno pažnje i komentara. Pitanje koje u Hrvatskoj mnoge koji gledaju seriju zanima je 'gdje je Kukoč'. Isto se u srijedu pitao i kolumnist USA Todaya Nate Scott.

Scott je istaknuo da je dokumentarac sjajno odrađen s umjetničke strane i da su uključili velik broj sugovornika: Jordana, Pippena, Jacksona, Rodmana, Kerra, pa čak i dva bivša predsjednika, Billa Clintona i Baracka Obamu. No naglasio je da ne razumije zašto u seriji, barem zasad, nismo imali prilike čuti Tonija Kukoča.

Kukoč je u momčadi imao ulogu šestog igrača, bio njen treći najbolji strijelac i još uvijek kao savjetnik radi za Chichago Bullse. Njegova uloga u priči kojom se dokumentarac bavi je iznimno važna jer je bio igrač preko kojeg se prelamao sukob Pippena i Jordana s glavnim menadžerom momčadi, Jerryjem Krausom.

Kraus je draftirao Kukoča u drugoj rundi drafta i dugo ga pokušavao nagovoriti da iz Europe, gdje je bio zvijezda, dođe igrati u NBA. Nije skrivao oduševljenje svojom akvizicijom, što je iritiralo Pippena pa se Kukoč po dolasku našao u nezahvalnoj ulozi unutar momčadi.

Unatoč tome, Kukoč je imao impresivnu karijeru. Prihvatio je ulogu šestog igrača u momčadi Bullsa premda je mogao biti glavni igrač većine ostalih momčadi u NBA-ju. Kukočevu stranu priče mogli smo čuti u nedavnom razgovoru s ESPN-ovim novinarom Zachom Loweom. Scotta ne iznenađuje da je Kukoč Krausea doživljavao drukčije od većine suigrača, kao pomalo tešku, ali pametnu osobu, koja je obavila sjajan posao u sastavljanju šampionske momčadi i pritom bila daleko ljubaznija prema drugima nego što se danas može čuti.

Zašto ga u dokumentarcu nitko zasad nije pitao za mišljenje?

Pogotovo u prve dvije epizode u kojima su Jordan, Pippen i Jackson imali priliku otvoreno kritizirati Krausea. Scott je istaknuo da ne zna tko je u pravu, ali žali što Kukoč zasad nije dobio priliku iznijeti i drugu stranu priče. Ne zna i ne može saznati je li Kukoč odbio sudjelovati u razgovorima za dokumentarac ili će se pojaviti kasnije. Nada se da bi Kukoču, poput Rodmana u trećoj, mogla biti posvećena jedna od sljedećih epizoda.

No u prve su dvije epizode autori dokumentarca propustili priliku naći nekoga tko bi progovorio o ulozi Jerryja Krausa, koji je preminuo prije tri godine i više ne može sam govoriti, iz druge perspektive. Kukoč je bio idealan izbor za tu ulogu.

Teško se ne složiti s njegovim komentarima. Izostankom drugog mišljenja o Krausu serija je već propustila biti pokušaj objektivnog povijesnog prikaza jedne nevjerojatne momčadi. Mi se samo možemo nadati da Kukočev intervju s ESPN-om nije naknadni pokušaj ispravljanja pogreške i da ćemo ga u sljedećim epizodama, koje bi kronološki trebale pokrivati i njegov dolazak i igre za Bullse, daleko više vidjeti. I čuti njegovo mišljenje.