KONAČNA ODLUKA

Izbacili Izrael iz svih natjecanja: Ne možemo im pružiti sigurnost

11.01.2024 u 16:54

Bionic
Reading

Međunarodna federacija hokeja na ledu (IIHF) objavila je suspenziju sudjelovanja Izraela u svim svojim natjecanjima kako bi osigurala "sigurnost svih sudionika", uključujući i Izraelce

"Nakon pažljivog razmatranja situacije, Vijeće IIHF-a odlučilo je da, s obzirom na zabrinutost oko sigurnosti svih sudionika natjecanja, Izrael više neće sudjelovati u IIHF natjecanjima u ovom trenutku", napisao je savez u priopćenju za javnost. u srijedu.

Reprezentacija Izraela trebala je sudjelovati na Svjetskom prvenstvu divizije II-A koje je trebalo biti održano u travnju u Srbiji.

“U skladu s obvezom IIHF-a da zaštiti sve natjecatelje i svojom obvezom uvođenja odgovarajućih sigurnosnih i zdravstvenih mjera kako bi se to postiglo, Vijeće IIHF-a odlučilo je suspendirati sudjelovanje izraelske reprezentacije na IIHF prvenstvu, sve dok se ne osiguraju sigurnost i dobrobit svih sudionika, uključujući i Izraelce", piše dalje federacija.

Ova odluka donesena je nakon razgovora sa zemljama sudionicama i zemljom domaćinom, navodi dalje IIHF.

Od napada bez presedana koji je na svom teritoriju počinio Hamas 7. listopada i početka sukoba između njega i palestinskog islamističkog pokreta u Gazi, izraelski sportaši su prisiljeni igrati na neutralnome terenu umjesto doma, a njihovi predstavnici su pod najvećom zaštitom u inozemstvu. 

Primjerice, Macabi Haifa je 2. siječnja u Beogradu u košarkaškoj Euroligi morao ugostiti Monaco, u nogometu je isti klub krajem studenog "kod kuće" u Budimpešti igrao protiv Rennesa u Europskoj ligi, a nogometna reprezentacija igrala je kvalifikacije za Euro-2024 protiv Švicarske 15. studenog na terenu Felcsut u Mađarskoj.