samo za tportal

Jurica Vranješ bez pardona o favoritu br. 1 za naslov hrvatskog prvaka, problemu Hajduka i Dinama, a vrlo kritički osvrnuo se na Brunu Petkovića

28.02.2022 u 11:24

Bionic
Reading

Iza nas je jedno od uzbudljivijih kola Hrvatski Telekom Prve lige, u kojem smo vidjeli dva derbija, a nakon kojih je gužva na vrhu postala još veća. Zanimljiv komentar dao je i Jurica Vranješ, bivši hrvatski nogometni reprezentativac koji je tijekom bogate karijere igrao i za Osijek i Rijeku

Nakon pobjede 1:0 Osijeka nad Dinamom došlo je do smjene na vrhu tablice. Momčad Nenada Bjelice sada je vodeća momčad HT Prve lige, s dva boda prednosti pred Dinamom, dok se Rijeka pobjedom 3:1 nad Hajdukom u Splitu vratila na treću poziciju.

Između ovih četiri momčadi, jasno je svima, do kraja prvenstva vodit će se velika borba oko toga tko će prvi presjeći ciljnu vrpcu, a trenutno ih dijeli pet bodova.

'Još prije tri, četiri mjeseca rekao sam da je Osijek, po mom mišljenju, favorit br. 1 za osvajanje naslova prvaka. Nenad Bjelica obavlja sjajan posao kupovinom igrača, a bira one koji mu odmah mogu donijeti rezultat. I ima 25 igrača iste klase. Nema individualaca kao Dinamo, poput Ademija ili Oršića, ili kao što Hajduk ima Livaju ili golmana Kalinića, čiji se izostanci odmah osjete. Osijeku nije važno tko je na raspolaganju, jer tu su sada Lovrić, Caktaš, Žaper, Brlek... Jednostavno, ničiji se izostanak ne osjeti, Bjelica ima puno rješenja za svaku poziciju. Osim toga, Bjelica je vrhunski motivator, jako je dobro psihološki pripremio ekipu. S druge strane, tu pate domaći igrači, koji onda ne dobivaju priliku doći do izražaja', analizira za tportal 42-godišnji Jurica Vranješ, koji je tijekom karijere igrao i u njemačkim klubovima Bayeru, Stuttgartu i Werderu, a prije dolaska u Rijeku nosio je i dres turskog Genclerbirligija i grčkog Arisa.

NK Osijek - NK Dinamo 1:0, sažetak utakmice Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Croatel Arenasport

Nažalost, ta priča s kupovinom igrača prisutna je u svim klubovima, jer investitori žele trofeje.

'Naravno, nije to slučaj samo kod nas. Mađarski investitori, koji su uložili u Osijek prije četiri, pet godina sada očekuju neki trofej, odnosno da se klubu nešto vrati pa da i oni budu rame uz rame s Dinamom i Hajdukom. Žele taj iskorak, a sada su u odličnoj situaciji.

Sve utakmice UEFA Lige prvaka, UEFA Europske lige i Hrvatski Telekom Prve lige možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.

Kako gledate na Dinamove rezultate u zadnjim utakmicama? Remi s Lokomotivom, dobra utakmica i pobjeda protiv Seville, ali i ispadanje iz Europe, pa sada poraz kod Osijeka.

'Očito se Dinamo protiv Seville maksimalno 'napalio' i zbilja je bio na nivou. Međutim Dinamo je u ovaj problem počeo upadati prije godinu dana, kada je kupovao neplanski, Špikića, Bulata, Čabraju, Štefulja... I u to vrijeme koronakrize potrošio, ne znam točno, ali preko 10 ili 12 milijuna eura. A u to vrijeme, kada je pala cijena igračima, mogao je za taj novac kupiti dva top igrača koja bi odmah donijela razliku u klasi. S takvim bi igračima, kao i prijašnjih godina, Dinamo već prije nove godine imao desetak bodova prednosti. Na Dinamovu žalost, ovi igrači nisu donijeli tu kvalitetu.'

Konkurenti, posebice Hajduk i Osijek, očito su pametnije kupovali.

'Definitivno. Dinamo previše ovisi o Ademiju i Ivanušecu. A posebna je priča Bruno Petković. On već dvije godine ne može odgovoriti zahtjevima modernog nogometa. Koliko je utakmica prošlo od njegovog zadnjeg bljeska u Europi, protiv Krasnodara? Valjda 50-ak. Možda je odigrao dvije, tri utakmice na nivou na kojem bi igrač koji želi nositi reprezentativni dres trebao stalno biti.'

Hajduk - Rijeka 1:3, 25. kolo HT Prve lige, 2021./22. (sažetak) Izvor: tportal.hr / Autor: arenasport/tportal

Nakon Jadranskog derbija i slavlja na Poljudu, Rijeka se opet uključila u borbu za vrh.

'Da, Rijeku su svi već otpisali, ali evo nje opet u borbi. Stvar je u tome da Hajduk, osim onog poljudskog okršaja s Osijekom, koji je završio remijem, do ove utakmice praktički nije imao ozbiljnijeg protivnika. Rijeka se na Poljudu odlično postavila, hrabro je krenula naprijed i odmah je nanijela štetu Hajduku. Samim time, ne trebamo ni Rijeku zanemariti u toj borbi za naslov. Međutim i ona ovisi jako o Robertu Muriću, koji je odličan u malim utakmicama. Takav bi trebao biti i u derbijima. Goran Tomić radi odličan posao s igračima, predsjednik Mišković ne miješa mu se u posao i to, koliko vidimo, donosi rezultate. Rijeka u posljednje vrijeme igra sve bolje. Dinamo do kraja sezone mora još dva puta na Poljud, tko zna gdje i Osijek može prosuti koji bod, tako da će ova neizvjesnost potrajati do zadnjeg kola', zaključio je Vranješ.

Hrvatska 1. liga

Šibenik-Istra 19612:1
Osijek-Dinamo Zagreb1:0
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Osijek25157352
2.Dinamo Zagreb24155450
3.Rijeka25154649
4.Hajduk24145547
5.Lokomotiva2588932
6.Slaven Belupo25851229
7.Gorica25851229
8.Šibenik25751326
9.Istra 196125641522
10.Hrvatski dragovoljac25241910

Sljedeće utakmice

4.3.Lokomotiva-Osijek
5.3.Dinamo Zagreb-Šibenik
5.3.Rijeka-Slaven Belupo
6.3.Gorica-Hrvatski dragovoljac
6.3.Istra 1961-Hajduk