UNIVERZIJADA

Iva Radoš osvojila srebro, ozljeda Ane Zaninović

12.07.2015 u 16:15

Bionic
Reading

Hrvatska taekwondašica Iva Radoš osvojila je srebrnu medalju u kategoriji do 73 kilograma na Univerzijadi u korejskom Gwangjuu

To je treća medalja za Hrvatsku na Univerzijadi i to treće srebro nakon što je Ivina kolegica Lucija Zaninović osvojila drugo mjesto u kategoriji do 49 kilograma, dok je judašica Andrea Bekić bila druga u kategoriji do 57 kilograma.

Za Radoš je to četvrta medalja s velikih natjecanja ove godine. U ožujku je osvojila srebro na europskom prvenstvu u olimpijskim kategorijama u Naljčiku, zatim je u svibnju osvojila broncu na svjetskom prvenstvu u Čeljabinsku, te u lipnju broncu na Europskim igrama u Bakuu.

Članica zagrebačkog Metalca je odlično otvorila turnir. U prvom kolu je pobijedila Britanku Jade Slavin 6:3, a u drugom kolu je pobijedila Petru Matijašević iz splitskog Marjana koja nastupa pod makedonskom zastavom rezultatom 5-3. Radoš je u polufinalu bila bolja od Turkinje Asene Aydin Furkan sa 9:2. Finalni meč bio je repriza polufinala svjetskog prvenstva prije dva mjeseca protiv Kineskinje Zheng Shuyin, a reprezentativka Kine bila je bolja i ovog puta sa 4:0.

Posljednjeg dana pojedinačnog taekwondo dijela natjecanja na Univerzijadi trebala je nastupiti i Ana Zaninović međutim, zbog problema s koljenom odustala je od nastupa. Ana će odmah po povratku u Split morati ponovno na terapije i injekcije kako bi odradila ovu sezonu do kraja i uspjela izboriti vizu za olimpijske igre u Rio de Janeiru. Slične probleme imala je i uoči odlaska na svjetsko prvenstvo u Čeljabinsku, a tada je upravo primjena preparata autologne kondicionirane plazme pomogla da ipak otputuje na SP.

Ana je zadobila ozljedu lijevog koljena, te je nakon MR obrade utvrđeno da ima rupturu lateralnog meniska. Javljaju se bolovi uz oticanje i formiranje ciste u stražnjem dijelu koljena, što je onemogućava u normalnom treniranju i nastupima.

'Jedina alternativa prije SP-a je bila uraditi artroskopiju koljena uz postoperacijski oporavak koji bi je udaljio od sportske aktivnosti neko vrijeme, te je onemogućio u nastupima na kriterijskim turnirima za OI. U dogovoru sa liječničkim timom odlučilo se pokušati sa konzervativnom terapijom uz primjenu preparata autologne kondicionirane plazme, te mjera fizikalne terapije. Ana je imala odličan odgovor na terapiju što joj je omogućilo uspješne pripreme za SP i osvajanje brončanog odličja. Nadamo se da će ista metoda pomoći i nakon povratka iz Koreje te da će Ana biti spremna za grand prix turnire', rekao je doktor Ante Bandalović

Deni Andrun Razić je u kategoriji do 63 kilograma upisao jednu pobjedu, Marko Mutak je nakon dvije pobjede na putu do medalje zaustavljen od Iranca Khosrowfara, a Marina Sumić još jednom nije imala sreće u prvom kolu protiv Korejke Chaeeun koja je slavila sa 7:3.

U ponedjeljak su na rasporedu borbe ekipnog dijela.