UTAKMICE PROTIV NCAA MOMČADI

Kako je tinejdžer Dražen zaludio trenera i zamalo pobjegao u SAD!

04.06.2013 u 11:31

Bionic
Reading

Do 7. lipnja, kada je 20. obljetnica smrti Dražena Petrovića, na tportalu ćete moći svakoga dana pročitati po jednu priču o jednom od najvećih europskih košarkaša svih vremena

Kojeg je datuma i protiv koga Dražen Petrović odigrao svoju prvu utakmicu za reprezentaciju Jugoslavije? Često se pisalo kako je Dražen debitirao za reprezentaciju Jugoslavije 21. lipnja 1982. u prijateljskoj utakmici s Italijom, no točan podatak jest kako se to dogodilo u studenom 1981. godine.

Nekoliko dana prije polaska na američku turneju na kojoj su 1981. imali dogovoreno 11 utakmica trener Bogdan Tanjević odveo je reprezentaciju u Borovo. Tamo su se nekoliko dana pripremali, a nastupili su i na turniru. A reprezentacija Jugoslavija odigrala je utakmicu protiv juniora Jugoslavije koje je lako nadigrala 124:73 uz Draženovih 18 koševa (imao je 17 godina i mjesec dana). Reprezentacija je u Borovu odigrala još dvije utakmice, protiv Jugoplastike i tuzlanske Slobode Dite, a zatim se uputila u SAD na tradicionalnu turneju.

U svojoj karijeri Dražen je pet puta igrao na američkim turnejama protiv sveučilišnih momčadi: u studenom 1981., 1982., 1983., 1984. i 1986. (ukupno 43 utakmice, dva puta nije ulazio u igru). Zoran Čutura, koji je igrao s Draženom u reprezentaciji Jugoslavije na američkim turnejama 1982. i 1986. kaže da su igrači u pravilu bili opsjednuti McDonald's restoranima, kojih tada nije bilo u Jugoslaviji, i 'da su jeli hamburgera na tone'. Također kaže da su u pravilu igrali bolje protiv jačih sveučilišta, a lošije protiv slabijih te da nije u pitanju bila motivacija, nego kompozicija momčadi, koja kod slabijih nije postojala, pa se bilo teško naganjati s njima.

AMERIČKA TURNEJA 1981.
Izbornik je bio Bogdan Tanjević koji je ranije te godine na Europskom prvenstvu u Pragu osvojio srebrnu medalju. Od igrača koji su igrali u Pragu na američku turneju otišli su Petar Popović, Željko Poljak, Peter Vilfan i Dražen Dalipagić. Tako je Tanjević imao na raspolaganju ovih 12 igrača, poredani prema brojevima na dresu koje su nosili na toj američkoj turneji: Saša Radunović, Dražen Petrović, Petar Popović, Rajko Žižić, Milenko Savović, Željko Poljak, Peter Vilfan, Miodrag Marić, Bogoljub Đurić, Žarko Vučurović, Dražen Dalipagić i Ivan Sunara. Istodobno su se na američkoj turneji nalazili i klubovi Bosna, Cibona, Crvena zvezda i Šibenka tako da je Tanjević nekim igračima (Krešimir Ćosić, Predrag Benaček, Mihovil Nakić, Damir Pavličević) odobrio da nastupaju u dresovima svojih klubova.

Dražen je na američkoj turneji debitirao protiv sveučilišta Rutgers, zabio je 4 koša. Protiv sveučilišta Purdue Dražen je igrao 4 minute, ali se nije upisao među strijelce. Sveučilištu Illinois zabio je četiri koša. Protiv sveučilišta Kentucky doživljen je potop, Jugoslavija je izgubila 124:73. Dražen za 22 minute četiri koša. Sveučilištu Iowa zabio je 2 koša, kao i sveučilištu Minnesota. Protiv Jordanove North Caroline za 16 minuta nije se upisao među strijelce. Protiv tada aktualnih NCAA prvaka Indiana Hoosiersa nije ulazio u igru, a također nije ulazio u igru protiv sveučilišta Wichita State. Jugoslavija je igrala i dvije utakmice protiv Athletes in Action-Canada, kombinirane momčadi od bivših sveučilištaraca. Na jednoj utakmici protiv njih Dražen je zabio šest koševa.

