ufc 259

Jan Blachowicz iznenadio Israela Adesanyu i nanio mu prvi poraz, Yan ostao bez naslova nakon vlastite gluposti; pothvat srpskog borca Aleksandra Rakića

07.03.2021 u 08:53

Bionic
Reading

Večer puna događaja na UFC 259 rezultirala je s dvije obrane naslova i jednim novim prvakom. Blachowicz je Adesanyi nanio prvi poraz u karijeri dok je Rakić pobjedom nad Santosom postao drugi izazivač

UFC 259 priredba donijela je tri borbe za titulu, od čega su dvije ostale kod prvaka koji su s njima u Octagon došli, a jedan pojas promijenio je vlasnika. To je onaj u bantam kategoriji, kojeg Aljamain Sterling ipak nije osvojio na njemu i drugima poželjan način, ali najviše pažnje ipak je preuzela glavna borba, u kojoj je Jan Blachowicz obranio titulu poluteške kategorije, pobjedom nad Israelom Adesanyom. S tom borbom započinje i izvještaj Fightsitea.

Sjajni Blachowicz još jednom iznenadio sve koji mu nisu vjerovali

Ispitivanje snaga na početku borbe potrajalo je dvije minute, a udarci obojice bili su većinom blokirani. Adesanya je najviše radio low kickovima, dok je Blachowicz također najviše pogađao nogom, no većinom u tijelo. Osim toga, Poljak je većinu runde držao sredinu Octagona. Ali, to je većinom bilo to u prvih pet minuta. U drugu rundu Jan ulazi agresivnije, a to rezultira primanjem udaraca nogama, tako da se inicijativa brzo smanjuje. No, samo nakratko, budući da Jan izlaskom iz prve minute pogađa svoju do tada najbolju kombinaciju. Sredinom runde napokon Poljak ulazi u klinč, ali bez rušenja. Kako je vrijeme prolazilo, tako se sve više vidjela šteta na Janovim nogama. No, nedostajale su Adesanyi boksačke tehnike.

Odličan napad Blachowicza na početku treće runde, kad serijom ozbiljno ugrožava Adesanyu, a onda ga i ruši. Nisu dugo bili na podu, no prilikom ustajanja Poljak pogađa i koljeno. To ga je ohrabrilo pa je napao, no tu sad Adesanya pogađa nekoliko udaraca iz kontre, kojima usporava prvaka i čak preuzima inicijativu sve dok se Jan nije povukao. Nakon otprilike dvije minute runde, novi klinč i 'body lock' Blachowicza, ali i iz toga Nigerijac uspješno izlazi. Podigao se u trećoj rundi napokon tempo borbe, ali i broj udaraca koje je pogađao izazivač. Svakako do kraja runde vrijedi spomenuti napad Adesanye na koji je Jan dobro kontrirao aperkatom i još jedan 'body lock' Blachowicza te kratku kontrolu uz rub Octagona.

Unutar prve minute četvrte runde još jedan dobar napad Blachowicza, ali tek dovoljno da upozori svog protivnika na dodatni oprez. Nakon kratkog ispitivanja snaga, počeo je Adesanya ulaziti sve bliže i tu radi pogrešku. Poljak napokon pronalazi priliku za ući u rušenje koje nije uz kavez te uspijeva u tome i s pune tri minute do kraja runde ulazi u gornju poziciju. Radio je na boljoj poziciju i na ulazu u posljednju minutu dobiva bočnu kontrolu, no osim što je dodatno izmorio Adesanyu, nije uspio napraviti nešto više. 

Svjesni da jedan udarac može odlučiti, obojica u posljednju rundu ulaze opreznije te biraju pojedinačne pokušaje. Sve do sredine runde, kad Jan eskivira kroše i dolazi do novog rušenja. Uzima gornju poziciju i uspješno je drži, pogađajući dovoljan broj udaraca da Adesanya ne može baš ništa te za sigurnu kontrolu runde. Tako je borbu priveo kraju.

Nestrpljivo se očekivalo sudačke kartice, a one nisu dale sliku neizvjesne borbe, kakva je ista zapravo bila. Dva puta 49-45 i jednom 49-46 za Jana Blachowicza, koji je još jednom prevario sve prognoze i kladioničare te je obranio titulu i po mnogima ujedno spasio dvije UFC kategorije odjednom.

Nunes i dalje nedodirljiva

Još jednu rutinsku pobjedu upisala je Amanda Nunes. Megan Anderson se pokazala kao nedostojna protivnica i to već na nogama, a onda posebno u parteru. Nije dugo trebalo da prvakinja pronađe udarce kojima će ugroziti Australku, a kad je to napravila je brzo odvela borbu na pod. Tamo je krenula udarcima i činilo se da bi mogla na taj način završiti, no onda je odlučila prezentirati svoj također vrhunski BJJ. Krenula je na gušenje, a kad je Anderson isto obranila, prebacila se na ruku. Tranziciju je uspješno provela i zatvorila polugu, nakon čega je izazivačica tapkala te postala još jedna u nizu onih koje nisu mogle pronaći odgovor na ono što nudi najbolja borkinja u povijesti.

