TRAŽE SE PROMJENE

Jezivu F1 nesreću u Bahreinu skrivila nova pravila!?

10.04.2014 u 11:34

Bionic
Reading

Nakon incidenata na posljednje dvije utrke Formule 1, Red Bullov Helmut Marko smatra kako su potrebne promjene sportskih, ali i tehničkih pravila...

Prva kontroverzna situacija dogodila se prije dva tjedna u Maleziji, kada je Daniel Ricciardo zaradio tešku kaznu deset pozicija unazad na sljedećim kvalifikacijama, samo zato što su mu u boksu krivo pričvrstili kotač i takvog ga pustili na stazu. Na samo što mu je Red Bull time upropastio utrku, već je zbog novih ovogodišnjih pravila zaradio težu kaznu čak i od vozača koji skrive opasni sudar.

Gledajte Formulu 1!

Sve slobodne treninge, kvalifikacije te sve nedjeljne utrke gledajte na MAXtv-ovom kanalu, MAX GP! Utrke možete gledati i na pay-per-view servisu match.tportal.hr

'Jadni Daniel nije ništa krivo napravio. Postoji prvenstvo konstruktora i prvenstvo vozača. Kao ekipa trebali smo biti kažnjeni ili nam biti oduzeti bodovi, a ne ovo. Uostalom, to i nije bilo opasno puštanje na stazu. Daniel je krenuo i onda viknuo: kotač mi nije dobro pričvršćen, pa smo ga odgurali nazad. Nije bilo opasnosti,' kaže Helmut Marko koji se nada da će FIA ublažiti ovo očito prestrogo sigurnosno pravilo.

No, kad je sigurnost u pitanju, postoji puno ozbiljniji problem. Naime, težak sudar Maldonada i Gutierreza, nakon kojeg se vozač Saubera okrenuo u zraku, pokazao je da dizajn nosa ovogodišnjih bolida nije dobro sigurnosno rješenje.

'Nos je toliko nizak da može završiti ispod drugog bolida, podići ga i preokrenuti. Nažalost, to je nešto što ne možemo promijeniti tijekom sezone, jer je dio šasije, ali moramo brzo reagirati za sljedeću sezonu. Usput ćemo popraviti i estetski dojam tih noseva,' zaključio je vladar iz sjene austrijsko-britanske momčadi koji je uvjeren da će predsjednik FIA-e Jean Todt uzeti u obzir njegove kritike.


Velika nagrada Bahreina, rezultati:

1. Lewis Hamilton (Mercedes) 1:38:42.743
2. Nico Rosberg (Mercedes) +1.085
3. Sergio Perez (Force India-Mercedes) +24.067
4. Daniel Ricciardo (Red Bull-Renault) +24.489
5. Nico Hülkenberg (Force India-Mercedes) +28.654
6. Sebastian Vettel (Red Bull-Renault) +29.879
7. Felipe Massa (Williams-Mercedes) +31.200
8. Valtteri Bottas (Williams-Mercedes) +31.800
9. Fernando Alonso (Ferrari) +32.500
10. Kimi Räikkönen (Ferrari) +33.400

Ukupni poredak vozača:

1. Nico Rosberg (Mercedes) 61
2. Lewis Hamilton (Mercedes) 50
3. Nico Hülkenberg (Force India-Mercedes) 28
4. Fernando Alonso (Špa / Ferrari) 26
5. Jenson Button (VB / McLaren) 23

Poredak konstruktora:

1. Mercedes 111
2. Force India 44
3. McLaren 43

Sažetke utrka pogledajte ovdje