nije im svejedno

Izbornik njemačkih rukometašica uoči odlučujuće utakmice s Hrvatskom u očaju zavapio: Ne, to nikako nije pošteno!

15.12.2020 u 15:13

Bionic
Reading

Hrvatska i Njemačka danas od 18.15 sati na Europskom prvenstvu za rukometašice igraju odlučujuću utakmicu u borbi za plasman u polufinale! Hrvatske rukometašice apsolutni su hit ovog EP-a, jasno je to i njemačkom izborniku, Nizozemcu Henku Groeneru koji ne skriva koliko poštuje naše igračice i izbornika Nenada Šoštarića

Hrvatske rukometašice nikada do sada na Europskim prvenstvima nisu slavile protiv Njemica. Imaju tri poraza, a posljednji je s EP-a 2014. godine kada su njemačke rukometašice u grupnoj fazi slavile 26:24.

No, omjeri snaga u rukometu se mijenjaju pa treba napomenuti kako su hrvatske rukometašice u posljednjih godinu dana ček četiri puta igrale protiv Njemačke. Dva su puta njemačke rukometašice pobijedile, a dvije su utakmice završile bez pobjednica... U lipnju 2019. u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Koprivnici je bilo 24:24, ali je uzvrat pripao Njemicama, slavile su 25:21 i izborile SP u Japanu. U listopadu 2019. godine igrale su dva prijateljska susreta. U Areni Zagreb, bez igračica Podravke, bilo je 21:21, a uz uzvratu u Hamburgu Njemačka je više nego uvjerljivo slavila 32:23.

'I prije je bilo jasno da moramo pobijediti Hrvatsku ako želimo u polufinale. Znamo koje su im jače i slabije strane', rekao je u najavi današnje utakmice njemački izbornik, Nizozemac Henk Groener te dodao:

'Od prošle godine u stalnom sam kontaktu s Nenadom Šoštarićem i valjda sam jedini koji nije iznenađen njihovim napretkom. Međutim, i ja sam bio iznenađen s njihove četiri pobjede u četiri utakmice', priznao je njemački izbornik.

  • +14
Hrvatska - Rumunjska, EP rukometašica, 10.12.2020. Izvor: Profimedia / Autor: BO AMSTRUP / AFP / Profimedia

Nakon prvog kruga EP-a EHF je u dogovoru s organizatorima promijenio raspored odigravanja utakmica, tada su hrvatskim rukometašicama 'ukradena' tri dana odmora. Nitko se nije bunio, ali sada odjednom njemačkom izborniku ne odgovara raspored. Posebice jer su u ponedjeljak Nizozemke bile bolje, a Njemačka u samo 24 sata mora igrati dvije jake utakmice.

'To je vic. Ne, to nikako nije pošteno. Mi ćemo odigrati tri utakmice u četiri dana. Ako usporedimo raspored drugih, stvarno nije pošteno', u očaju je zavapio ljutiti Henk Groener. OK, što je tu je, neka se sad sam snalazi jer nije se bunio kad mu je raspored odgovarao... Naše će rukometašice svježije dočekati današnju utakmicu koja počinje u 18.15 sati.

  • +13
EP u rukometu za žene; Hrvatska - Srbija, 8.12.2020. Izvor: EPA / Autor: CLAUS FISKER

I njemačke rukometašice s velikim respektom pričaju o našim reprezentativkama. Hrvatska je istinsko čudo i osvježenje na ovom EP-u.

'Postala sam njihov fan. Pokazale su nevjerojatan borbeni duh i strast. Uvijek daju sve od sebe i jako su napredovale. Međutim uvjerene smo da imamo sve što je potrebno da bismo ih pobijedile', rekla je u najavi utakmice protiv Hrvatske Antje Lauenroth i dodala:

'Ne možemo uspoređivati ovu Hrvatsku s onom iz 2019. godine. Sve su impresionirale svojim predstavama ovdje.'