ANALIZA NEW YORK TIMESA

Klađenje je put ka sportskoj korupciji

23.11.2009 u 13:34

Bionic
Reading

Europu trese najveći kladioničarski skandal u povijesti. Njemačka policija uz pomoć kolega iz drugih zemalja istražuje namještanje nogometnih utakmica u čak devet zemalja (među kojima je i Hrvatska). Ovakva priča odjeknula je po cijelom svijetu, pa su čak i u SAD-u počeli brujati o namještanju rezultata

Koliko se razbuktala afera o namještanju nogometnih rezultata govori i podatak da se tom temom pozabavio u ugledni The New York Times koji pod nazivom 'Nešto je jako trulo u državi nogometa' govori o tome kako su njemački istražitelji uspjeli razotkriti velik lanac u aferi namještanja rezultata, ali i postavljaju tezu da je upravo mogućnost klađenja put ka korupciji u sportu.

List tvrdi da, bez obzira na to što je ovaj skandal zahvatio i razne europske lige te čak utakmice Lige prvaka i Lige Uefa, nogomet nije jedini koji ima probleme s namještanjem i kladionicama. Tenis, utrke konja i zapravo svaki sport koji okreće velike novce pod velikom je opasnošću da dođe u kandže kladioničarske mafije.

'Fifa i Uefa su pod velikim povećalom. Dok se Uefa i oglasila kratkim priopćenjem u kojem traži da se kazni svatko tko se bavi ilegalnim radnjama, Fifa šuti. A od Svjetske nogometne organizacije očekujemo više jer Fifa i Uefa nisu samo mašine za stvaranje novaca, već i čuvari legalnosti i integriteta', tvrdi se u tekstu:

'Nereagiranje Fife i Uefe u slučajevima da lige ili klubovi reklamiraju online kladionice je anomalija koja se ne može dogoditi u SAD-u. U Europi postoji savez između promoviranja kladionica i same igre. U SAD-u toga jednostavno nema. Uz izuzetak Las Vegasa, SAD ima nultu toleranciju prema klađenju jer to vodi u korupciju u sportu. I tako dolazimo do toga da je ono što je tabu u SAD-u, potpuno legalno u Europi i neki ljudi jako dobro zarađuju na tome.'