Yan kontrolirao situaciju, a onda napravio neopisivu glupost

Veliko razočaranje za apsolutno sve dogodilo se u borbi za titulu bantam kategorije, koja nakon ove priredbe pripada Aljamainu Sterlingu, ali nikako na način kojim bi to itko želio postići. Sterling je bio borac koji je borbu protiv Petra Yana bolje otvorio i prve dvije minute prolaze u njegovim većinom uspješnim napadima. U rundi unutar koje je, osim navedenog, svaki upisao po jedno rušenje, ipak je možda presudan bio direkt Yana kojim je izazivača sredinom runde poslao na stražnjicu. Isto tako je Rus kako je vrijeme prolazio bio sve bolji. Sterling u drugu rundu ulazi s namjerom rušenje i na njemu je radio gotovo četiri minute, no prvak je sve obranio da bi na samom kraju rundu on došao do svog rušenja.

Treća runda također nije donijela previše akcije, no kroz ono što se događalo je Yan bio bolji te je osim nadmoći u udarcima upisao i dva rušenja. Presudna je bila četvrta runda. Sterling je izgledao sve umorniji, a Yan se pametno kretao i skupljao bodove, sve do jednog trenutka kad se izazivač našao na koljenima. Yan mu je uzeo glavu u ruke i doslovno je mogao birati što će napraviti, a onda se odlučio na najgore. Pogodio je koljenom točno u glavu i to dok je Sterlingu jedno koljeno još uvijek bilo na podu, što udarac automatski čini ilegalnim. Borba je prekinuta, a Sterling je nakon nekoliko minuta liječniku rekao da nije sposoban nastaviti. Kako je do tog stanja, neovisno o tome bilo tu ponešto glume ili ne, doveo ilegalan udarac, Yan je diskvalificiran, a Sterling je postao novi prvak. Ipak, pojas nije iznio iz Octagona, nego ga je skinuo i ostavio na podu. Realno je očekivati kako će ova dvojica uskoro odraditi revanš. Inače, sudačke kartice nakon tri runde glasile su dva puta po 2:1 u korist Yana, dok je jedan sudac prve dvije runde bodovao u korist izazivača.

Makhachev dominantan i uvjerljiv

Na glavnom programu smo još popravili impresivan nastup Islama Makhacheva, koji je potvrdio kako ga se s razlogom zove nasljednikom Khabiba Nurmagomedova. Protiv Drewa Dobera je prvo odradio dvije hrvački dominantne runde, a onda je u trećoj završio posao gušenjem.

Pobjede Cruza i Elliotta, novi poraz Benavideza

Uvodni program od čak deset borbi obilježio je povratak Dominicka Cruza, koji je u određenim trenucima borbe protiv Caseya Kenneya podsjetio na svoje najbolje dane i ponovno ulazi u krug kandidata za napad na titulu. Pobjedu je upisao podijeljenom odlukom sudaca, no zanimljivo je kako mu je jedan od njih dodijelio sve tri runde.

Dva bivša izazivača za titulu muha kategorije ostvarili su različite rezultate. Tim Elliott dominantnim je nastupom savladao Jordana Espinosu i time izborio ostanak na UFC-ovom rosteru, ali je isto tako potvrdio da i dalje ima što za ponuditi. Joseph Benavidez nije bio takve sreće te je u borbi protiv Askara Askarova doživio treći poraz u nizu i čini se kako je njegova mirovina sve bliže.

Pothvat karijere napravio je srpski poluteškaš Aleksandar Rakić budući da je nakon pobjede nad Thiagom Santosom postao drugi izazivač Jana Blachowicza. Bila je to zaista gusta borba u kojoj su oba borca imala svoje prilike.

Rakić je, kako pišu 24 sata, meč odradio u nešto pasivnijem izdanju što je potvrdio i nakon borbe. Imao je game plan iako je Brazilac u posljednjih godinu i pol dana imao seriju problema od kojih je definitivno najveći ozljeda koljena te nekoliko manjih operacija.

Nedostajalo je mrvicu više atraktivnosti, no borci su pružili borbu punu tempa i taktičkog pristupa pa su u konačnici dva suca bodovala 2-1 za Rakića, a jedan je sve tri runde dao Srbinu.

'Plan je bio držati distancu, znamo da je Santos 'čekićar'. Voli kontrirati, kad su mu ljudi blizu ide s divljim udarcima, ne zna ni sam kako, ali je jako opasan. Htio sam mu uništiti noge. Nije mi drago, znam da je imao velikih problema s koljenom, ali ovo je posao. Imao sam iste probleme i operacije, znam da je teško. To nije fer, ali želim svoju šansu za titulu. Ovo mi je četvrti bivši izazivač u nizu i pobijedio sam ih sve', rekao je Rakić nakon pobjede koju je posvetio:

'Ovu pobjedu posvećujem Danijelu, svom prijatelju koji je umro u prosincu. Obećao sam njegovoj obitelji. Znam da me gleda s neba. Bog te blagoslovio, počivaj u miru'.