UŽIVANJE U MIROVINI

Koliko je milijuna zaradio, a koliko potrošio Mirko Filipović?

12.11.2015 u 11:55

Bionic
Reading

Nakon što je legendarni hrvatski borac Mirko Filipović Cro Cop, svega 17 dana uoči već dogovorene borbe u Seulu, objavio da odlazi u mirovinu - jedno je sigurno: U ovom brutalnom sportu u pravom smislu riječi krvavo je zaradio milijune kojima je obitelji osigurao ugodnu budućnost. Usprkos optužbi za doping američke antidopinške agencija (USADA), koja je stigla gotovo dva dana nakon objave umirovljenja, nitko našem borcu ne može oduzeti mukotrpan rad i pobjede

Koliko je točno zaradio 41-godišnji Vinkovčanin Mirko Filipović, koji je početkom 90-ih, kada je došao u Zagreb, jedva vukao kraj s krajem ('Ne želim glumiti mučenika, no bilo je dana kada sam morao posuditi 20 kuna u tadašnjim bonovima da bih imao za ručak i večeru.'), na MMA-borbama te kickboxingom, može se samo nagađati.

Primjerice ne tako davno MMA-portal Manifesto objavio je da je Filipović zaradio oko dva milijuna dolara u UFC-u, uz naglasak da u to nisu uključena TV-prava. Iako je tijekom karijere veliku količinu novca Filipović potrošio na trenere, putovanja, razne menadžere, posebnu prehranu te vitaminizaciju i naravno sparing-partnere, kojima je uz honorar plaćao smještaj i hranu, neki poznavatelji MMA-sporta s kojima smo razgovarali pretpostavljaju da je u dugoj i uspješnoj karijeri ukupno 'okrenuo' 15-ak milijuna dolara. Čak i ako je u pitanju manji iznos, sasvim je to dovoljno za ugodan život ili, točnije, ugodnu mirovinu…

Uostalom, poznata je njegova izjava u velikom intervjuu za Večernji list, u kojem je između ostalog – na temu zarađenih milijuna - kazao kako je ponosan na to što je sinovima Ivanu i Filipu omogućio vrlo ugodan život, uz određena pravila s naglaskom na školovanje.

SLUČAJ DOPING

Nedugo nakon što je Mirko Filipović objavio kako odlazi u mirovinu američka antidopinška agencija (USADA) obavijestila UFC i našeg borca kako je privremeno suspendiran zbog sumnji u korištenje dopinga. Više informacija OVDJE.


'Omogućit ću im vrhunsko školovanje i potporu ako se budu željeli baviti spotom, no morat će izgraditi radne navike. U odnosu na svoje vršnjake imaju sreću jer sam im obojici kupio stanove u centru Zagreba. Već sada su na njihovo ime tako da će imati lakši ulazak u zreli život i neće morati doživljavati traume s kreditima kakve nažalost danas doživljavaju mnogi ljudi. No kada dosegnu punoljetnost, sigurno im neću kupiti bijesan auto da bi se pokazivali, ali ću im zato omogućiti, ako to budu željeli, da studiraju na najboljim svjetskim fakultetima. Harvard ću im uvijek platiti', kazao je rođeni Vinkovčanin Filipović, a već godinama s obitelji živi u luksuzno uređenoj kući u zagrebačkim Gajnicama (Borčec).

Poznato je to da u sklopu kuće ima moderno opremljenu dvoranu za trening, u kojoj će, kako je potvrdio za Dnevnik Nove TV, i dalje trenirati. Smanjenim intenzitetom naravno…

'Dok živim i dišem, ja ću trenirati. Ne ovim intenzitetom. Bit će to jedan trening dnevno, a ne više dva, kao dosada. No prvo ću se 'regenerirati'. Zdrav sam što se tiče srca, pluća i ostalih organa - mene samo muče mehaničke ozljede. To su neizdrživi bolovi. Ne mogu sjediti dulje od 15-ak, 20 minuta kad vozim auto. Nema to smisla', kazao je za Novu TV Filipović.

Iako ne voli javno govoriti o teško zarađenim milijunima te o svojim investicijama, poznato je da osim kuće u Zagrebu te stanova koje je kupio sinovima posjeduje kuću s bazenom u Puli, u kojoj obitelj provodi ljetne praznike. Ulaganje u nekretnine Cro Copu se učinilo najsigurnijim, a koliko mu je novca ostalo na računu - zna samo on. U svakom slučaju, pametno je ulagao i nikada se nije javno razbacivao teško zarađenim dolarima i eurima...

Također je poznato to da je ljubitelj automobila pa je tako donedavno u svojoj garaži imao luksuzni Audi S 8 (ima čak 600 konjskih snaga!) i terenac Porsche Cayenne, a da ne pati od luksuza poput Ferrarija ili Bentleyja, dokaz je za to Ford Mondeo (karavan) u kojem su ga znali viđati susjedi iz Borčeca.

Na pitanje novinara Nove TV je li ovo 'definitivan kraj' karijere, kazao je:

'Definitivan kraj. Meni je drago da je za mnoge ljude to bio šok, ali ušao sam u 42. godinu. Možda ne izgledam tako, ali eto. Ne treba tražiti kruha preko pogače. U svijetu se mnogi sportaši smatraju veteranima s 34 godine i jako je malo njih koji su s 40 godina ostali u svjetskom vrhu', završio je svoju profesionalnu borilačku priču Filipović, a kako doznajemo od ljudi bliskih njemu, nema namjeru baviti se nikakvim biznisom. Dio zarađenog novca investirao je u nekretnine, od kojih neke iznajmljuje. Vlasnik je i kafića Virage u zagrebačkom naselju Špansko, u kojem voli popiti piće u društvu prijatelja te pogledati dobru utakmicu.