PRVI PUT U POVIJESTI

Kada vidimo ovu fotografiju, čini se kao da nogometaši Njemačke i Kostarike nisu znali tko će im suditi

  • S.Š.
  • Zadnja izmjena 01.12.2022 20:38
  • Objavljeno 01.12.2022 u 20:27
Bionic
Reading

Utakmica 3. kola E skupine Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru između Njemačke i Kostarike, ušla je u povijest svjetskih prenstava kao prva utakmica na kojoj sudi žena.

Odlučujući dvoboj za plasman u osminu finala vodi će Francuskinja Stephanie Frappart, a pridružile su joj se pomoćnice Brazilka Neuza Back i Meksikanka Karen Diaz.

Frappart je tako postala prva žena u povijesti Svjetskog prvenstva koja je sudila utakmicu na muškom turniru.

'Svjetsko prvenstvo za muškarce najvažnije je sportsko natjecanje na svijetu. Bila sam prva sutkinja u Francuskoj i u Europi pa znam kako se s tim nositi', rekla je 38-godišnja Francuskinja prije početka prvenstva.

'Svjesni smo pritiska. Ali mislim da se nećemo promijeniti. Moramo biti smirene, koncentrirane i fokusirane na teren', rekla je Frappart.

Frappart je postala prva sutkinja koja je vodila mušku kvalifikacijsku utakmicu za Svjetsko prvenstvo kada je Nizozemska pobijedila Latviju 2:0 u Amsterdamu u ožujku prošle godine. U prosincu 2020. postala je prva sutkinja koja je vodila mušku utakmicu Lige prvaka između Juventusa i Dynamo Kijeva.

Frappart je sudila i utakmicu europskog Superkupa između Liverpoola i Chelseaja 2019. te finale Svjetskog prvenstva za žene između SAD-a i Nizozemske iste godine.

Prvi put u 92-godišnjoj povijesti svjetskih prvenstava na popisu se nalazi i šest žena - tri glavne sutkinje i tri pomoćnice.

Čast da budu glavne sutkinje na najvećoj svjetskoj nogometnoj smotri osim Francuskinje Stephanie Frappart, imat će i Ruanđanka Salima Mukansanga i Japanka Yoshimi Yamashita, a kao pomoćnice Brazilka Neuza Back, Meksikanka Karen Diaz Medina, te Amerikanka Kathryn Nesbitt.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal