jedan, jedini, neponovljivi...

Jose Mourinho i dalje je The Special One; karizmatični Portugalac jedini je trener u povijesti nogometa kojemu je ovo uspjelo, ali Dinamo nikada neće zaboraviti

12.06.2022 u 08:29

Bionic
Reading

Možete ga voljeti ili mrziti, ali Jose Mourinho (59) je nedavnim osvajanjem Konferencijske lige ispisao nogometnu povijest. Portugalac je postao prvi trener koji je osvojio Ligu prvaka, Europsku ligu i Konferencijsku ligu, a uz to je sa svojim momčadima slavio u svih pet velikih europskih finala u kojima ih je vodio

'Da, ja sam trener koji je ispisao povijest...', rekao je Jose Mourinho (59) nakon što je s Romom osvojio premijerno izdanje Uefine Konferencijske lige. Tu je karizmatični portugalski trener malo zastao, a oči su mu se napunile suzama. Emocije su ga slomile, a to se ne viđa često.

'Osjećam se starim, ali ovo je odlično za moju karijeru. I ne mislim ovdje stati, ovo nije bio običan posao, već ispisivanje povijesti i ispisali smo povijest Rome', govorio je Mourinho ne skrivajući suze.

Kompletirao je Special One tako tri aktualna europska trofeja - Ligu prvaka, Europsku ligu, a sada, eto, i Konferencijsku. Prvi i jedini u povijesti. I drugi je trener u povijesti s pet osvojenih europskih 'kanti'. Prije njega to je uspjelo legendarnom Giovanniju Trapattoniju, treneru koji je s Juventusom osvojio Kup prvaka (1985.), dva Kupa UEFA (1977., 1993.), Kup kupova (1984.) te s Interom Kup UEFA (1991.).

A velika je trenerska karijera započela prije 22 godine, kad je Mourinho, nakon kratke i ne previše uspješne igračke uloge, preuzeo momčad Benfice. Sve dalje je - povijest. O Mourinhu su ispisane tisuće tekstova i nekoliko knjiga, o njemu i njegovim trenerskim potezima zna se doslovno sve, ali karizmatični Portugalac uvijek uspije iznenaditi. Kako na terenu, tako i izvan njega.

Benficu je vodio u samo 11 utakmica, potom je u ljeto 2001. godine preuzeo Uniao de Leiriju (23 utakmice), a onda je u siječnju 2002. godine sjeo na klupu Porta. I njegova je trenerska zvijezda - zasjala.

Mourinho je svoj prvi europski trofej osvojio s Portom 2003. godine, kada je uzeo Kup UEFA pobijedivši u finalu Celtic 3:2. Već iduće godine s Portom je osvojio i Ligu prvaka nakon što je u finalu svladao Monaco 3:0. Porto je napustio u lipnju 2004. godine, nakon 127 utakmica u kojima je ostvario čak 91 pobjedu uz 21 remi i samo 15 poraza.

U velikom je transferu tog ljeta stigao u Chelsea, klub koji je nešto ranije kupio ruski oligarh Roman Abramovič. Dobio je odmah doslovno neograničen budžet i počeo graditi momčad s kojom je dvije godine u nizu (2005., 2006.) osvojio englesko prvenstvo, ali s Bluesima nije uspio uzeti europski trofej.

  • +22
Jose Mourinho Izvor: Profimedia / Autor: PAUL ELLIS / AFP / Profimedia

U tom prvom mandatu zadržao se na Stamford Bridgeu do kraja 2007. godine i nakon 185 utakmica (124 pobjede, 40 remija, 21 poraz). Govorilo se da je njegovu odlasku kumovala žestoka svađa s Abramovičem, ali u tom trenutku Mourinho je bio najbolji trener u povijesti kluba - u tri sezone donio je na Stamford čak šest trofeja, a Chelsea u engleskom prvenstvu pred svojim navijačima u njegovu mandatu nije doživio nijedan jedini poraz!

Iz tog vremena datira i njegov nadimak The Special One (Specijalni, Posebni), koji su mu nadjenuli mediji, kao i brojni verbalni obračuni s tadašnjim trenerom Arsenala Arseneom Wengerom. Nogometna javnost uživala je u njihovim prepucavanjima koja su često prelazila granicu dobrog ukusa. No mediji su itekako profitirali od njihova ratovanja, a Mourinho je bio na vrhuncu popularnosti.

Ali krenuo je dalje te je u ljeto 2008. godine pomalo iznenađujuće preuzeo milanski Inter. U prve dvije sezone dva puta osvojio je Serie A, ali i Ligu prvaka (2010. godine). I to kako - u osmini finala izbacio je 'svoj' Chelsea, potom je u četvrtfinalu sredio moskovski CSKA, da bi u polufinalu riješio i Barcelonu. Veliko finale Lige prvaka igrano je na Santiago Bernabeuu, a tada je pao Bayern 2:0.

Svi su očekivali da će Specijalni ostati na San Siru, a onda je šokirao sve izjavom nakon finala.

'Tužan sam jer je ovo gotovo sigurno moja zadnja utakmica na klupi Intera', kazao je Mourinho i pojasnio:

'Znate, ako ne prihvatite poziv Real Madrida, uvijek ćete imati rupu u svojoj karijeri...'

I tako je priči došao kraj, Inter i Real dogovorili su se nakon nekoliko tjedana teških pregovora, a Mourinho je u rekordnom trenerskom transferu prešao na Santiago Bernabeu. Real je tada isplatio Interu 16 milijuna eura odštete.

Svi su od Mourinha očekivali čuda, ali njegova se epizoda na Santiago Bernabeuu teško može ocijeniti uspješnom. U tri sezone Portugalac je potrošio više od 180 milijuna eura na pojačanja, među ostalim je doveo i našeg Luku Modrića (37 milijuna eura odštete), ali u Madridu je osvojio tek tri trofeja (prvenstvo 2012., Kup kralja 2011. i španjolski Superkup 2012. godine).

Ljubav s Realom pukla je 2013. godine, a sam Mourinho opisao je zadnju godinu u Madridu kao 'najgoru u karijeri'. Sve je kulminiralo svađom s Cristianom Ronaldom, što mu je, barem se tako govorilo, na kraju i presudilo...

'Neki igrači jednostavno polete, misle da znaju sve i nakon toga trener jednostavno više ne može utjecati na njih', kazao je tada, aludirajući na Ronalda, te dodao:

'Ima nekih koji ne mogu podnijeti konstruktivnu kritiku, ne žele napredovati u suradnji s trenerom i suigračima. A tada je vrijeme da se trener povuče...'

Samo dva dana nakon što se rastao s Realom 2013. godine drugi je put potpisao za Chelsea. No nije se proslavio kao u prvom mandatu iako je uzeo prvenstvo i Liga kup 2015. godine, a 2013. godine izgubio je finale UEFA Superkupa. Na samom kraju 2015. godine Bluesi i Mourinho su se rastali, a on je tada odlučio uzeti malo duži odmor od nogometa.

No sve je iznenadio već u svibnju 2016. godine, kad je imenovan trenerom Manchester Uniteda! Bio je to više nego iznenađujući transfer jer se Portugalac samo nekoliko mjeseci ranije kleo u vjernost Chelseaju.

'U karijeri sam imao samo dvije velike strasti - Inter i Chelsea. Ali Chelsea mi je puno važniji, bio sam, jesam i ostat ću jedan od vas', ispalio je u svom stilu. Tu su mu izjavu navijači Uniteda od prvog dana 'nabijali na nos' iako je na Old Traffordu dočekan kao spasitelj. Jer Crvenim vragovima trebao je baš takav karizmatičan tip, trener koji će napokon pokrenuti momčad posrnulog velikana.

  • +16
Jose Mourinho Izvor: EPA / Autor: ALBERTO MARTIN

Velik utjecaj na njegov dolazak u Manchester imao je sir Alex Ferguson jer ga je još 2013. godine vidio kao svog nasljednika, ali tada je ipak odabrao Chelsea...

I uspio je Mourinho u dvije i pol sezone na Old Traffordu razdrmati momčad, osvojio je Community Shield 2016. godine, potom i Liga kup 2017., a vrhunac je bilo osvajanje Europske lige 2017. godine. U finalu je pao Ajax 2:0, a United je stigao do pobjede s ozljedama desetkovanom momčadi, bez Zlatana Ibrahimovića, Waynea Rooneyja...

Nažalost, to je bilo sve što je mogao napraviti na Old Traffordu jer ga čelnici kluba nisu željeli pratiti u njegovoj viziji, a on je ovako prokomentirao stanje u jednom od najvećih svjetskih klubova.

'Ono što sam napravio kada sam napustio Chelsea isto je što ću i sada napraviti. Ne govorim o stvarima koje su se dogodile i tako će biti i ovaj put. Manchester United ima budućnost bez mene, a i ja imam budućnost bez Uniteda', rekao je te dodao:

'Gotovo je između nas. Uvijek sam bio trener kojeg su svi kritizirali kada bih otišao i pričali o tome što sam trebao napraviti, ali ja ne govorim o tome i nikada nisam, jer to nisam ja. Dok se ne vratim nogometu, mislim da imam pravo živjeti normalan život.'

Godinu dana Mourinho se odmarao, uživao je s obitelji, ali vrag mu nije dao mira pa je krajem 2018. godine na sveopće iznenađenje preuzeo Tottenham. Jasno, nije se proslavio, sa Spursima nije osvojio nijedan trofej. To nije ni čudno jer se zadržao samo pet mjeseci i svi su se pitali što mu je to trebalo.

Uz to je Portugalac baš na Maksimiru protiv Dinama doživio možda jedan od najtežih poraza u karijeri. U osmini finala Europske lige Tottenham je u Londonu pobijedio 2:0 i činilo se da je uzvrat u Maksimiru za Spurse samo formalnost. Ali The Special One je tog 18. ožujka 2021. godine upoznao lik i djelo Mislava Oršića.

