ISTRAŽILI SMO

Koje reprezentacije imaju najvećih problemima s ozljedama

14.01.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Europsko rukometno prvenstvo u Srbiji sigurno će biti zapamćeno po brojnim izostancima ponajboljih svjetskih igrača. Osim Hrvatske, koju brine ozljeda Ivana Balića, i ostali favoriti imaju problema sa ozljedama. Prošlogodišnji svjetski viceprvak Danska te osvajači bronce sa Svjetskog prvenstva u Hrvatskoj 2009. Poljska dolaze bez važnih kotačića nacionalne momčadi. Tportal.hr donosi pregled ozljeda po reprezentacijama

Kao što je poznato, ozljede najboljih pojedinaca bitno mijenjaju igru i ambicije reprezentacije. Osim što je hendikep za momčadi, izostanak najboljih s velikih natjecanja smanjuje atraktivnost i promociju same igre. Gledatelji uvijek žele gledati najbolje igrače pojedinog sporta i teško se mire sa činjenicom da njihov omiljeni igrač ne igra neki veliki turnir. Takav je slučaj i na predstojećem Europskom rukometnom prvenstvu u Srbiji.

HRVATSKA

Ponovno ista priča. Hrvatska rukometna reprezentacija uoči važnog natjecanja tradicionalno muku muči s ozljedama. Sjetimo se samo prošlogodišnjeg SP-a u Švedskoj kada je Ivan Čupić, koji je propustio Olimpijadu u Pekingu zbog gubitka prsta, ozlijedio rame, a uz njega zbog ozljede je otpao i Renato Sulić. Na Euru 2008. u Norveškoj nismo mogli računati na Zrnića i Džombu

Uoči svakog velikog natjecanja govori se o leđima ili trbušnom zidu Ivana Balića koji je na kraju uvijek stisnuo zube i odigrao majstorski. Ovoga puta situacija je bitno drugačija jer je priroda ozljede teža i nije pretjerano kada se kaže da Ivano u Srbiju dolazi teže ozlijeđen. Pitanje je koliko nam nespreman igrač može pomoći. Što se tiče Drage Vukovića situacija je bolja i počeo je sa laganim treninzima te će vjerovatno biti spreman.

Ivano Balić i Drago Vuković nisu 100% spremni za EP

No, da ne bi bilo tako crno, makar se ne smije veseliti tuđoj nesreći, i ostale reprezentacije koje se smatraju favoritima imaju problema sa izostancima.

DANSKA

Na Euro dolaze bez Jespera Noddesboa i Michaela Knudsena, igrača bez kojih je teško zamisliti dansku reprezentaciju. Bez pivotskog dvojca, Danci će biti bitno oslabljeni na mjestu kružnog napadača te će morati osloniti na neka druga rješenja koji sigurno neće pokriti kvalitete spomenute dvojice

ŠPANJOLSKA

Osim Danske još jedan od favorita ne može računati na usluge važnih igrača. Reprezentacija Španjolske ostala je bez Arpada Šterbika, jednog od najboljih vratara na svijetu, koji je operirao koljeno te bez pivota Rubena Garabaye.

POLJSKA

Krug favorita koji imaju problema sa ozljedama zatvaraju Poljaci. Poljacima nedostaje najbolji igrač iz 2009., vratar Slawomir Szmal, koji je prošli tjedan operirao koljeno, a oporavak će trajati mjesec dana. Osim Szmala, nedostaju Marcin Lijewski, Tomasz Rosinski i Bartholomew Tomczak

Olafur Stefansson
FRANCUSKA

Jedina reprezentacija koja nema većih problema sa ozljedama, a pripada krugu favorita je Francuska. Izbornik Claude Onesta ne može računati samo na Williama Accambraya. Francuzi s pravom nose ulogu glavnog favorita Eura u Srbiji i ako izostanu zdravstveni problemi teško će im neko preoteti titulu koju brane iz 2010.

U nama najinteresatnijoj skupini D, gdje igra Hrvatska, situacija je što se tiče ozljeda također teška. Ozljedama načeti Islanđani i Slovenci biti će lakši plijen za Golužine momke.

ISLAND

Islanđanima će nedostajati Olafur Stefansson, igrač koji je igrao u svim velikim natjecanjima od 1993., a upitni su i Páll Gústavsson i Arnór Atlason. Islanđani su zasigurno u najtežoj situaciji u našoj skupini.


SLOVENIJA

Slovenci će na Euro bez Jure Nateka i Nenada Bilbije. Izostanak Magdeburgova desnog vanjskog Mateka biti će veći hendikep nego izostanak Bilbije.

Strahovi domaćina Srbije

Brine ih Žarko Šešum, lijevi vanjski Veszpréma, koji je upitan za EURO. Nakon što je prethodno otpao Löwenov Filip Marjanović, izostanak Šešuma bio bi pravi udarac za Srbe koji sanjaju medalju.

NORVEŠKA

Norvežani su jedina momčad u našoj skupini koji nemaju problema sa ozljedama. Jedina veća promjena je odlazak vratara veterana Steinara Egea koji se povukao iz nacionalne momčadi.

SRBIJA

Srbi strahuju nad sudbinom Žarka Šešuma, lijevog vanjskoga rukometnog kluba Veszprém koji je upitan za EURO. Nakon što je prethodno otpao Löwenov Filip Marjanović, izostanak Šešuma bio bi pravi udarac za Srbe koji sanjaju medalju.

Osim Hrvatske, Slovenije i Srbije još jedna ex-yu momčad sudjeluje na europskoj smotri i muku muči sa ozljedama

MAKEDONIJA

Makedonci ne mogu računati na Mitka Stoilova koji je podvrgnut operaciji meniska, a upitan je Vanco dimovski zbog ozljede lakta.

Situacija u ostalim reprezentacijama također nije bajna. Gotovo sve reprezentacije su se morale suočiti sa brojnim izostancima i pokušavaju nadomjestiti nedostatke. Dapače, osim spomenutih Norvežana, jedine reprezentacije koje nemaju problema sa ozljedama su Mađarska, Rusija i Češka.