nije skijanje jedina ljubav

Jedini kosovski olimpijac ima karijeru kakvu mnogi sanjaju

14.02.2018 u 17:33

Bionic
Reading

Rođen u Sloveniji, ali porijeklom s Kosova, Albin Tahiri ove je godine ostvario snove. S 29 godina izborio je nastup na zimskim olimpijskim igrama i jedini je predstavnik Kosova u Pjongčangu

Albin Tahiri jedini je sportaš s Kosova koji nastupa na Igrama i planira se natjecati u svih pet disciplina alpskog skijanja prije nego što se vrati kući i ponovo uzme svoju omiljenu 'bušilicu' u ruke.

U svom prvom nastupu u muškoj kombinaciji u utorak, gdje su mnogi poznatiji skijaši imali velikih problema, bio je čvrsto odlučan da stigne do cilja i zauzeo je sasvim solidno 37. mjesto.

'Bilo je jako hladno pa sam imao puno problema. Međutim, kada sam vidio da su ostali skijaši padali, odlučio sam stići do  do cilja, jer je to bila prva utrka i želio sam završiti svoje prvo natjecanje na olimpijskim igrama', izvjaio je za Reuters.

Tahiri je rođen u Sloveniji, odakle mu je majka, dok mu je otac kosovski Albanac. Dugo je sanjao o predstavljanju Kosova na Igrama, ali zemlja, koja nema idealne uvjete za skijanje, priznata je od strane Međunarodnog olimpijskog odbora tek 2014. godine.

'Imaju tamo planine, ali je infrastruktura stvarno loša. Ski-liftovi su zastarjeli i ne održavaju se redovno', rekao je.

Zbog toga trenira uglavnom u Austriji, Italiji i Sloveniji, gdje živi i gdje je nedavno diplomirao stomatologiju, koja je njegova druga ljubav uz skijanje.

'Tijekom svih ovih godina čekanja da Kosovo postane dio olimpijske obitelji odlučio sam da neću čekati ali i da se priprim studiranja. Diplomirao sam na stomatologiji, što je moja strast. Točnije, oralna kirurgija je moja strast', dodao je.

'Upravo sam diplomirao i imam još jednu godinu stažiranja, a onda planiram raditi potpune rekonstrukcije usta s implantatima, zatim oralnu kirurgiju i protetiku. Možda ću popraviti i neke stvari kod skijaša... Ne, samo se šalim'.

Tahiri će na igrama, 15. veljače napuniti 29 godina, ali o kraju karijere ne razmišlja već planira kako će 2022. godine nastupiti na Igrama u Pekingu.