SVATKO IMA SVOJU ISTINU

Iz policije do detalja objasnili ružne scene s Torcidom; žestoka osuda iz Hajduka

11.12.2017 u 18:08

Bionic
Reading

U prostorijama Policijske uprave zagrebačke održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljene aktivnosti koje je policija poduzela 10. prosinca tijekom osiguranja nogometne utakmice Hrvatski Telekom Prve lige između Lokomotive i Hajduka (0:2) odigrane u nedjelju u Zagrebu, a priopćenjem su se povodom cijele situacije oglasili i iz splitskog kluba

Načelnik Sektora policije PU zagrebačke Davor Posilović na početku je naveo da je policija imala informacije da će veća skupina gostujućih navijača doći u Zagreb te da se očekuje korištenje pirotehnike u većoj mjeri s ciljem prekida susreta, izazivanja nereda, izvikivanja poruka neprimjerenog sadržaja te izazivanja situacija koje bi rezultirale napadima na policijske službenike ili zaštitare.

Voditelj Odjela za javni red PU karlovačke Marko Kesić naveo je da je zaprimljena dojava da se na Županijskoj cesti Grabrk-Malik u Općini Bosiljevo nalazi više desetaka vozila i da se okupilo više navijača. Kada su na mjesto događaja došle pojačane policijske snage zatekle su 18 navijača i dva vozila te su pronašli predmete koji su izloženi na ovoj konferenciji (vodovodne cijevi, drvene palice, bengalke, teleskopska palica i drugo), a čime je spriječen mogući sukob između dviju navijačkih skupina.

  • +4
Lokomotiva - Hajduk, 19. kolo HT Prve lige, 2017/18. Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Također, utvrđeno je da je počinjeno kazneno djelo oštećenja tuđe stvar tj. presječena je zaštitna žičana ograda autoceste A1 duljine oko 8 metara, kako bi se napravio prolaz radi ulaska na autocestu i napada na gostujuće navijače koji su krenuli u Zagreb.  

Načelnik Posilović naveo je da su na području stadiona Maksimir policijski službenici u 16.17 sati, na tribini gdje je bilo smješteno oko 800-tinjak gostujućih navijača koji su uporabili pirotehniku u velikoj mjeri prema zaštitarima, vatrogascima i policijskim službenicima, izdali upozorenje i zapovijed navijačima da prestanu s ugrožavanjem sigurnosti  na tribini.

Kako su se navijači oglušili policijski službenici su u cilju sprječavanja daljnjeg paljenja pirotehnike i ugrožavanja ljudskih života, savladavanja otpora i odbijanja zapovijedi, vrijeđanja i uvredljivih skandiranja uporabili sredstva prisile (tjelesnu snagu, službenu palicu i raspršivač) i izdvojili šest osoba koje su se protupravno ponašale.

Nakon završetka utakmice u Krešićevoj ulici dio gostujućih navijača, oko 150, napao je policijske službenike te su policijski službenici uporabili sredstva prisile prema toj grupi navijača i spriječili daljnje napade.

Prije, za vrijeme i nakon utakmice dovedeno je ukupno 14 navijača, od čega 13 gostujućih i jedan domaći, od kojih nitko nije bio ozlijeđen, a nije bilo ni oštećenja imovine, navodi se u priopćenju iz policije.

Lokomotiva – Hajduk 0:2, 19. kolo 2017./18. (sažetak)

No oglasili su se i iz Hajduka koji su stali uz navijače. Priopćenje splitskog kluba prenosimo u cijelosti:

'HNK Hajduk Split oštro osuđuje represiju prema svojim navijačima koja je već sada postala folklor na gostujućim utakmicama Kluba. Posljednji u nizu je sramotni incident koji se dogodio ovog vikenda prilikom gostovanja Hajduka kod Lokomotive na Maksimiru.

Naime, tom prilikom Hajdukovi navijači izvrgnuti su rigoroznim pregledima zbog kojih je dosta njih i s uredno plaćenom ulaznicom na stadion ušlo tek u drugom poluvremenu. Voljeli bismo kad bi mogli ovo pripisati lošoj organizaciji utakmice, ali nije da se ovo događa prvi put. Pri tom je, kao nedavno i na Rujevici, zabranjeno unošenje transparenata s obilježima kojima se izražava stav prema načinu rada Hrvatskog nogometnog saveza. Osim što se krše temeljna ljudska prava, ovim činom hrvatski nogometni vlastodršci provode i kontinuiranu zabranu slobode govora koja je uvriježena civilizacijska vrijednost u svim demokratski uređenim državama.

Protiv smo bilo kakvog nasilja i u potpunosti podržavamo sprječavanje pokušaja unošenja, unošenje i isticanje transparenta, zastava s tekstom, slikom, znakom ili drugim obilježjem kojima se iskazuje ili potiče mržnja ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti, no oštro prosvjedujemo protiv zabrane svih transparenata. Iskazivanje podrške klubu putem transparenata neizostavan je i potpuno legalan dio nogometnog kolorita koji je prisutan na svim stadionima i u klubovima. Naravno, onima koji uopće imaju navijače. 

Istina, tribina je mjesto gdje se nerijetko izražava nezadovoljstvo, no kriteriji za zabranu ili sankcije određeni su Zakonom o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima i pravilnikom o sigurnosti HNS-a koji ne predviđaju ovakve mjere. Ovakva cenzura predstavlja opasan presedan i vraća nas u vremena za koja se svi nadamo da su daleka prošlost. Da bi se zabranili transprenti nije dovoljno da se nekome njegov sadržaj ne sviđa već da je u suprotnosti sa Zakonom.

Posebno osuđujemo i agresivan pristup policajaca prema navijačima prilikom izlaska sa stadiona, a među kojima je bilo i veliki broj roditelja s malom djecom.

Krajnje je vrijeme da se HNS počne brinuti o razvoju hrvatskog nogometa umjesto osmišljavanjem kojekakvih zabrana i mehanizama prisile usmjerenima prema navijačima. Uostalom, hrvatska javnost im je tijekom zadnjih godina bezbroj puta jasno dala do znanja što misli o njihovom (ne)radu. 

HNK Hajduk Split'