isplativo ulaganje?

Klinac od 14 godina dobio je ugovor života; mladi napadač dortmundske Borussije preko noći je postao milijunaš

10.04.2019 u 13:46

Bionic
Reading

Youssoufa Moukoko (14) do prije nekoliko dana nije bio poznat ni najzagriženijim obožavateljima nogometa. Mladi napadač kamerunskih korijena jedan je od najnadarenijih u svom godištu, igra i razvija se u omladinskoj školi dortmundske Borussije, a sada je dobio ugovor o kakvom većina 'pravih' nogometaša može samo sanjati

Malo je reći kako je nogometni svijet već odavno poludio, barem što se tiče milijunskih ugovora i odšteta za najbolje svjetske 'španere'. No, ludilo se potpuno otrgnulo kontroli jer menadžeri i klubovi vrbuju i kupuju sve mlađe i mlađe igrače koji su u godinama kad je izuzetno teško predvidjeti kako će im se karijera razvijati.

No, ludilo je prije nekoliko dana dobilo novu dimenziju jer je Youssoufa Moukoko (14), mladi njemački reprezentativac i član omladinskog pogona Borussije Dortmund, od proizvođača sportske opreme Nikea dobio sponzorski ugovor na 10 godina vrijedan - pazite sad - 10 milijuna eura!

Da, klinac od 14 godina preko noći je postao milijunaš! Doslovno!

Youssoufa Moukoko jedan je od najnadarenijih svjetskih nogometaša u svom godištu, ali s 14 godina teško da netko može sa sigurnošću tvrditi kako će izrasti u nogometnu zvijezdu. Za sada je Moukoko na dobrom putu, igra za tri godine stariju momčad Borussije (U-17), a na ukupno 49 utakmica zabio je čak 79 golova. Samo je ove sezone za 'žuto-crnu' U-17 momčad zabio 36 golova u 21 utakmicu! OK, čini se da dečko ima 'ono nešto', ali...

Rođen je u Kamerunu, s roditeljima je emigrirao u Njemačku, a u Borussiju je stigao 2016. godine iz hamburškog St. Paulija. Već je tada bio zvijezda u nastanku jer za njemačku je U-16 reprezentaciju debitirao 2017. sa samo 12 godina! I da, zabio je tri gola u četiri utakmice za 'mali elf'.

Nike je u njemu prepoznao buduću zvijezdu i odlučio 'riskirati' 10 milijuna eura kroz 10 godina. U stvari, za jednog od najvećih svjetskih proizvođača sportske opreme to je doslovno sitniš. A mogućnost povratka novca i barem sto puta veća zarada vrlo je izgledna!

Moukoko će kroz razne klauzule moći dobiti i bonuse, a sve ovisi o tome kad će nastupiti za prvu momčad Borussije. Na to će ipak morati pričekati jer prema propisima Bundeslige zaigrati smije tek kad navrši 16 godina, a to će biti u studenom 2020. godine.

Do tada će mu 'kapati' ugovorom zajamčena 'milja eura' na godinu. Nije loše za klinca od 14 godina jer tako izdašne ugovore većina afirmiranih nogometaša može samo sanjati...