whiting nedostaje

Iznenadna smrt ključnog čovjeka Formule 1 postala veliki problem za cijelo natjecanje

29.03.2019 u 09:47

Bionic
Reading

Smrt dugogodišnjeg direktora utrka Formule 1 Charleija Whitinga par dana prije početka nove sezone izazvala je tugu među vozačima, ali i organizacijske probleme u elitnom automobilističkom natjecanju...

'Jučer smo zajedno pregledavali stazu i teško je prihvatiti da ga sada više nema. On je bio naš čovjek, u sredini između vozača i pravilnika,' rekao je Sebastian Vettel u Melbourneu prije dva tjedna kada je iznenada od plućne embolije umro jedan od sinonima za F1 utrkivanje, FIA-in direktor utrka Charlie Whiting.

  • +3
Charlie Whiting Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Ovaj 66-godišnji Britanac još od sedamdesetih godina bio je dio automobilizma. Počeo je kao vozač sedamdesetih godina pa postao mehaničar i inženjer kroz čitavo desetljeće u F1 momčadi Brabhama kojoj je vlasnik bio Bernie Ecclestone. Godine 1988. postao je tehnički delegat FIA-e, a od 1997. i direktor utrka.

Whiting je imao iznimno važnu ulogu u Formuli 1. Brinuo se da vozači poštuju tehnička i sportska pravila te da se kazne doslijedno provode, što u ovako kompliciranom sportu nekad zaista nije jednostavno i ne moguće je besprijekorno odraditi posao i učiniti da svi budu zadovoljni. Također je morao paziti na najsitnije detalje vezane uz sigurnost, uvažavati ili odbijati stalne žalbe momčadi te bio jedna od ključnih figura u težnji da utrkivanje bolida bude što pošteniji sport.

Nije bilo utrke da nismo čuli rečenicu putem radio veze "Razgovarat ćemo s Charliejem", nakon i najmanjih incidenata, no nažalost nakon 22 godine njegov karizmatični lik više neće krasiti kontrolni toranj na startno-ciljnoj ravnini.

Da je smrt Whitinga veliki problem za Formulu 1 dokaz je da će ga od ovog vikenda na Velikoj nagradi Bahreina (Arenasport 2, nedjelja, 17:10) mijenjati dva čovjeka, jer jedan ne može pohvatati sve što je Charlie dosad radio. Michael Masi bit će FIA-in delegat za sigurnost, dok će s kontrolnog tornja situaciju na startu kontrolirati Christian Bryll.

'Tu smo da pomognemo onome tko će uskočiti, jer nije lako uskočiti u tako velike cipele,' slikovito je objasnio nastalu situaciju ravnatelj Haasa Gunther Steiner, a Formula 1 nastavlja bez jednog od svojih omiljenih likova...