FIFA_SP_2018.svg

PRED NOVIM IZAZOVOM

Izbornik Dalić najavio sudar s Rusima, a dotakao se i dolaska predsjednice te je jasno rekao...

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija u petak je morala promijeniti mjesto održavanja posljednjeg treninga jer je par sati prije padala jaka kiša i napravila pravi mali kaos u gradu. Dio prometnica je bio zatvoren, pa hrvatski reprezentativci nisu mogli do terena gdje je taj trening trebao biti odrađen

Međutim, svi ti problemi nimalo nisu utjecali na izbornika Zlatka Dalića, koji je biranim riječima govorio o domaćinima i svemu što posljednjih tri tjedna doživljava u Rusiji.

'Ma, nije samo ovih pet dana u Sočiju, već sve ovo vrijeme, dok smo u Rusiji, na svakom mjestu osjećamo ljubaznost i toplinu ljudi. Sve je za svaku pohvalu, stadioni, hoteli, tereni. Uz sve to prati nas i rezultat, što svakako upotpunjuje cijeli ovaj dojam'.

Hrvatska će u četvrfinalu igrati protiv domaćina, a takve utakmice igrala je i na SP-u 1998. godine, protiv Francuske, te prije četiri godine u Brazilu.

'Mi ne možemo birati protivnika. Pred nama je četvrtfinale, i nije nam bitno tko je protivnik. Naši igrači igraju takve velike utakmice, pred brojnim protivničkim navijačima i zato tu ne očekujem nikakav posebni problem. A niti nam to smije biti opravdanje'.

  • +46
SP u nogometu, osmina finala: Hrvatska - Danska Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Kakvu Rusiju očekujete, kao protiv Španjolske, kad je čekala svoje prilike iz kontri i polukontri?

'Ne mogu ja govoriti kako će igrati Rusija. Ja sam znam koji je naš plan. Moramo biti organizirani, paziti u defanzivi, biti agresivni i igrati zajednički, kao u prethodnim utakmicama. Moramo prema naprijed biti bolji. A protivnik će igrati koliko mu mi omogućimo. Inače, na cijelom se turniru igra zatvoreno, s puno blokova. Mi moramo tražiti igru kao u dosadašnjim utakmicama. Respektiramo Ruse, jer da nisu dobri ne bi došli do četvrtfinala'.

Koja od dosadašnjih utakmica bi mogla biti najsličnija ovoj s Rusijom?

'Ovo je sasvim nova utakmica, velik je ulog za obje momčadi. A sve četiri utakmice dosad bile su različite. Ponavljam, respektiramo Ruse, jer ako su izbacili Španjolce znači da imaju karakter. Moramo se paziti njihovih kontri i polukontri'.

Za razliku od Rusa, koji su u Soči stigli tek u četvrtak, Hrvatska se na ove klimatske uvjete privikava još od ponedjeljka.

'Bila je to dobra odluka, da se priviknemo na nove uvjete. Imali smo sjajne uvjete i u St. Peterbrugru, ali ovdje je puno toplije, više je vlage. Osim toga, nimo trebali putovati. Pogodili smo s dolaskom ovdje'.

Kineske je novinare zanimalo koliko izborniku Daliću znači dolazak predsjednice Kolinde Grabar Kitarović na utakmicu.

'Cijeli narod i država žive u euforiji. Trgovi, kafići, sve je prepuno. Za nas je čast i dodatni motiv što nas predsjednica podržava i bodri te što će doći. A ja želim neka dođe i u Moskvu'.

  • +5
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na utakmici Hrvatska - Danska Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev/ CROPIX

Za kraj, Dalić se prisjetio gdje je bio u ovo doba 1998. godine, odnosno kada je Hrvatska pobijedila Njemačku.

'Povijest se, nadam se ponavlja. Doduše, na treba nam pobjeda 3:0 kao tada. Dovoljno bi bilo i 1:0. Sada imamo priliku napraviti taj korak, neće biti ni lako ni jednostavno, ali o tome govorimo još od prvog dana. Moramo pronaći snagu i energiju, moramo imati najbolji dan i da se primaknemo toj generaciji iz 1998. godine. Ja sam u to vrijeme čak i bio na utakmicama u Francuskoj, na onima u skupini, ali kako sam u to vrijeme još bio aktivni igrač, u vrijeme kada se igrala utakmica protiv Njemačke, već sam bio na pripremama s klubom. No, ponosan sam na sve, išao sam i na utakmice u Poljsku, Njemačku, Austriju...', završio je izbornik Dalić i poveo dečke na posljednji trening.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal