možda sada 'progledaju'

Još jedan problem za OI: Antidopinške kontrole gotovo zaustavljene

22.03.2020 u 12:52

Bionic
Reading

Karantena i izolacija koje je nametnula pandemija koronavirusa smanjila je mogućnost proveđenja antidopinških testova što je još jedan problem za Olimpijske igre u Tokiju čije se kontrole u pravilu održavaju prije natjecanja.

Sjedinjene Države, Francuska, Velika Britanija, Njemačka i druge antidopinške organizacije zadnjih nekoliko dana su objavili da su smanjili svoje aktivnosti kontrole sportaša na visokoj razini. Sada je glavno pitanje koliko je ugrožen antidopinški program za OI u Tokiju.

'Naš prioritet bi trebali biti javno zdravlje i sigurnost', preporučio je u petak predsjednik Svjetske antidopinške agencije (WADA) Witold Banka.

Rezultat toga je da se kontrole krvi i urina kojima se otkriva korištenje steroida, EPO-a ili različitih stimulansa 'nastavljaju, ali u ograničenoj mjeri prilagođenoj situaciji', objavila je Njemačka antidopinška agencija koja dodaje da se druge aktivnosti, u odjelima za istraživanje ili pravosudnim odjelima, nastavljaju.

'Gotovo je nemoguće provoditi kontrolu, osim ako imamo jaku sumnju', pojasnio je direktor Austrijske antidopinške agencije Michael Cepic.

U slučaju kontrole, koja je uglavnom provodi izvan natjecanja, osoba koja uzima uzorak i sportaš moraju nositi zaštitu.

'Međutim, kontrole provode uglavnom zdravstveni djelatnici. A mi ih nećemo mobilizirati i tražiti da koriste maske kojih manjka', izjavio je jedan od djelatnika Europske antidopinške agencije.

Ovakvo ograničavanje aktivnosti nije se dogodilo u najboljem trenutku jer postoje antidopinške kontrole za vrijeme Igara, ali program testiranja pod Međunarodnom antidopinškom agencijom (ITA) za Međunarodni olimpijski odbor se odvija u mjesecima koje prethode Igrama.

'ITA je proške godine uspostavila skupinu koju čine predstavnici nacionalnih antidopinških organizacija i međunarodnih federacija. Oni su nam 13. veljače dali niz preporuka u kojima su navedena imena sportaša i broj kontrola kojima moraju biti podvrgnuti prije Igara', izjavila je direktorica kontrola u Francuskoj antidopinškoj agenciji (AFLD, 8.000 kontrola godišnje) Francesca Rossi.

'Princip je takav da svi budu testirani', dodala je, ističući kako bi neki od sportaša trebalaia biti testirani i više puta. Na OI sudjeluje oko 11.000 sportaša u koji se natječu u 33 sporta.

'Što ste bliže Igrama, manji je rizik', objašnjava Cepic.

'Doping se događa mjesecima prije, da se može jače trenirati i da se skrati vrijeme potrebno za oporavak', dodaje austrijski dužnosnik.

Početkom veljače Kineska antidopinška agencija (Chinada, 15.000 kontrola godišnje) prekinula je svoje aktivnosti zbog širenja koronavirusa. WADA je tri tjedna kasnije objavila da će se kontrole nastaviti postepeno.

ITA je pak prošli tjedan priopćila da pozorno prati situaciju, obećavši pritom da će njena 'skupina stručnjaka uzeti u obzir ograničenja i trenutačne poteškoće na području testiranja'.

WADA pak navodi da postoje i druga sredstva u razdoblju ograničene kontrole, poput bioloških putovnica jer varijacije u krvnim podacima mogu govoriti o duljem vremenu, a čuvanje uzoraka 'sakupljenih prije, tijekom i poslije pandemije' i istrage se trebaju nastaviti.