vrhunski stručnjaci dijele savjete

Ivica Tucak otkriva ključni detalj za osvajanja svjetskog zlata

23.02.2018 u 14:31

Bionic
Reading

Najbolji svjetski vaterpolski trener i izbornik reprezentacije Ivica Tucak otkrio je kako je 'barakude' doveo do svjetskog zlata koje su vrhunskom igrom protiv domaćina zasluženo osvojili prošle godine u Budimpešti. Svoja razmišljanja o najvažnijim faktorima te viziju budućnosti u profesionalnom sportu iznio je na tribini Budućnost vrhunskog ekipnog sporta kojom je na KIF Sveučilišta u Zagrebu otvorena 16. međunarodna konferencija Kondicijska priprema sportaša

'Simbioza ogromne želje za uspjehom i same mogućnosti da se to ostvari bili su ključni za osvajanje svjetskog zlata', istaknuo je Ivica Tucak te dodao.

'U Hrvatskoj imamo reprezentacije s dobro izgrađenim sustavima koje se na svim velikim natjecanjima bez problema mogu uključiti u borbe za medalje. Treneri i igrači moraju se nastaviti educirati, a uz dobre uvjete za rad i napredak bez sumnje nas čeka još ljepša budućnost hrvatskih ekipnih ali i individualnih sportova'.

U zanimljivoj sportskoj tribini uz Tucka su sudjelovali Lino Červar, Mirko Novosel, Vatroslav Mihačić i Miljenko Rak koji su stotinama posjetitelja otkrili najznačajnije trenutke svojih karijera i naporan put do samog vrha ekipnog profesionalnog sporta. Lino Červar tako je ukazao na važnost reafirmacije trenerske struke dok je Mirko Novosel govorio o značaju individualne izgradnje budućih velikih igrača. Vatroslav Mihačić i Miljenko Rak vrlo važnim smatraju stvaranje kondicijskih preduvjeta i sveobuhvatan rad s igračima od samog početka, što je jedan od glavnih čimbenika uspjeha u ekipnim sportovima.

  • +9
SP u vaterpolu, finale: Hrvatska - Mađarska Izvor: Reuters / Autor: LASZLO BALOGH

Nakon sportske tribine tradicionalno je pronašen najbolji kondicijski trener čiju je titulu za proteklu 2017. godinu ponijela kondicijska trenerica Tamara Despot koja je posljednjih 16 godina radila sa svim dobnim skupinama mladih i vrhunskih nogometaša nogometnog kluba Dinamo.

Otvaranju konferencije KPS 2018. prisustvovali su zamjenica Gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević, načelnik sektora za razvoj SDUŠ Darko Vučić, glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Josip Čop, dekan Kineziološkog fakulteta Tomislav Krističević, Igor Jukić i Luka Milanović iz Organizacijskog odbora konferencije KPS. Prvi konferencijski dan oduševio je i Valenta te Martina Sinkovića, Dubravka Šimenca te brojne druge posjetitelje.

  • +13
KPS 2018. Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Renato Branđolica

Na ovogodišnjoj konferenciji gostuju brojni svjetski stručnjaci kao što je Francesc Cos, direktor Barca Innovation Hub nogometnog kluba Barcelona. On na svom predavanju predstavlja koncept ovog projekta koji uključuje učinkovitu selekciju budućih nogometnih talenata ali i razvoj te razmjenu znanja u područjima poput medicine, tehnologije, timskog sporta, društvenih znanosti i drugog.

Očekuje nas i predavanje trenera Julia Calleje, cijenjenog znanstvenika i kondicijskog trenera kojeg je najviše proslavio rad s najboljom španjolskom košarkaškom generacijom u povijesti, europskim i svjetskim prvacima. Tu je i Francesco Cuzzolin, sportski stručnjak čije je ime uz brojne druge uspjehe u svijetu prepoznato i po uspješnom kondicijskom vodstvu NBA košakaške momčadi Toronto Raptors.

Svoja znanja iznijet će kondicijski trener košarkaškog kluba Baskonija Luka Svilar te Igor Čerenšek čiji Mentalni trening profesionalne sportaše dovodi do samog vrha i pruža jedan novi, suvremen i sveobuhvatan pogled na kondicijsku pripremu sportaša.

Šesnaesto izdanje Kondicijske pripreme sportaša održava se u organizaciji Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Udruge kondicijskih trenera Hrvatske.