KLADITE SE PAMETNO

Ključno pitanje: Može li hrvatski vezni red braniti?

12.11.2014 u 11:14

Bionic
Reading

Argentinska nogoetna reprezentacija isprobava nove taktičke arijante, a večeras u Londonu protiv sebe će imati rezervnu selekciju najboljih hrvatskih nogoetaša

Nakon nastupa u finalu Svjetskog prvenstva Argentince je preuzeo Gerardo Martino i u prve dvije prijateljske utakmice imao dva izuzetno teška suparnika. Učinak Gaučosa bio je polovičan, odličan nastup i slavlje nad Svjetskim prvacima Njemačkom od 4:2, te poraz 2:0 protiv Brazilaca. Utakmicu koja je nakon toga odigrana protiv selekcije Hong Konga ne možemo računati kao ozbiljan nastup s obzirom da se radilo o nedoraslom suparniku kojeg je kombinirana argentinska selekcija svladala sa 7:0.

Za utakmicu protiv Hrvatske Martino je pod nacionalnu zastavu pozvao 25 igrača, a s izuzetkom pričuvnog vratara Nahuela Guzmana svi ostali nastupaju u Europi. Od debitanata tu su tek branič lisabonskog Sportinga Jonathan Silva i iskusni vratar Willy Caballero (Manchester City). Daleko najveće iznenađenje ipak predstavlja povratak u reprezentaciju 'zločestog dečka' argentinskog nogometa, odličnog napadača Carlosa Teveza.

'Nama ove prijateljske utakmice dobro dođu kako bismo se uigrali pred ono pravo što nam slijedi u budućnosti. Moramo postati ekipa, usaditi neke svoje ideje u momčad. Upravo zato redom biramo jake suparnike kao što je Hrvatska kako bismo ono što želimo isprobali protiv kvalitetne opozicije', kazao je u najavi Gerardo Martino.

O početnom sastavu argentinski izbornik nije želio pričati, ali mediji u domovini spominju Lionela Messija, Angela di Mariju i Carlosa Teveza kao sigurne startere. Međutim, za koga god se na kraju Martino bude odlučio, kombiniranu hrvatsku selekciju čeka izuzetno težak posao.

A, što je Hrvatskoj ova utakmica trebala teško će netko objasniti. Barem onaj tko će u tome tražiti neko sportsko opravdanje...


Vatreni za vikend gostuju u Italiji u sklopu kvalifikacija za EP i utakmica protiv ovako jake ekipe svega nekoliko dana ranije nije potrebna. Da se to u plan priprema ne uklapa ni izborniku Kovaču on je sam ponovio u više navrata. Da ne bi ostalo sve na riječima, u London je poveo 'B' selekciju, koju će neki nazvati i 'selekcijom MAXtv Prve lige'.

'Branit ćemo se i nadati se raspoloženom vrataru', rekao je Kovač.

A, što drugo i može kazati? Na raspolaganju ima momčad koja nikada nije, a vjerojatno niti neće igrati skupa. Manjak pravih defanzivnih igrača će ga ograničiti u mogućnosti da igra destruktivan i defanzivan nogomet. Barem ne onakav kakav bi bio dovoljan za obraniti se protiv Messija i društva.

O formaciji je teško suditi s obzirom da ne postoji ni potvrda sastava. Nagađati bi mogli da bi to trebalo biti nekakvih 4-5-1. Možda bi Kovač radije zaigrao ofenzivniji ili barem htio da Sharbini, Kovačić, Halilović, Milić... ili tko već zaigra u veznom redu budu opasniji po gol Argentinaca, no pitanje je hoće li u toj namjeri uspjeti.

A, budemo li ovisili o defanzivnom učinku gore nabrojanih, teško nam se piše.

Bez obzira na motiv igrača Hrvatske u koji ne treba sumnjati, kvaliteta je obilato na strani suparnika. Pitanje je samo koliko će se dati Messiju i društvu. A, čak da se njima i ne da, na klupi je dovoljno rješenja (Pastore, Lamela, Gaitan, Aguero, Higuain...).

Dogovoreno je šest zamjena, za očekivati je da će sve biti iskorištene. Za Argentince smo nabrojali tko može ući, za Hrvatsku su opcije Rog, Jajalo, Mitrović, Tomečak...