UŠAO U SKUPŠTINU HAJDUKA

Kerum uzvratio: Torcida je grupa ekstremista

19.11.2009 u 13:43

Bionic
Reading

Gradsko vijeće Splita na sjednici je većinom glasova odlučilo imenovati gradonačelnika Željka Keruma kao predstavnika Grada u Skupštinu Hajduka, a Kerum je za vrijeme sjednice Gradskog vijeća upozorio da bi se zbog situacije glede Hajduka u Splitu moglo dogoditi 'krvoproliće kao u Širokom Brijegu', gdje je u nedavnim neredima poginuo jedan navijač NK Sarajevo

Kerumovo imenovanje u Skupštinu Hajduka u četvrtak uslijedilo je nekoliko dana uoči sjednice te Skupštine koja je zakazana za 22. studenog ove godine.

Hajduk je prvi sportski kolektiv u Hrvatskoj koji je preoblikovan u športsko dioničarsko društvo, a u dokapitalizaciji Grad je postao većinski vlasnik tog kluba.

Gradsko vijeće Splita je u četvrtak također većinom glasova usvojilo prijedlog kojim se gradonačelnika Keruma, kao predstavnika Grada, potvrđuje u skupštinama svih trgovačkih društava kojih je Grad Split vlasnik ili suvlasnik.

Odgovarajući na vijećnička pitanja u vezi s Hajdukom, Kerum je odbacio primjedbe da u Nadzorni odbor tog kluba predlaže sebi odane dužnosnike i zanemaruje interese navijača Torcide. Kerum je pritom za skupinu navijača Torcide, koja je prije dva dana ispred stadiona Poljud dovela pet ovaca i priredila igrokaz u kojem se na satiričan način Kerumove pristaše u Hajduku uspoređuje s ovcama, rekao da su ekstremisti, kao što su, dodao je, bili i oni koji su prije nekoliko godina na Poljudu iskopali četiri rupe za grobove.

Po Kerumovim riječima, te 'ekstremiste' treba evidentirati i procesuirati kako ne bi došlo do 'krvoprolića kao u Širokom Brijegu', aludirajući na nedavne navijačke nerede u Širokom Brijegu u kojima je jedna osoba poginula. Uoči današnje sjednice splitskog Gradskog vijeća na trgu Peristil se pojavio veliki natpis 'Kodeks' preko najlon vrećica koje su prekrile Peristil. Vreće su žute boje, jednake kao vrećice na kojima Kerumova tvrtka otiskuje svoj logotip, a natpis 'Kodeks' je dokument o Hajduku koji predlaže Klub navijača Torcida i traži da ga usvoji Gradsko vijeće, ali Kerum se tomu ranije usprotivio.

'Nasilje treba zaustaviti, institucije trebaju pooštriti mjere prema tim ljudima, a radi se grupi huškača', kazao je Kerum novinarima. Rekao je da huškači nisu većina navijača, nego skupina koja radi po 'nečijem nalogu'. On je pritom podsjetio na to da je njegov protukandidat za gradonačelnika Splita krajem svibnja, u očekivanju rezultata lokalnih izbora, nosio sa skupinom pristaša majice s natpisom 'Nismo ovce da nas vodi čoban'. Te majice nosio je SDP-ov kandidat za splitskog gradonačelnika Ranko Ostojić, kojem Kerum danas nije želio spomenuti ime, ali je kazao da dovođenje ovaca ispred Poljuda jasno govori da je to 'politički čin'.

Kerum je na sjednici Gradskog vijeća također rekao da bi se Hajduk moglo sponzorirati od sredstava koja Grad planira prikupljati od najamnine bivšega Hajdukovog stadiona - Starog placa. Kerum je istaknuo da Stari plac, koji se nalazi u središtu Splita, vrijedi 300 milijuna eura, ali se usprotivio zamislima o njegovoj prodaji. Najavio je da će Stari plac biti uknjižen u vlasništvo Grada Splita, koji će ga izdavati u najamnine, a u sklopu tog projekta planirana je, kazao je, i izgradnja parkirališta za 2.000 mjesta.