najsretniji poraz

Izbornik 'Malih Vatrenih' Bišćan nakon povijesnog uspjeha i drame nahvalio svoje igrače: Kapa im do poda za karakter i zajedništvo

01.04.2021 u 08:28

Bionic
Reading

Mlada hrvatska nogometna reprezentacija unatoč 1:2 (0:1) porazu od Engleske, u dvoboju posljednjeg, 3. kola skupine D izborila je prolazak u četvrtfinale Europskog prvenstva koje se održava u Mađarskoj i Sloveniji. Strijelac pogotka koji je Hrvatskoj donio veselje, a Englezima očaj, bio je Domagoj Bradarić u sudačkoj nadoknadi, a što je još važnije, pogodak je prava majstorija

Hrvatska je bila pred ispadanjem nakon što je Engleska golovima Ezea (12-11m) i Jonesa (74) povela sa 2:0, no Domagoj Bradarić je sjajnim pogotkom sa 25 metara u prvoj minuti sudačke nadoknade smanjio na konačnih 2:1 što je bilo dovoljno za prolazak jer je Portugal u drugoj utakmici ove skupine u Ljubljani svladao Švicarsku sa 3:0 (1:0).

>> Poznato je protiv koga Hrvatska igra u četvrtfinalu Eura te tko je suparnik našim mladim zvijezdama u eventualnom polufinalu

Hrvatski izbornik Igor Bišćan nastojao je u tim posljednjim minutama smirivati momčad.

'Sve ste vidjeli, pokušavao sam smirivati, a djelovao sam najnemirnije. Na kraju je najbitnije da smo uspjeli, da smo vjerovali do kraja, da smo čekali i dočekali jednu situaciju. Utakmica je završila u nevjerojatnom stilu, taj gol i prolaz pamtit ćemo dugo, a naravno da su emocije bile prenaglašene. Toliko smo htjeli četvrtfinale i dečki su ga zaslužili. U ovako teškoj skupini čekati do posljednjeg trenutka plasman u četvrtfinale je stvarno poseban osjećaj', kazao je Bišćan dodavši:

'Presretan sam zbog svih nas, zbog igrača, mog stožera i svih ljudi oko nas. Mala smo, ali kompaktna grupa. Bili smo to i prije, a pogotovo poslije svega što se događa oko covida-19. U ovih deset dana izolacije stalno smo pričali da ima nešto u tim dečkima i odnosima, nešto što bi nas moglo prebaciti u određenim trenucima kao što su bili ovi u samoj završnici utakmice. Uspjeli smo i stvarno sam presretan', kaže Igor Bišćan čija je momčad i na kraju kvalifikacijskog ciklusa prolazila svojevrsnu dramu, strepeći do zadnjeg trenutka za plasman na Euro.

  • +16
Hrvatska - Engleska, Euro U-21, 2021. Izvor: Profimedia / Autor: Luka Stanzl / PA Images / Profimedia

'S dečkima svakih nekoliko mjeseci provodim po sedam, osam dana i ne bi bilo baš najprimjerenije umišljati sebi da mogu napraviti nešto što ne mogu njihovi treneri u puno duljem razdoblju, ali definitivno smo uspjeli stvoriti atmosferu sličnu onoj koju imaju u klubovima, pogotovo u onima koji rade stvari iznad svojih objektivnih mogućnosti. Kad je tako, kad su oni skupa, onda je sve moguće. Splet okolnosti nam je išao na ruku, ali sve smo zaslužili. Ne znam baš je li samo pitanje sreće u sudačkoj nadoknadi pogoditi u rašlje, za to treba imati i malo petlje i puno mirnoće i u to treba vjerovati. Dosuđen je jedanaesterac protiv nas koji bi se teško mogao nazvati jedanaestercem, ali prešli smo i preko toga. Dečki imaju visok prag tolerancije i podnošenja pritiska i frustracija, a bili smo pod pritiskom tijekom cijelog kvalifikacijskog ciklusa i ovog turnira, pogotovo poslije prvog poraza. Zato… Kapa im do poda za karakter i zajedništvo, završiti ovako tešku skupinu na ovakav način… Bez prave kvalitete ne bi bilo šanse'.