AMERIČKA TURNEJA 1982.
Za tu reprezentativnu akciju za trenera je imenovan Milan Vasojević - Ciga, inače trener ženske košarkaške reprezentacije Jugoslavije u 80-ima. Na put je krenulo ovih 12 igrača, poredani prema brojevima na dresu: Dražen Petrović, Aleksandar Petrović, Zoran Čutura, Rajko Žižić, Boban Petrović, Stevan Karadžić, Nebojša Zorkić, Miodrag Marić, Goran Grbović, Žarko Vučurović, Milenko Savović, Velimir Perasović. Odigrali su 9 utakmica (omjer 2-7 na kraju). Dražen je protiv sveučilišta Marquette zabio 12 koševa, uz 5 skokova i 8 asistencija. Kansasu je zabio 15 koševa, uz 5 skokova. Memphis Stateu (danas se zovu sveučilište Memphis) 8 koševa, Arkansasu 12 koševa. Sveučilištu Brigham Young zabio je najmanje koševa na toj turneji, 4 koša. Protiv sveučilišta Notre Dame Dražen je igrao 30 minuta, imao šut iz igre 6-11, slobodna bacanja 1-3, 4 skoka. Trener sveučilišta Notre Dame Digger Phelps zapazio je Dražena već prije, prvi put kao 16-godišnjaka u Šibeniku 1980. i želio ga je dovesti na Notre Dame.
'Još ima jednu godinu srednje škole. Velika je šteta što ne govori engleski, zato jer bih ga pitao da ispuni prijavnicu za igranje na sveučilištu', rekao je Phelps nakon te utakmice.
Nakon Notre Damea reprezentacija je odigrala još tri utakmice, Dražen je sveučilištu Southern Idaho zabio 14 koševa, sveučilištu Utah 27 koševa, a Ohio Stateu 25.

Digger Phelps
'Želimo pridobiti Dražena. On je sjajan bek'
AMERIČKA TURNEJA 1983.
Priliku na američkoj turneji 1983. dobio je Rusmir Halilović, ali ga je nakon pet utakmica zamijenio Mirko Novosel. Na turneji je igralo 11 igrača, Aco Petrović je igrao samo jednu utakmicu protiv sveučilišta Illinois, uz odigranu minutu. Dražen je tada služio vojni rok, a svejedno je igrao na američkoj turneji. Igrači na toj turneji, prema brojevima koje su nosili na dresu: Dražen Petrović, Aleksandar Petrović, Nebojša Zorkić, Rajko Žižić, Boban Petrović, Jadran Vujačić, Peter Vilfan, Andro Knego, Emir Mutapčić, Žarko Vučurović, Ivan Sunara i Mihovil Nakić. U pobjedi nad Wisconsinom Dražen je zabio 12 koševa, Ohio Stateu ubacio je 16 koševa, Marquetteu 8 koševa, Michigan Stateu 8 koševa, protiv Illinoisa se nije upisao među strijelce, Texas-El Pasu 18 koševa, sveučilištu Texas 19 koševa, Evansvilleu 24 koša i Jordanovoj North Carolini 18 koševa. Opet su igrali protiv sveučilišta Notre Dame čiji trener Digger Phelps je žarko želio dovesti Dražena. Tada još tinejdžer Dražen je za 38 minuta zabio 24 koša, šut iz igre 10-15, slobodna bacanja 4-5, 2 skoka i 7 asistencija. Phelps mu je ponudio stipendiju i dres Notre Damea za četiri sezone.
'Želimo pridobiti Dražena', rekao je Digger koji je tih mjeseci bio 'zaluđen' Draženom za kojeg je bio siguran da će postati odličan NBA igrač. 'On je sjajan bek'. Dražen je čak i potpisao tzv. 'letter of intent,' kojim bi došao na Notre Dame, ali je na kraju ipak odustao jer je započeo pregovore s Cibonom. Eto što je sudbina jer je u to vrijeme bilo vrlo izgledno da 'pobjegne' u SAD.

AMERIČKA TURNEJA 1984.