Dinamo je Oršićevim hat-trickom nakon produžetka razbio Tottenham i izbacio ga iz Europe, a Mourinho je poslije utakmice ušao u svlačionicu Modrih i zapljeskao igračima. Potez velikana...

'Igrači Dinama su pokazali veću želju. Rekao sam igračima da nije gotovo, da moramo biti dominantni kako bismo pobijedili. Upozorio sam ih...', kazao je nakon tog poraza Portugalac i dodao:

'Dobro smo se pripremili, analizirali smo Dinamo, pripremili smo videozapise za sve igrače. Pripremio sam momčad i za igru protiv Oršića. Znali su kako zabija, dobili su sve informacije, a njemu čestitam na sjajnoj večeri.'

>> [VIDEO/FOTO] Jose Mourinho još je jednom pokazao zašto je najveći; nakon teškog poraza na Maksimiru slavni je Portugalac iznenada upao u svlačionicu Dinama

Samo nekoliko tjedana kasnije, krajem travnja 2021. godine, Mourinho je završio svoju epizodu u Tottenhamu. Bilo je to prvi put od 2002. godine da napušta klub, a da nije osvojio nijedan trofej. U tom su ga trenutku mediji jednoglasno proglasili bivšim, tvrdilo se da karizmatični portugalski stručnjak više nema 'ono nešto', da je njegova trenerska čarolija jednostavno nestala.

I da, u tom se trenutku činilo da su u pravu, da je Mourinho potrošen trener i da je njegova karijera u slobodnom padu. Jer najveći europski klubovi nisu imali računicu angažirati ga, a ostalima je The Special One bio preskup. Prevelik je bio rizik dovesti ga jer se praktički niti u jednom klubu nije zadržao do kraja ugovora. A kad je odlazio, bez milosti je uzimao 'masne' odštete...

Mourinho je apsolutni rekorder po zaradi na otpremninama u trenerskom svijetu. Nakon što je napustio Tottenham pedantni su statističari izračunali da je u cijeloj karijeri samo na prijevremenim raskidima ugovora zaradio gotovo 100 milijuna eura!

Jer 2007. godine dobio je prvi otkaz u Chelseaju i odštetni paket od 21 milijun eura od Romana Abramoviča. Potom je 2013. godine u Realu nakon raskida ugovora inkasirao 20 milijuna eura, a 2015. godine dobio je novi otkaz na Stamford Bridgeu i 15 milijuna eura. Kad je 2018. godine morao napustiti Manchester United prije isteka ugovora, s Old Trafforda je otišao bogatiji za 17 milijuna eura, a od Tottenhama je na kraju za odlazak 'nagrađen' s 20 milijuna eura! Tako njegov trenerski rekord samo od odšteta ukupno iznosi nestvarnih - 93 milijuna eura!

Svi su očekivali da će Mourinho nakon odlaska iz Tottenhama ponovno uzeti odmor i razmisliti o svojoj budućnosti. No samo desetak dana kasnije objavljeno je da je potpisao ugovor s Romom te da preuzima momčad od 1. srpnja 2021. godine.

Euforija je zavladala u crvenom dijelu Vječnog Grada, Mourinhov dolazak rasplamsao je strasti i nade navijača Rome koji se desetljećima nadaju velikom rezultatu. Jer Roma je zadnji put osvojila naslov prvaka Italije još 2001. godine, a Kup 2008. godine.

I odmah je Portugalac ambiciozno krenuo, potrošio je 80 milijuna eura na pojačanja u ljetnom prijelaznom roku, ali svima je bilo jasno da Roma neće moći odmah, u prvoj sezoni, konkurirati najjačim talijanskim momčadima. Milan, Inter, Napoli i Juventus ipak su prejaki, a svim navijačima Vučice ipak je važnije to da su barem ispred omraženog gradskog rivala Lazija.

  • +10
Roma - Feyenoord, finale Konferencijske lige, 2022. Izvor: EPA / Autor: PIETER STAM DE JONGE

Na kraju je Roma završila sezonu na šestom mjestu, iza Lazija i 'velike četvorke' talijanskog nogometa. No Mourinhu je sve oprošteno jer je krajem svibnja u Rim donio toliko željen trofej.

Vučica je u finalu premijernog izdanja Konferencijske lige pobijedila Feyenoord 1:0 i to joj je prvi europski trofej još od 1961. godine, kada je osvojila Kup velesajamskih gradova. Roma je igrala još dva finala, no oba je izgubila - 1984. u finalu Kupa prvaka od Liverpoola, a 1991. godine od Intera u finalu Kupa UEFA.

I tu se vraćamo na početak ove priče jer je Mourinho kompletirao sva tri aktualna europska trofeja - Ligu prvaka, Europsku ligu i sada Konferencijsku ligu. Ponovimo, kao prvi i jedini trener u povijesti. I drugi trener u povijesti s pet osvojenih europskih 'kanti'... I spreman je krenuti dalje, ovo ga je sigurno 'nahranilo' i 'nabrijalo' za novu sezonu jer njegove ambicije nikad nisu splasnule. Sad je novi cilj - s Romom osvojiti Italiju!