MASOVNI PROSVJEDI

Je li moguće: Uzdrman projekt SP-a u Brazilu!?

01.12.2012 u 11:24

Bionic
Reading

Brazilsko stanovništvo sprema za ovu subotu prosvjede protiv SP-a u nogometu u njihovoj zemlji. Razlozi negodovanja Brazilaca: netransparentni rad vlade, izostanak dijaloga s građanima i kršenje ljudskih prava

Za ovu subotu su u 12 brazilskih gradova u kojima bi se trebale igrati utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva 2014. godine najavljeni prosvjedi - istoga dana kada FIFA u Sao Paulu izvlači parove susreta Konfederacijskog kupa. Više od 80 društvenih i kulturnih organizacija i grupa potpisalo je manifest: 'Svjetsko prvenstvo - za koga?' kojim se poziva na prosvjede. U njemu stoji: "Mi smo navijači kojima ne daju na stadion. Mi smo ulični prodavači kojima ne daju da rade. Mi smo stanovnici siromašnih četvrti koji su ili već izgubili svoje kuće ili će ih izgubiti."

Potpisnici manifesta kritiziraju netransparentnost brazilske vlade, izostanak dijaloga s građanima i kršenja ljudskih prava prisilnim iseljavanjem u okviru gradnje objekata za Svjetsko prvenstveno 2014. Čitave obitelji se protiv svoje volje sele u predjele udaljene od centra s lošom infrastrukturom. Stručnjaci procjenjuju da je radovima na projektima za dva velika sportska događaja u Brazilu - SP 2014. i Olimpijske igre 2016. - pogođeno oko 170.000 osoba.

Renato Consentino, politički stručnjak i urbanist s državnog sveučilišta u Rio de Janeiru (UFRJ) je član Narodnog odbora Rija za SP. On s jedne strane smatra dobrim da je Brazil domaćin ove velike nogometne manifestacije. 'Problem je, međutim, da se SP koristi kao opravdanje za kršenje ljudskih prava', kaže on.

Za Orlanda Santosa Juniora, profesora za gradsku politiku na UFRJ-u, projekti koji se provode u okviru priprema za SP u Brazilu služe samo privatnim interesima i interesima FIFA-e. Kao primjer on navodi plan Vlade za privatizaciju Maracane, slavnog nogometnog stadiona u Rio de Janeiru, jednog od najvećih na svijetu na kojemu bi se trebalo igrati i finale SP-a 2014. Taj korak bi imao za posljedicu zatvaranje jedne škole i muzeja Indijanaca koji se nalaze u sportskom kompleksu. 'I to sve bez ikakvog dijaloga s građanima', naglašava Santos Junior.


'Svjetskog prvenstvo u Brazilu bilo je san koji se sve više pretvara u noćnu moru. Obećano je da će se SP financirati iz privatnih sredstava, a sada se troškovi praktično pokrivaju iz državnog proračuna', objašnjava brazilski sportski novinar Juca Kfouri. Obnova i gradnja 12 stadiona na kojima bi se trebali igrati susreti SP-a za njega su rasipanje javnog novca.

Osim toga, tvrdi on, poboljšanje i modernizacija sustava javnog prijevoza samo se simulira. To je trebalo biti nešto od čega će Brazil profitirati i nakon SP-a. Sada se, međutim, prometni problemi žele riješiti tako što će se dani kada će se igrati utakmice proglasiti praznicima, ukazuje Kfouri, a na vojnim aerodromima bi trebali slijetati zrakoplovi na čarter letovima iz inozemstva. Zračne luke će se potpuno renovirati umjesto da se samo moderniziraju. "To ne odgovara interesima Brazila", smatra brazilski novinar.

Daljnja točka kritike je netransparentnost rada Vlade. "Postoji doduše takozvani 'Portal transparetnosti', ali informacije o aktivnostima i izdacima Vlade na njemu su zastarjeli i neprecizni", ukazuje stručnjak za sport sa Sveučilišta Brasilia Fernando Mascarenhas.

Ako Vlada ne uđe u dijalog sa stanovništvom prosvjeda će vjerojatno biti sve više. Negativne nuspojave predstojećih velikih sportskih manifestacija ne pogađaju samo stanovništvo u neposrednoj blizini poprišta sportskih događanja. 'U cijelom Brazilu su porasli troškovi života: stanarine su se utrostručile, a cijene autobusnih karata vrtoglavo porasle. Nezadovoljstvo u društvu raste', kaže urbanist Consentino.

Vlasti odgovaraju argumentom da su prosvjedi protiv velikih sportskih manifestacija u Brazilu puno jači u socijalnim mrežama nego na ulici. 'Izostanak masovnog pokreta ne znači međutim da je stanovništvo zadovoljno organizacijom SP-a i Olimpijskih igara', upozorava Mascarenhas, znanstvenik sa Sveučilišta Brasilia.

Još početkom listopada su demonstranti prosvjedovali u gradu Porto Alegreu, jednom od domaćina SP-a. Prosvjedi protiv privatizacije javnog prostora završili su sukobom između prosvjednika i policije u kojima je maskota SP-a, 'Fuleco', uništena. I poziv na te demonstracije je odaslan - preko socijalnih mreža, piše Deutsche Welle