BEZ SENIORSKOG ISKUSTVA

Je li neiskusni Niko Kovač kocka ili logična odluka?

17.10.2013 u 12:18

Bionic
Reading

Nakon što je Niko Kovač imenovan za v.d. izbornika seniorske nogometne reprezentacije Hrvatske, javnost ali i korisnici portala Tribina.hr ostali su podijeljeni oko Štimčeva nasljednika

Jedini misle da je riječ o neiskusnom treneru koji nikada u karijeri nije vodio seniorsku momčad, a s druge strane, zna se da je niz godina Niko Kovač bio kapetan reprezentacije Hrvatske – za koju je skupio 83 nastupa (zabio je 14 golova!) – te da je često bio nezamjenjiv na terenu.

S druge strane, niz loših rezultata koje iza sebe ima sada već bivši izbornik Igor Štimac, koji je u zadnje četiri utakmice od mogućih 12 bodova upisao tek jedan (remi protiv Srbije), doveo je do logične odluke Izvršnog odbora HNS-a na čelu s predsjednikom Davorom Šukerom

Ispred novog v.d. izbornika Nike Kovača su dvije utakmice u dodatnim kvalifikacijama (15. i 19. studenog) nakon kojih bi preko noći mogao postati idol nacije. U slučaju da Hrvatska izbori plasman na SP u Brazil 2014, Niko Kovač – koji se od aktivnog igranja oprostio u ljeto 2009. godine - u blagajnu HNS-a donijet će minimalno 100 milijuna kuna čiste zarade, a Davor Šuker još će čvršće zasjesti u fotelju predsjednika HNS-a.

I sam Šuker je kazao da na Kovača računaju u sljedećem kvalifikacijskom ciklusu te da predstojeće dvije utakmice, koje nas mogu odvesti na SP, neće utjecati na taj izbor. Neki će reći, win-win situacija za braću Kovač (Niki će u stožeru pomagati brat Robert).

Poznati britanski novinar Luke Matthews, koji niz godina prati hrvatsku reprezentaciju za popularni portal Goal.com, u svojoj analizi za tportal je između ostalog kazao možda i najbolniju istinu na račun Štimca, ali i Kovača.

'U Niki Kovaču Hrvatska ima trenera koji je u nekoliko mjeseci rada s mladom reprezentacijom pokazao više potencijala i 'žice' za taktiku nego što je to Štimac demonstrirao tijekom cijele svoje trenerske karijere', kazao je Matthews.

Je li stvarno tako? Može li trener koji iza sebe ima iskustvo vođenja juniora Red Bulla iz Salzburga te pomoćnika seniora posložiti naše zvijezde? Nije li malo prerano izborniku U21 reprezentacije Hrvatske, s kojom ima četiri pobjede uz gol razliku 13:0, predati u ruke momčad koja je psihološki na nuli?

Dodajmo još da će se Niko Kovač, novi izbornik hrvatske A reprezentacije, medijima predstaviti u četvrtak u 16:15 sati u dvorani Olive hotela DoubleTree by Hilton.

Na našem community portalu Tribina.hr tema pod nazivom ' Štimčeva ostavka prihvaćena; Niko Kovač na čelu reprezentacije...' izazvala je veliko zanimanje. Neke od analiza koje su napisane otkrivaju kako stoje stvari u HR nogometu.

Uključite se i vi u raspravu – registrirajte se na Tribina.hr, informirajte se o vlastitoj reputaciji i sudjelujte u stvaranju sadržaja novog domaćeg nogometnog communityja!