VELIKA PRILIKA

Kladite se pametno: Hrvat u meču karijere protiv legende

09.07.2014 u 12:44

Bionic
Reading

Iako je godinu započeo naslovom u Brisbaneu, sada se već sa sigurnošću može zaključiti da Hewitt ne igra na identičnom nivou kao i prethodne sezone. Na njegovu žalost učinio je korak unatrag i sve i nekako se odaje dojam da se sve teže nosi sa godinama (33.) što nije ni čudno budući da ima konstantnih problema sa ozljedama.

Potpuno spreman nije bio ni u prvom izazovu na ovom turniru u kojem je snage odmjerio sa Harrisonom. Dobar ždrijeb obzirom da je Amerikanac već poduže vrijeme u još većoj krizi, nešto što nam je demonstrirao i u ovom susretu. U meč je naime ušao ambiciozno i odlučno, no kada je trebalo riješiti pitanje pobjednika ruka je ponovno zadrhtala. Iskusni Hewitt je pak samo čekao takav scenarij i zahvaljujući svojoj enormnoj borbenosti uspio u svojem naumu.

No kao što smo spomenuli nije to bio njegov dobar nastup i nekako je djelovao sporo, a u određenom trenutku je čak i zatražio medicinsku pomoć. Iskoristio ju je za masiranje ramena pa se postavlja pitanje koliko je uopće spreman za težak zadatak obrane finala. Već ovaj susret ga je na terenu zadržao preko dva sata vremena, a izdvojiti treba njegovih deset duplih koje samo potvrđuju da postoji određeni problem sa serviranjem uzrokovan bolovima u ramenu.


Drugi izazov iskusnog Australca čeka u Anti Paviću, 25-godišnjem Hrvatu koji bez sumnje igra sezonu karijere. U njegovom slučaju to znači da se u potpunosti probio na challenger razinu, no izgleda da se time ne zadovoljava. Naime sve češći su njegovi pohodi i na ATP-u, pogotovo u posljednje vrijeme.

Iako nam njoj nije imao mnogo iskustva trava mu je očito odlično 'sjela' pa je nakon dosad najboljeg nastupa u Wimbledonu odlučio produljiti takve nastupe. Naime tamo je prošao kvalifikacije i potom iznenadio Fallu tako da smo ga priliku imali vidjeti i u ovom kvalifikacijama.

Tu je upisao dvije pobjede, da bi zatim stigla i treća u prvom kolu. Tu ga je snašao vrlo dobar ždrijeb u vidu Copila koji je nekako uspio upasti u glavni ždrijeb. Naime on je nakon niza slabijih rezultat ispao čak i iz 150 najboljih i ovu sezonu ne igra na prošlogodišnjem nivou.

To nam je demonstrirao i u susretu sa Pavićem u kojem je razliku ponajprije radila samo jedna stvar. To su veliki poeni, odnosno break prilike. Iskoristio je samo jednu od osam, dok je Hrvat sa 2/5 ipak bio znatno uspješniji. Valja svakako spomenuti da je vrlo bitnu ulogu odigrao prvi set u kojem je Rumunj propustio svih sedam break prilika i potom izgubio tie-break bez osvojenog poena. Ta dionica je Paviću dali novi zamah pa je tako u dva seta uspio proći dalje usprkos čak devet retern poena manje.

U ovom dvoboju treba posebno skrenuti pozornost na jednu stvar - zdravstveno stanje Hewitta. Naime rame protiv Harrisona nije izgledalo nimalo dobro i može se zaključiti da je Amerikanac uspio pobijediti sam sebe. Iako je riječ o neiskusnijem tenisaču. Pavića trenutno barem krasi visoko samopouzdanje i mogao bi biti vrlo opasan test po dvostrukog finalistu ovog turnira.