bjeličin adut s klupe

Oglasio se junak velike pobjede Osijeka; jedan je od najskupljih igrača u povijesti kluba, ali pravu priliku nikako da dočeka...

28.02.2022 u 06:49

Bionic
Reading

Osijek je u 25. kolu HT Prve lige u Gradskom vrtu u nedjelju pobijedio Dinamo 1:0 i tako napokon zasjeo na sam vrh prvenstvene ljestvice. Junak ove velike pobjede je napadač Antonio Mance (26) koji je u 73. minuti ušao u igru, a pobjednički je gol zabio četiri minute kasnije

Antonio Mance (26) jedan je od najskupljih igrača u povijesti Osijeka. Njegov je transfer u ljeto 2019. godine iz slovačkog Trenčina iznosio oko 1.3 milijuna eura, a Mance je već u toj prvoj sezoni 2019./2020. opravdao očekivanja.

Zabio je napadač rođen u Rijeci te sezone za Osijek ukupno 11 golova u 35 odigranih utakmica i svi su očekivali da je sljedeća sezona njegova. No, dogodio se preokret te je Mance završio na posudbi u mađarskom prvoligašu Puškaš Akademija. Odigrao je 30 utakmica i zabio 10 golova. Ali, Mađari su ga u ljeto 2021. godine jednostavno vratili u Gradski vrt.

A tada u Osijeku za njega jednostavno nije bilo mjesta, pa je ponovno završio na posudbi, sad u momčadi njemačkog drugoligaša FC Erzgebirge Auea. Spletom nesretnih okolnosti u drugom razredu Bundeslige nije se baš snašao i jedini logični potez bio je povratak u Osijek.

Sve utakmice UEFA Lige prvaka, UEFA Europske lige i Hrvatski Telekom Prve lige možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.

  • +39
NK Osijek - NK Dinamo, HT Prva liga, 27.2.2022. Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / CROPIX

'Već sam se bio pomirio sa sudbinom, svjestan da ću do ljeta samostalno trenirati, pogotovo zato što nije postojala mogućnost registrirati se za treći klub. Meni je, zapravo, sve od početka u Njemačkoj krenulo pogrešnim smjerom. Trener koji je inzistirao na mom dolasku dobio je otkaz poslije tri tjedna, promijenili su se i klupski čelnici, novi trener nije pričao engleski, ja nisam pričao njemački i nije bilo sreće. U zimskom prijelaznom roku odlučio sam raskinuti ugovor s klubom koji će na kraju sezone ispasti iz lige, svjestan da ću možda do ljeta igrati samo mali nogomet, daleko od momčadi. Ipak, trener Nenad Bjelica odlučio je da opet budem dio Osijekove momčadi', otkrio je Mance kad se ove zime vratio u Gradski vrt.

I onda mu se sve odjednom 'otvorilo'. Prvo je 13. veljače u igru ušao u 71. minuti umjesto Mije Caktaša u derbiju protiv Rijeke, a Osijek je slavio 1:0. Tjedan dana kasnije Osijek je gostovao u Puli kod Istre, a Mance je u igru ušao u sudačkoj nadoknadi, u 92. minuti pri rezultatu 2:2. I gle čuda, zabio je u 96. minuti za pobjedu Osijeka 3:2!

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Croatel Arenasport

'Ništa nije sugeriralo da ću zaigrati u Puli, trener je već uveo u igru sve napadački orijentirane igrače, ali kad je Istra 1961 izjednačila nekoliko minuta prije kraja utakmice, rekli su mi da ulazim u igru. Nije se moglo bolje poklopiti, ušao sam i zabio odlučujući gol za pobjedu. Trener mi je poslije utakmice čestitao, suigrači također, ne događa se to svaki dan i baš sam sretan zbog tog pogotka', rekao je Mance nakon pobjede u Puli u razgovoru za službene stranice Hrvatski Telekom Prve lige i dodao:

'Ja kao da sam pao s Marsa, neočekivano sam postao dio te lijepe HNL priče u kojoj se četiri momčadi bore za prvaka, evo da me sad pitate koliko do kraja prvenstva ima kola, ne bih vam znao odgovoriti, ha, ha, ha… Drago mi je da je Osijek ove sezone napravio veliki iskorak i da se borimo za dva trofeja.'

A onda je stigla nedjelja 'istine', 27. veljače i veliki derbi s Dinamom. Izravna borba za prvo mjesto na ljestvici. I ovu je utakmicu Mance započeo s klupe, a Nenad Bjelica ga je na teren poslao umjesto Mije Caktaša u 73. minuti.

NK Osijek - NK Dinamo 1:0 Mance 77' Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Croatel Arenasport

I gle čuda, samo četiri minute kasnije Antonio Mance ponovno je spasitelj Osijeka. U 77. je zabio za pobjedu Osijeka protiv Dinama! I prvo mjesto na prvenstvenoj ljestvici! I to na 75. rođendan kluba i 1000. utakmicu Osijeka u HNL-u!

'Hvala šefu Nenadu Bjelici što me vratio u ekipu kad sam raskinuo s klubom u Njemačkoj. Samo je on vjerovao u mene. Dečki su odigrali jako dobro, čestitam svima na tome. Mislim da smo zasluženo pobijedili. Stvarno teška utakmica, borili smo se kao lavovi do zadnje minute', kazao je Mance nakon utakmice i dodao:

NK Osijek - NK Dinamo 1:0, sažetak utakmice Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Croatel Arenasport

'Prvi smo... Da, ne zvuči loše, prvi smo, ali ima još dosta utakmica do kraja. Treba raditi i fokusirati se na iduću utakmicu koji su pred nama.'

Svog je 'spasitelja' nakon utakmice pohvalio i Nenad Bjelica.

'Valjda smo samo on i ja vjerovali da on može biti bitan za nas. Imao je peh, odlučili smo se na posudbu, bilo je tada puno interesa za njega. Ali, kad se pojavila mogućnost da ga se vrati, nazvao sam ga video-pozivom da vidim ima li taj žar u očima, vidio sam da on to ima i odmah ga vratio natrag', otkrio je Bjelica.

Hrvatska 1. liga

Šibenik-Istra 19612:1
Osijek-Dinamo Zagreb1:0
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Osijek25157352
2.Dinamo Zagreb24155450
3.Rijeka25154649
4.Hajduk24145547
5.Lokomotiva2588932
6.Slaven Belupo25851229
7.Gorica25851229
8.Šibenik25751326
9.Istra 196125641522
10.Hrvatski dragovoljac25241910

Sljedeće utakmice

4.3.Lokomotiva-Osijek
5.3.Dinamo Zagreb-Šibenik
5.3.Rijeka-Slaven Belupo
6.3.Gorica-Hrvatski dragovoljac
6.3.Istra 1961-Hajduk