KARATE

Ivan Kvesić uvjerljivo izborio borbu za svjetsku broncu, čeka ga stari znanac protiv kojeg ima puno bolji omjer

18.11.2021 u 14:06

Bionic
Reading

Ivan Kvesić superiorno se plasirao u meč za brončanu medalju u poluteškoj kategoriji na SP-u u karateu u Dubaiju. Nakon poraza već u 1. kolu u utorak

Ivan je do posljednjih trenutaka 'visio' za repasaž, budući da je Egipćanin Yousef Badawy na putu do finala imao još zahtjevnih obaveza koje je ispunio samo dvije sekunde prije kraja polufinalnog dvoboja i još nekoliko dana aktualnog svjetskog prvaka pogurao prema repasažu za brončanu medalju.

Ivan je takav rasplet vrlo ozbiljno dočekao i ostvario tri vrlo upečatljive pobjede, bez izgubljenog boda. Svladao je Iračanina Othmana Shvana Majeeda 3-0, Brazilca Diega Silve 7-0 i natjecatelja Saudijske Arabije Faraja Al-Nashrija 4-0. Za brončanu medalju u subotu će se boriti protiv Francuza Jessieja Da Coste. Međusobno su se borili sedam puta, Ivan vodi 5-2, posljednja dva meča je dobio.

'Najzahtjevnije je bilo to što sam imao tri borbe unutar pola sata, uspio sam, dat ću sve od sebe u subotu', istaknuo je hrvatski predstavnik u kategoriji -84 kg.

Alessandra Hasani bila je izvrsna na tatamiju u repasažu kategorije do 55 kg. Poslije ipak neuvjerljivog izdanja protiv kasnije finalistice Egipćanke Ahlam Youssef 3-2, u repasažu bila je to Hasani iz zaista najboljih dana. Beskompromisna, spremna na rizik, s nizom pothvata i rezultatskih preokreta.

Tako je bilo protiv Turkinje Umar Uguy. Nakon što je uvjerljivo gubila, sve je preokrenula i dobila susret 6-3. U nastavku je nastradala Cipranka Arianne Gonzales 6-0, a ponovno drame i u posljednjem meču repasaža prije borbe za broncu. Sevinch Rahimova povela je 2-0, Hasani je u samo nekoliko sekundi preokrenula kroz dvije akcije za 3-2, ali meč za broncu ipak u Dubaiju za nju nije bio moguć.

Razlog je bod Uzbekistanke kojim je izjednačila na 3-3 dvadesetak sekundi prije kraja, a zapravo njezina pobjeda zbog pravila 'senshua' odnosno prvog osvojenog boda.

'Malo sam stala u završnici, što je protivnica iskoristila na najbolji način za nju. Na kraju sam sedma, a tako je malo nedostajalo za puno, puno više', rekla je Hasani.

Dvoboj za brončanu medalju u borbama još u utorak su osigurali Lucija Lesjak (+68 kg) i Anđelo Kvesić (+84 kg). Sara Malčec u natjecanju katašica osvojila je 6. mjesto u svojoj kvalifikacijskoj skupini i u prvom krugu završila nastup na premijernom SP.

'S obzirom na okolnosti, napravila sam najbolje što sam u ovom trenutku mogla', rekla je Malčec, koja je bila sudionica i ovogodišnjeg EP-a u Poreču.

Matija Relić bio je pozitivan na koronavirus prije odlaska reprezentacije u UAE, naknadnim testiranjima ostalo je tako, pa Hrvatska u muškim pojedinačnim katama ovoga puta nije imala predstavnika.

Poslijepodne početak ekipnih borbi. Muška vrsta sastaje se sa Azerbajdžanom, a ženska će se borit protiv reprezentacije Južnoafričke Republike. Na SP koje u Dubaiju traje do nedjelje sudjeluje 983 karatista iz 105 zemalja.