Poslije Švicarske ovo je bila druga uzastopna utakmica u kojoj je Hrvatska morala čuvati rezultat u samoj završnici.

'Ja sam prstima pokazivao na svoju glavu i poslije 3:0 protiv Švicarske, da budemo pametni i da nije gotovo, ali dogodi se… Moramo imati razumijevanja za ove dečke, oni su još uvijek mladi igrači koji sazrijevaju. Emocije nije lako kontrolirati niti nama starijima, kamoli njima. U određenim dijelovima utakmice je djelovalo da smo pogubili konce kad su emocije u pitanju, dobivali smo neke nepotrebne kartone, ali sve je krenulo od tog jedanaesterca. Branili smo se na sve moguće načine, ali moram pohvaliti dečke, bili su pametni tih pet ili šest minuta, koliko je trajala sudačka nadoknada i mirno priveli utakmicu kraju'.

Pogled prema četvrtfinalu donosi priču o aktualnom europskom prvaku i vjerojatno najtežem mogućem protivniku…

'Što se igračkog kadra tiče, u ovom trenutku stvarno nema smisla pričati o tome. Gospodin Dalić i ja smo uvijek dobro surađivali i vjerujem da će tako biti i ovaj put. Uvijek sam govorio da je A selekcija prioritet, reći ću to i sad. Nadam se da ćemo uspjeti naći zajednički jezik po tom pitanju. Što se Španjolaca tiče, ne bih gledao tako daleko, treba uživati u ovom trenutku i osjećaju. Ima dovoljno vremena da ih proučimo, najbitnije je da četvrtfinale dočekamo zdravi, a onda ćemo se već znati postaviti'.

Kad je o krajnjem dometu ove momčadi riječ, Bišćan u prvi plan ističe vrijednosti i kvalitete hrvatske momčadi koje se ne mogu mjeriti novčanom vrijednošću.

'Teško je predvidjeti, prognozirati i procijeniti što možemo u nastavku prvenstva. Dečki su pobijedili su momčad koja je šest ili sedam puta vrednija od njih, kvalificirali su se u četvrtfinale u skupini u kojoj su dvije momčadi bile izraziti favoriti, što znači da vrijede više od onog koliko pokazuju parametri procjenjivanja mladih igrača. Ja bih ovu momčad procjenjivao s nečim što nema veze s novcima, a to su karakter, htijenje, zajedništvo. To je nešto što se ne može mjeriti novcem. Neki igrači su na pragu A reprezentacije, neki su prvi put bili u ovom sazivu, ali su dali sve, neki igraju u trećim ligama, neki u manjim hrvatskim klubovima, a svejedno smo uspjeli kao momčad. Ovaj će rezultat u svakom slučaju biti veliki poticaj za njihove karijere'.

Za hrvatskog izbornika ovo je vjerojatno najdraži poraz ikad…

'Prvo što sam rekao dečkima u stožeru da se ne mogu sjetiti jesam li se ikad radovao porazu, a ovaj je toliko sladak da imam osjećaj kao da vrijedi stotinu pobjeda. To je život. Vratit ću se na prvu utakmicu, mnogi su bili pametni i kritizirali način na koji smo igrali i sad poslije svega nam je taj minimalni poraz omogućio da izborimo četvrtfinale, jer je Portugal sve druge momčadi u skupini pobijedio većom razlikom. Ove dečke treba učiti da vjeruju, da se znaju natjecati, jer ovo nije liga, nego turnir. Na Euru treba biti pametan i stabilan, a ne oscilirati s emocijama i misliti od danas do sutra. Naša postojanost i usmjerenost ka cilju, naravno i splet naklonjenih okolnosti, doveli su nas do četvrtfinala', zaključio je Bišćan.