GUARDIAN EXPERTS' NETWORK

Joel Campbell igra (i) za povratak Wengeru

Bionic
Reading

Već tri godine je pod ugovorom s Arsenalom, ali sve tri je proveo na posudbama i nije još zaigrao na Emiratesu. Ako 'zapapri' Englezima na SP-u to bi se lako moglo promijeniti već ovog ljeta...

Esteban Valverde

piše za dnevni list Al Dia, medijski partner 2014 World Cup Experts' Network za Kostariku. Pratite ga na Twitteru: @EstebanV_aldia


U ožujku 2011. Kostarikanci su se u Hondurasu pripremali za Svjetsko prvenstvo za nogometaše do 20 godina. Za to vrijeme, prvu su momčad očekivali prijateljske utakmice s Kinom i Argentinom i većina mladih reprezentativaca već je kupila ulaznice za te utakmice. Ne i 18-godišnji Joel Campbell. Na pitanje misli li na njih ići jednostavno je odgovorio 'Mislim i hoću ići – ali kao igrač, ne kao gledatelj'.

Njegova uvjerenost je bila osnovana i nekoliko dana kasnije dobio je poziv da se priključi prvoj momčadi. Odgovor koji je dao nije bio samo odraz mladenačke samouvjerenosti, nego i mentalnog sklopa. 'Uvijek sam ga učio da su za uspjeh potrebne žrtve; da je bitno pobjeđivati i postavljati si kratkoročne, srednjoročne i dugoročne ciljeve', kaže Joelov otac Humberto, koji je u njega od mladih dana pokušao usaditi disciplinu i predanost.

Upravo te osobine ističu treneri koji su s njime radili. Mladi Campbell i danas golove proslavlja vojničkim salutiranjem, a Michel, trener grčkog Olympiacosa koji ga je protekle sezone imao na posudbi iz Arsenala, kaže: 'Prvo što primjetite kad radite s Joelom je njegova želja za treniranjem'.

Na terenu, on je brzi napadač željan dokazivanja, dobrog driblinga i smiren pred golom. Ricardo La Volpe, izbornik koji mu je dao prvu priliku u reprezentaciji, tada ga je opisao kao igrača velike budućnosti, kojega bi rado doveo da trenira neki klub. Slično je razmišljao i Arsène Wenger i Campbell je u kolovozu 2011. postao član Arsenala.

Budući da nije mogao dobiti radnu dozvolu, prvu je sezonu proveo na posudbi u francuskom Lorientu. Sljedeća u Real Betisu bila je jedna od ključnih u njegovom razvoju. Pod svoje ga je uzeo Pepe Mel i proširio Campbellovo nogometno znanje poboljšavanjem dvaju elemenata: presing i osvajanje lopte. Uslijedio je Olympiakos i igranje u Ligi prvaka. Gol Manchester Unitedu, upozorenje Englezima da ga ne podcjenjuju uoči susreta u Brazilu, najavio je njegov talent na velikoj pozornici.

Campbellu je još uvijek samo 21 godina. I dok se priča o tome kako je Arsène Wenger ovog ljeta u potrazi za jednim ili dva velika imena na poziciji napadača, nemojte biti previše iznenađeni ako se mladi Kostarikanac kojeg već ima pod ugovorom izbori za svoje mjesto na Emiratesu. Poslije ovog SP-a njegovo bi ime moglo biti poznatije dosta širem krugu ljudi.

GUARDIAN EXPERTS' NETWORK

Ovaj tekst tportal vam donosi u suradnji s The Guardianom, kao dio 2014 World Cup Experts' Network