ČUDNA SITUACIJA

Koliko će F1 ekipa startati ove sezone? To nitko ne zna!

04.02.2015 u 13:01

Bionic
Reading

Na prvom zimskom testiranju u Jerezu pojavilo se samo osam bolida, a zasad nije poznato koliko će ih biti na startu F1 sezone u Mebourneu…

Financijska kriza učinila je svoje u Formuli 1. Posljednjih par utrka prethodne sezone momčadi Marussia i Caterham nisu vozile i jasno je da se na njih ne može ozbiljno računati u 2015. godini, no niti jedni niti drugi se još nisu predali.

Caterham traži novog kupca ekipe koji bi ju spasio od propasti. Zasad bezuspješno, ali ostao je još jedan mjesec do početka sezone i ako ga uspije naći, bit će joj dopušten nastup sa prošlosezonskim bolidom.

Marussia je već bila pokopana, ogromni dugovi doveli su do ideje rasprodaje imovine putem interneta, no posljednje informacije kažu da ipak mogla pod novim imenom nastupiti ove sezone. Naime, FIA joj je dužna 30 milijuna eura za deveto osvojeno mjesto prošle sezone, što je iznos polovice duga. Investitori bi mogli platiti upad u novu sezonu i iznenađujući povratak otpisanih. Ako ovaj plan upali, ekipa bi se zvala Manor GP.

Treća momčad koja se muči je Force India. Bolid se nije pojavio u Jerezu, neće ga biti niti u Barceloni sredinom veljače, a kruže glasine da Indijci imaju velikih financijskih problema i da bi mogli preskočiti neke utrke. Ekipa je to demantirala i tvrdi da će biti spremni za Melbourne.

Na testiranju u Jerezu tek je osam bolida izašlo na stazu. Kad bi tek osam ekipa došlo u Australiju, imali bismo utrku od samo 16 bolida. To bi dovelo do pokretanja mehanizma koji nalaže top momčadima pripremu tri bolida za utrke. Ako Force India ipak bude u Melbourneu, što se očekuje, tada neće biti potrebni dodatni bolidi onih najjačih. A Caterham i Marussia ako se i oporave bit će tek ukras na startu, na njih odavno nitko ozbiljno ne računa…