DAN ODLUKE U LIPNJU

Koliko klubova ima licencu za Prvu HNL?

04.05.2011 u 10:24

Bionic
Reading

Koliko klubova ima licencu za Prvu HNL? Zasad njih osam. Za ostale su rezultati trebali biti poznati na početku petog mjeseca, ali to se nije dogodilo

Komisija za licenciranje je u prvom stupnju dala licence za Prvu HNL za sezonu 2011/12. Dinamu, Hajduku, Interu, Istri 1961, Slaven Belupu, Varaždinu, Zagrebu i Lokomotivi.

No što je s ostalim prvoligašima i onima koji to žele biti? Oni su imali pravo na žalbu u roku od osam dana od primitka odluke. Tijekom žalbenog postupka mogli su iznositi nove činjenice ili dokaze, kao i prijedloge novih dokaza.

Odluku o žalbi donosilo je tijelo drugog stupnja - Žalbeno tijelo za licenciranje HNS-a. Krajnji rok za donošenje konačnih odluka je bio 1. svibnja 2011, ali se nije dogodilo ništa.

Prema posljednjim informacijama, svi klubovi koji su tražili licenciju dobili su potvrdan odgovor, što znači da su ispunili većinu uvjeta, no neki klubovi dobili su uvjetne licencije i uskoro moraju ispuniti ono što dosad nisu.

A taj će rok biti sredinom lipnja, jer se 35 dana prije početka sezone klubovi moraju prijaviti za natjecanje. Kako naša prvoligaška sezona 2011/2012. počinje 23. srpnja, 18. lipnja nameće se kao datum za zadnju prijavu.

Broj momčadi se od sljedeće sezone neće mijenjati, osim ako 16 klubova ne bude imalo prvoligašku licencu pa će smanjenje biti ovoga ljeta. Inače, Liga 12 trebala bi početi od sezone 2012/13.

Financijski problemi muče mnoge prvoligaše pa nijedan klub neće dobiti licencu ukoliko svaki igrač ne potpiše da mu klub nije dužan, a takvih je jako mnogo.

I još nešto - pet je drugoligaša tražilo prvoligašku licenciju (Lučko, Gorica, Dugopolje, Pomorac i Sesvete). Prema pravilniku o statusu klubova, za natjecanje u prvoj ligi klub mora imati više od pola igrača s profesionalnim ugovorima. Dugopolje i Pomorac trenutačno imaju po jednoga, a Lučko i Gorica - nijednog!