KAPETAN O UGOVORIMA U NBA-U

Iznenadit će vas koliko milijuna dolara Ukić predviđa Bogdanoviću

10.03.2017 u 08:50

Bionic
Reading

Splićanin Roko Leni Ukić - košarkaš grčkog AEK-a - oduševljen je igrama svog suigrača iz hrvatske reprezentacije Bojana Bogdanovića za Washington Wizardse, klub u koji je nedavno zamijenjen iz Brooklyn Netsa. Za tportal.hr Ukić je analizirao Bogdanovićevu igru i poigrao se prognozom kada je u pitanju njegov novi ugovor…

Otprije je poznato to da Roko Leni Ukić od malih nogu prati košarkašku NBA ligu i teško da mu može promaknuti neka zanimljivost ili zanimljiv statistički podatak. Tako ga nije iznenadilo kada smo mu rekli da je Bojan Bogdanović u nedavno odigranoj utakmici protiv Orlanda ubacio osam trica iz 10 pokušaja, od čega dvije trice u posljednjih 70 sekundi, uključujući pobjednički koš. Nešto slično u posljednje četiri NBA sezone uspjelo je samo NBA zvijezdama kao što su LeBron James, Klay Thompson i Stephen Curry. Dva dana kasnije Phoenixu je ubacio 29 koševa uz rekordnih 16-16 slobodnih bacanja…

'Ma, nije me iznenadio. Bojan i ja dosta smo često razgovarali nakon što je zamijenjen u Washington i mogu vam potvrditi da je maksimalno motiviran, a onim što pokazuje jasno je da je trenutačno u dobrom šuterskom ritmu. Stvarno igra odlično i, što je najvažnije, prva je napadačka opcija u njihovoj drugoj petorci, inače napadački vrlo skromnoj. Bojan tu činjenicu maksimalno koristi iako treba biti iskren i reći da vjerojatno nije očekivao niz utakmica s 27, 28 koševa. Ali eto, otvorilo mu se', za tportal.hr kazao je Ukić, košarkaš grčkog AEK-a koji će u prosincu proslaviti 33. rođendan.

Po meni je realno da Bojan dobije između 12 i 15 milijuna američkih dolara po sezoni jer ipak će još porasti tzv. sallary cap za svaku momčad.

U srpnju je Bogdanović slobodan igrač i pred njim je novi višegodišnji ugovor. Može se očekivati da će ugovor života potpisati prije nego što počnu pripreme reprezentacije za Eurobasket kako bi se u potpunosti mogao posvetiti treninzima i pohodu na jednu od medalja koju čekamo još od 1995. godine i EP-a u Grčkoj. Je li tražio savjet?

'Bojan u srpnju postaje ograničeni slobodni igrač ili, kako bi to Amerikanci rekli, restricted free agent. Što se savjeta tiče, iskreno - nemam mu ja što savjetovati jer Bojan ima dovoljno iskustva da povuče potez koji je najbolji za njega. Ako me baš pitate, vjerujem da će imati minimalno pet opcija, od kojih će svaka biti dobra. Po meni je realno da dobije između 12 i 15 milijuna američkih dolara po sezoni jer ipak će još porasti tzv. sallary cap za svaku momčad. Nadam se da će višegodišnji ugovor života potpisati prije okupljanja reprezentacije', poigrao se prognozera Ukić, koji je dio karijere proveo u NBA ligi kao igrač Toronta i Milwaukeeja. Po tome ispada kako bi Bogdanović mogao potpisati petogodišnji ugovor vrijedan oko 75 milijuna dolara, čime bi postao najbolje plaćeni hrvatski sportaš svih vremena.

Rekli ste da se Bojan sjajno snašao u Washington Wizardsima koji će ga, zbog ograničenog budžeta, vrlo teško zadržati ako žele biti još snažniji sljedeće sezone?

Sigurno mu je užitak igrati uz playmakera kao što je John Wall, što se i vidi po njegovim igrama, tako da bi mu zapravo najbolje bilo da ostane u Washington Wizardsima. No veliko je pitanje kako će razmišljati čelni ljudi Wizardsa jer i Otto Porter Jr. - koji im je vrlo važan igrač - u izlaznoj je godini ugovora. Teško da mogu platiti obojicu onoliko koliko im je trenutačno cijena na tržištu.

Za kraj nas je zanimalo ima li volje i želje – s obzirom na ozljede koje su ga mučile - igrati i dalje za hrvatsku reprezentaciju na predstojećem Eurobasketu. Izbornik Aco Petrović računa na vas?

'Naravno da se na mene može računati i nadam se da ću moći pomoći. U grčkom AEK-u iza sebe imam sjajnu sezonu i nisam propustio nijednu utakmicu, što dovoljno govori. Igram dosta dobro u kontinuitetu, klub je dobar i igram u snažnoj ligi. Trener Zdovc i ja imamo sjajan odnos i kad podvučem crtu, ovaj klub je najbolje što sam mogao poželjeti u svakom pogledu kad već ne igram Euroligu', poručio je dobro raspoloženi Ukić, kapetan hrvatske košarkaške reprezentacije

Autor: YouTube