Od pet puta koliko je Dražen igrao na američkim turnejama za reprezentaciju Jugoslavije, tog studenog 1984. Jugoslavija je odigrala najmanje utakmica, samo pet. Trener je bio Krešimir Ćosić, a tek na američkoj turneji 1986. pokazat će kakav je košarkaški genijalac i inovator bio. Na američku turneju 1984. poveo je ovih 12 igrača: Dražen Petrović, Aleksandar Petrović, Nebojša Zorkić, Marko Ivanović, Ivan Sunara, Borislav Vučević, Zoran Radović, Stojan Vranković, Ivo Petović, Milenko Savović, Velimir Perasović i Emir Mutapčić. Dražen je sveučilištu Wichita State zabio 33 koša, drugu utakmica protiv sveučilišta Indiana samo 6 koševa, treću utakmicu sveučilištu Michigan 20 koševa. Najbolji kod Jugoslavije na toj utakmici bio je Nebojša Zorkić, 26 koševa, sve u drugom poluvremenu.
'Zorkić je igrao jedan na jedan u drugom poluvremenu', rekao je Ćosić. 'Prije smo samo Draženu dopuštali da igra jedan na jedan.'

Četvrta utakmica bila je protiv sveučilišta Missouri, Dražen 29 koševa. Posljednja peta utakmica na turneji protiv sveučilišta West Virginia, za koje je u drugoj polovici 50-ih igrao i Jerry West, čovjek čija silueta krasi logo NBA lige i jedan od najboljih bijelih košarkaša svih vremena. Dražen je West Virginiji zabio 23 koša.

AMERIČKA TURNEJA 1986.
Ćosić je na put poveo sedam budućih NBA igrača! Žarko Paspalj, Dino Rađa, Stojan Vranković, Dražen Petrović, Vlade Divac, Aleksandar Đorđević i Toni Kukoč. Na put vodi i 16-godišnjeg Arijana Komazeca! Ovih 12 igrača je igralo: Dražen Petrović, Aleksandar 'Saša' Đorđević, Arijan Komazec, Zoran Čutura, Vlade Divac, Draženko Blažević, Zoran Radović, Stojan Vranković, Danko Cvjetićanin, Žarko Paspalj, Dino Rađa i Toni Kukoč. Najstariji igrač u toj momčadi Radović (25 i pol godina), Čutura 24 i pol godine, svi ostali 23 godine i mlađi. Igrali su 8 utakmica, protiv sveučilišta Wichita State Dražen je zabio tek 9 koševa, Illinoisu 15 koševa, ali ostalih šest utakmica odigrao je odlično. U uvjerljivoj pobjedi protiv sveučilišta Tennessee zabio je 29 koševa za 32 minute. U porazu u produžetku protiv sveučilišta Virginia zabio je 39 koševa, igrao je svih 45 minuta, šut iz igre 13-26, šut za tri 7-13, slobodna bacanja 6-7, 5 skokova, 4 asistencije, 1 blokada, 2 ukradene lopte. I Brigham Young ih je pobijedio u produžetku, Dražen 40 koševa, šut iz igre 14-30, slobodna bacanja 5-7, trice 7-14, 7 skokova, 10 asistencija. U pobjedi protiv Kentuckyja 32 koša, a u pobjedi 103-76 protiv Ohio Statea Dražen za 34 minute triple-double: 33 koša, 11 skokova i 10 asistencija. Imao je šut iz igre 12-18, slobodna bacanja 1-2, trice 8-11! I posljednja osma utakmica na turneji, poraz protiv North Caroline, Dražen 35 koševa, šut iz igre 11-20, slobodna bacanja 9-11, 9 asistencija, 4 pogođene trice, 22 koša u prvom poluvremenu.

Čutura dodaje ovu anegdotu s američke turneje 1986:
'U nekom mjestu, tko će se više sjetiti gdje, dolazili smo na utakmicu, i prvi je iz autobusa izašao Krešo, a dva su mala crnčića ispred busa komentirala Vidi kako je ovaj visok, a drugi mu kaže To ti je samo trener, čekaj da vidiš koliki su igrači...

Nema sumnje kako su spomenute turneje, koje su sigurno pomogle Draženu da se košarkaški brže razvije i još više trenira, tajna njegova uspjeha. Još kao tinejdžer shvatio je kako se može nositi s najboljim košarkašima na svijetu iz svoje generacije.