DRAGULJ NA PRODAJU?

Je li ovo bio izbornikov plan zbog Dinamovih milijuna?

21.12.2016 u 10:35

Bionic
Reading

Prošlog vikenda hrvatski su prvoligaši odigrali zadnje kolo prvog dijela sezone te otišli na nekoliko dana odmora. I dok će većina njih između 7. i 10. siječnja tek krenuti s pripremama, njih 16 krenut će na drugi kraj svijeta, točnije na China Cup, te će pod Čačićevim vodstvom predstavljati Hrvatsku

Dakle, kao što je predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker u utorak ovu akciju predstavio kao sjajan posao, kakav odrađuju i najveći europski klubovi, poput Reala, Barcelone i Manchester Uniteda, jasno je da je u ovom slučaju najvažniji novac. Nastup na turniru dogovoren je unaprijed, ali što je još važnije - izvan je Fifinog termina i klubovi nisu dužni puštati svoje igrače. Prema tome, na turneju će ići samo oni igrači koji su u tom periodu slobodni i mogli bi u dogledno vrijeme biti dio Čačićeve momčadi. Najvećim dijelom to su igrači iz MAXtv Prve lige, uz dva 'stranca', 25-godišnjeg Filipa Ozobića (Azerbajdžan) i 23-godišnjeg Tonija Datkovića (Slovenija).

Istina, neki su, poput Mateja Mitrovića i Domagoja Antolića, već unutra, dok se ostali nadaju bljesku, nakon kojeg će ostati u Čačićevoj bilježnici.

Međutim, ono što bode u oči jest činjenica da na ovom popisu nema još igrača koji su već bili dio Čačićeve vrste. A to su vratar Hajduka Lovre Kalinić te odlični Dinamov veznjak Ante Ćorić, dvojac koji je bio čak i na Euru u Francuskoj.

Naravno, s tom spoznajom, ali i činjenicom da su u Hajduku navodno odbili 2,5 milijuna eura tešku ponudu belgijskog Genta, može se očekivati da će čelnici Hajduka u to vrijeme za još veći iznos prodati usluge svojeg golmana.

A što je s 19-godišnjim Ćorićem, Dinamovim draguljem, kojem je tek Bugarin Ivajlo Petev počeo vraćati onaj sjaj (op.a. Ćorić je od dolaska bugarskog trenera na klupu zabio dva gola, ali i igrao u devet od 11 prvenstvenih utakmica), zbog kojeg su ga htjeli brojni europski velikani? Dojam je da će i on biti u izlogu, a što se može zaključiti i po dokumentu prezentiranom na Dinamovoj skupštini, na kojem je jasno vidljivo da će najveći dio Dinamovih prihoda u 2017. godini donijeti - prodaja igrača. Jer, uvjerili smo se, od prodaje ulaznica Dinamo ne može živjeti, a upitno je hoće li izboriti i Ligu prvaka te dobiti taj dio Uefina kolača.

Jedini ozbiljniji eksponat u Dinamovoj svlačionici trenutno je Alžirac Soudani, ali njega vodstvo maksimirskog kluba želi vezati novim ugovorom. Ovaj stari istječe mu na ljeto i tada bi Alžirac mogao otići posve slobodan, što drugim riječima znači da se ni potencijalni kupac neće zalijetati i davati novac za igrača kojem će moći ponuditi veću plaću uz nula eura odštete.

Prema tome, Ćorić je jedini Dinamov igrač koji bi u ovom trenutku mogao popuniti blagajnu. Svojevremeno Zdravko Mamić nije želio ni razgovarati o iznosu manjem od 15 milijuna eura, ali s obzirom na to koliku je minutažu u prvom dijelu jesenske polusezone Ćorić dobivao, sada se taj iznos čini prenapuhanim. Makar, znamo kakvi su maksimirski pregovarači. A Ćorićevo ime znaju i treneri najvećih europskih klubova (Manchester Cityja, Liverpoola, Reala) i možda u toj činjenici leži odgovor na pitanje zašto se i mladi Dinamov veznjak nije našao na Čačićevom popisu.

S time da to ne znači ni da neće jer Slovenac na klupi Rijeke, Matjaž Kek, u utorak baš nije djelovao najsretnije kada je objašnjavao da će se njegova četiri igrača, umjesto za naslov, pripremati za prijateljsku utakmicu na drugom kraju svijeta, u drugoj vremenskoj zoni.

'Sada smo prva momčad lige, a ne druga, treća ili četvrta, i sada se valjda i mi moramo postaviti s puno više autoriteta', jasan je bio Kek.

Popis hrvatske reprezentacije za China Cup:

Vratari: Andrej Prskalo (Rijeka), Dominik Livaković (Dinamo)
Obrambeni: Matej Mitrović (Rijeka), Josip Pivarić (Dinamo), Borna Barišić (Osijek), Mateo Barač (Osijek), Josip Juranović (Hajduk), Jakov Filipović (Inter), Toni Datković (Koper)
Vezni: Josip Mišić (Rijeka), Mate Maleš (Rijeka), Franko Andrijašević (Rijeka), Mario Šitum (Dinamo), Domagoj Antolić (Dinamo), Nikola Vlašić (Hajduk), Filip Ozobić (Qabala)
Napadači: Antonio Perošević (Osijek), Mirko Marić (Lokomotiva)

Hrvatska reprezentacija put Kine kreće 7. siječnja, a 11. siječnja igra protiv Čilea. U slučaju pobjede, igrat će u finalu 15. siječnja protiv boljeg iz okršaja Kine i Islanda, a u izgube li naši od Čilea, dvoboj za treće mjesto igrat će 14. siječnja.