POZIV NEUTRALNIMA

Klopp: Evo zašto trebate navijati za nas protiv Bayerna!

22.05.2013 u 08:42

Bionic
Reading

Pred najveću utakmicu svoje karijere, trener Borussije Dortmund pozvao je neopredijeljene ljubitelje nogometa da navijaju za njegovu momčad u finalu Lige prvaka (MAXtv, 20.45 sati - na kanalu Arenasport u high-definition rezoluciji)

'Sve ovisi o tome koju stranu priče želite čuti', rekao je Jürgen Klopp u velikom intervjuu za engleski Guardian. 'Ako se neutralcu sviđa priča o velikom Bayernu i svemu što je klub osvojio od 1970-ih godina, neka navija za Bayern. Ali ako želi novu, posebnu priču, onda će se opredijeliti za Dortmund. Mislim da u ovom trenutku u nogometnom svijetu morate biti na našoj strani.'

Klopp je puno puta rekao da je njegova Borussia 'najzanimljiviji nogometni projekt na svijetu'. Zašto tako misli? 'Mi smo klub, a ne kompanija', objašnjava. 'Svaka osoba koja radi za Borussiju je njen navijač i svi je vole. To je vrlo poseban, radnički klub.'

Novac tu ne igra toliku ulogu kao kod nekih drugih klubova, između ostalog i zato što ga nema u takvom izobilju kao kod Bayerna, koji za plaće igračima izdvaja dvostruko više od Borussije. Samo za prelazak Maria Götzea, koji je u Borussiji od svoje devete godine, Bayern je platio više nego što je koštalo sastavljanje kompletne momčadi u Dortmundu.

Ranije ove sezone Klopp je usporedio Bayern s – Kinom. 'Trenutno je to što rade u njemačkom nogometu slično onome kako Kinezi djeluju u gospodarstvu ili industriji. Promatraju druge i plagiraju njihove ideje. Kreću istim putem, samo s više novca', rekao je aludirajući na to da su Bavarci kopirali stil igre njegove momčadi, osobito takozvani 'Gegenpressing' – pritisak na loptu duboko u suparničkoj polovici terena.

Kako i gdje gledati Ligu prvaka

Osim na MAXtv-u (Arenasport) utakmice Lige prvaka možete gledati i na pay per view online servisu Match.tportal.hr. Članovi communityja Tribina.hr imat će prilike prijenose utakmica pratiti u sklopu tog community portala.

Korisnici usluge MaxTV To Go (usluga web & mobile) također mogu utakmice gledati na svom mobilnom uređaju ako se u trenutku dok traje utakmica nalaze na putu. Više informacija potražite OVDJE.

Iako je u međuvremenu saznao da će mu sljedeće sezone uzeti ponajboljeg igrača, trener sada kaže da je možda malo pretjerao s tom usporedbom. 'Bayern želi ostvariti desetljeće uspjeha poput Barce. To je u redu kad imate novca koji povećava izglede za uspjeh, ali ga ne jamči. Mi nismo supermarket, ali oni žele naše igrače jer znaju da ih mi ne možemo platiti onoliko koliko oni mogu. Ne može biti naš način da radimo stvari poput Real Madrida i Bayerna i ne razmišljamo o porezima, da ostavljamo svoje probleme sljedećoj generaciji. Moramo raditi ozbiljno i razborito i trošiti samo ono što imamo. Ali to znači i da ćemo gubiti igrače'.

No takva situacija Kloppa pretjerano ne uzrujava. 'Dobio sam od života više nego što sam mogao očekivati – obitelj, novac, nogomet', skrenuo je u posve osobnu priču. 'Ni moji roditelji ni moji učitelji nikad nisu vjerovali da će mi se sve to dogoditi. Pa kako bi onda ovaj savršeni život koji imam moglo pokvariti to što mi uzimaju igrače? Bolje je da ostanu, ali nisam siguran da bi nas to učinilo jačima. Potrebna vam je promjena da biste mogli napraviti novi korak u razvoju momčadi. Da su svi ti igrači ostali, ja bih morao otići jer ne bilo ničega novog.'