TEŠKO GLEDLJIVE IDEJE

Iz kola u kolo, on je najlošiji Dinamovac!

04.08.2013 u 11:25

  • +8

4. kolo MAXtv Prve lige; Dinamo - Split

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj

Bionic
Reading

Dok Dinamo relativno uvjerljivo kroči domaćim prvenstvom i europskim ispitima, njegov trener Kruno Jurčić iz utakmice u utakmicu biva smatran najslabijom karikom svoje ekipe

Nakon pobjede protiv Splita 1:0, na našem smo portalu Tribina.hr pitali kako su naši korisnici vidjeli dotični dvoboj, a vrlo su indikativni bili njihovi odgovori kod evaluacije igrača i osoblja.

Ocjene igrača Dinama na utakmici protiv Splita


S jedne strane, Dinamo ima nekoliko igrača koji su redovito u samom vrhu lige; Soudani je s ocjenom 6.0 gotovo uvjerljivo najbolje ocjenjeni igrač lige, a ne zaostaju mnogo niti Pinto, Fernandes i Šimunić kada igra. Dakle, Dinamov se igrački kadar redovito procjenjuje značajno boljim nego što ga ima bilo koja momčad, pa već redovito dolaze pohvale za gotovo sve ovoljetne akvizicije.

S druge strane, Dinamov trener Kruno Jurčić drži ocjenu tek 3.2, po čemu su ispred njega redom Igor Tudor (4.6), Matjaž Kek (4.5), Tomislav Ivković (4.0) i Igor Pamić (3.9). Dakle, momčad u kojoj igraju pet ponajboljih igrača lige vodi trener ispred kojeg su četvorica od devet konkurenata. Upravo je na to pažnju skrenuo u svojoj analizi naš korisnik Mac316, koji je na tragu slavnog vesterna opisao što je u Dinamu dobro, što loše, a što ružno (ili uvijek isto, kako sam kaže...).


Dobro: Dinamo ove sezone ima konačno ekipu znalaca. Bekovi znaju igrati nogomet (naravno, kad jedan od njih nije Pivarić), vezni igrači ne dodaju samo prvom do sebe nego pokušavaju nešto iskreirati, a napadači i krila imaju znanje, ideju i moć da loptu zadrže, proslijede, povuku, a neku čak i pospreme. Gol koji je Dinamo na jedvite jade postigao je savršen primjer znalaca.

Husejinović šalje genijalnu loptu, fino zarezanu, iza leđa obrane Splita (takvi pokušaji Brozovića završavaju kao kontra suparnika) a igračina Soudani 'šukerovski' prima loptu i mirno radi ono što najbolje zna – trpa! Taj trenutak vizije i konkretnosti je bio dosta za 3 boda, ali nepravedno bi bilo da se tvrdi da je to bio jedini bljesak. Treba spomenuti još jednog znalca, Fernandesa, čovjeka koji jednostavno zna i može, ima moć, ali i volju, nešto što nismo navikli gledati kod Dinamovih stranaca. Fernandes lomi suparnike ritmom, iscrpljuje ih, ne pretjerujem ako ustvdim da je dio razloga što je Soudani pobjegao obrani kod gola jer su ljudi umorni od 88 minuta nadtrčavanja s odličnim Juniorom.

Loše: Da, Dinamo dobija utakmice, ali dobija ih s po 1:0 individualnim potezima, dok nekoj organiziranoj igri ni traga ni glasa. Nikad nisam bio preveliki fan pokojnog Josipa Kužea, ali imao je jednu rečenicu koja je pametna i primjenjuje se na ovu situaciju. Rekao je Joža: lako je stvoriti obrambenu igru, to može svatko s malo vremena, ali stvoriti napadačku igru, to već treba znanja i to ne može svatko.

Kretanje ocjena Krune Jurčića kroz sezonu na Tribini.hr


Kruno Jurčić dokazuje da je tomu tako, zaista to ne može svatko, on prvi ne. Ni u trećem mandatu Jurčić ne uspijeva pomaknuti granice svog trenerskog znanja, i dalje su to isto teško gledljive ideje koje nam Kruno želi prodati kao neku kontorolu igre ili kako već. Dinamo napada prestihijski, igrači nemaju jasne uigrane ideje kako napadati nego se oslanjaju isključivo na talent, a igra iz prekida je takoreći nepostojeća. Korneri i slobodni udarci za Dinamo nisu nikakva prilika nego samo mučenje i potencijalna opasnost za kontru.

Zdravko Mamić mora ozbiljno razmisliti i to što prije. Najbolji scenarij što se može dogoditi ovakvom Dinamu je da još jednom na kvalitetu i dobar ždrijeb upadnu u skupine LP, ali sa Jurčićem i ovom igrom tamo opet budu topovska hrana jakima, a puno lošiji scenarij je da se čak ni to ne dogodi i da individualna kvaliteta ne presudi u nekoj bitnoj utakmici, možda već ovoj sa Sheriffom.

Ako želite komentirati igru Dinama ili ostale nogometne aktualnosti, učinite to na našem portalu Tribina.hr